Hivatalos! - A Scotland Yard tudja a londoni tűzvész okát

Publikálás dátuma
2017.06.23. 14:40
Fotók: Getty Images
A Scotland Yard pénteki tájékoztatása szerint egy zárlatos hűtőszekrény okozta a múlt heti londoni tűzvészt, amelyben a rendőrség becslései alapján 79-en vesztették életüket.

Fiona McCormack, a londoni rendőrség főfelügyelője a Scotland Yard székhelyén tartott sajtótájékoztatóján elmondta azt is, hogy a Grenfell Tower nevű, múlt szerdán teljesen kiégett toronyház tűzbiztonsági vizsgálatnak alávetett külső burkolóelemei nem feleltek meg a rendőrségi teszten, a tűzvész óta elvégzett próbákon a burkolóelemek szigetelőanyaga rövid idő alatt lángra kapott. McCormack közölte: a tesztek eredményeként a rendőrség megvizsgálja, hogy lehetséges-e vádemelés gondatlanságból elkövetett emberölés címén.

A toronyházat a tavaly befejeződött renoválás során külső hő- és esőszigetelő burkolóelemekkel látták el. A helyi lakóközösség érdekképviseletét ellátó szervezetek azzal vádolják a kivitelezőt - a londoni Kensington and Chelsea kerület tanácsának ingatlankezelő cégét -, hogy igyekezett minél olcsóbb anyagokat felhasználni.  Az égő toronyházról készült felvételeken látszik, hogy az alsó szinteken kitört tűz rendkívül gyorsan terjedt felfelé az épület külső falfelületein.

Fiona McCormack pénteki sajtótájékoztatóján elmondta: 250-en dolgoznak a 24 emeletes, 127 lakásos toronyépület átkutatásán, de a tűz olyan pusztítást végzett, hogy az épület teljes átvizsgálása és az áldozatok felkutatása az év végéig is eltarthat, és nem bizonyos, hogy minden egyes áldozatot sikerül majd fellelni és azonosítani. Hozzátette: a belügyminisztérium ígéretet tett arra, hogy a leégett toronyház lakói közül senkinek a bevándorlási státusát nem fogja vizsgálni, és ezt a rendőrség sem tervezi. Ennek jelentőségét az adja, hogy a hatóságok szerint az eltűntként nyilvántartott egykori lakók közül többen esetleg azért nem jelentkeznek, mert tartanak attól, hogy a rendőrség vizsgálni kezdi nagy-britanniai tartózkodási jogosultságukat.

A Scotland Yard főfelügyelője megerősítette, hogy a halálos áldozatok és az eltűntként nyilvántartott, de a hatóságok feltételezése szerint szintén elhunyt lakók száma 79, közülük eddig kilencet sikerült azonosítani.

A hűtőszekrényről Fiona McCormack azt mondta: a rendőrség felvette a kapcsolatot a gyártóval, de az már kiderült, hogy a típusból korábban nem kellett egyetlen értékesített példányt sem visszahívni meghibásodás miatt. A hűtőszekrényt jelenleg szakértők vizsgálják.

A főfelügyelő szerint kizárható, hogy a tűzvészt bárki szándékosan idézte volna elő.

Megírtuk: A toronyház külső borításánál használt szigetelőanyag által kibocsátott kiáramló hidrogén-cianid okozhatta a halálesetek egy részét. Hatszáz épület külső borítása készülhetett hasonló anyagokból, mint a toronyé.

Változatlanul tíz személyt kezelnek négy londoni kórházban, közülük négyet súlyos, életveszélyes állapotban a múlt szerda hajnalban kigyulladt Grenfell Tower lakói közül. Az orvosi ellátáson, az áldozatok nagyon nehéz azonosításán és a fedél nélkül maradt lakók minél gyorsabb állandó elhelyezésén kívül a legnagyobb figyelem a 24 emeletes épületben hihetetlen gyorsasággal terjedt tűz okainak keresésére irányul. A legalább 79 halálos áldozatot követelt katasztrófának egyszerre keresik a felelőseit, és igyekeznek a lehető leggyorsabban levonni a tanulságokat, hogy hasonló tragédiák ne ismétlődhessenek meg.

Az átfogó műszaki vizsgálat csütörtökre drámai eredményt hozott. Az angliai önkormányzatok által elvégzett felmérés szerint hatszáz épület külső borítása készülhetett hasonló, de nem szükségszerűen azonos anyagokból, mint a Grenfell Toweré. Ezeken a 18 emeletnél magasabb toronyházakon gyors ellenőrzést végeznek el. Az első értékelések eddig csak háromról állapították meg, hogy nagy valószínűséggel tűzveszélyesek. A londoni Camden kerület önkormányzata öt magas épület külső borítását távolítja el. Ezek szigetelése ugyan tűzbiztos, de veszélyes anyagokat is tartalmaz. A Sky News-nak nyilatkozó toxikológiai szakértők szerint a Grenfell egy évvel ezelőtt befejeződött felújítása során beszerelt szigetelő elemek égése során hidrogén-cianid gáz keletkezhetett és ez okozhatta az áldozatok egy részének halálát. A kórházi kezelésben részesülő lakók közül három kapott ellenszert a mérgező anyag eltávolítására a szervezetből.

Lásd még: Hatszáz brit toronyépületet tesztelnek

Szerző
Frissítve: 2017.06.23. 15:32

Assange-ügy: London is keresi a megoldást

Ecuador külügyminisztere közölte: London is érdekelt abban, hogy megoldást találjanak a Wikileaks-alapító, Julian Assange sorsára. María Fernanda Espinosa az ecuadori fővárosban, Quitóban nyilatkozott újságíróknak. „Az Egyesült Királyság is keresi a kiutat, de az ügy jelenleg a brit igazságszolgáltatási rendszer kezében van, s nekik megvannak a saját eljárásaik” – idézte az ecuadori diplomácia vezetőjét a Reuters.

Svédország májusban ejtette a nemi erőszak vádját a 45 éves Assange ellen, aki 2012-ben kért menedékjogot Ecuador londoni nagykövetségét, s ezt követően reménykedett, hogy öt év után szabadon távozhat. A brit rendőrségnek azonban továbbra is kötelessége letartóztatni, noha már nincs nemzetközi elfogatóparancs érvényben ellene. Megsértette azonban a brit házi őrizet feltételeit, s ezért nagy-Britanniában legalább egy évre ítélhetnék.

Assange a hét elejére nagy bejelentést ígért, de végül tervezett sajtóértekezlete elmaradt. Az ausztrál férfi, a Wikileaks leleplező portál vezetője attól tart, hogy ha a svédek már nem is kérik kiadatását, az Egyesült Államok a kémkedési törvény értelmében vádat emelhet ellene titkos amerikai diplomáciai iratok közzététele miatt. Az amerikai kiskatonát, Chelsea (korábban Bradley) Manninget, akitől a portál az iratokat kapta, 35 évre ítélték, nemrégiben Barack Obama elnöki kegyelmének köszönhetően szabadult, miután lerövidítették büntetését.

Szerző

Ellenzék: Netanjahu a békeerőfeszítések ellen?

Isaac Herzog izraeli ellenzéki vezető szerint Benjamin Netanjahu kormányfő nem adja meg azt, amire az amerikai diplomáciának szüksége lenne, hogy a palesztinokat visszaültessék a tárgyalóasztalhoz. Herzog a Jerusalem Post jelentése szerint egy tegnapi konferencián emlékeztetett rá: amikor 2016 tavaszán nemzeti egységkormány megalakulásáról tárgyaltak Netanjahuval, akkor Egyiptom, Jordánia, Németország, Nagy-Britannia és az Egyesült Államok támogatását is kérte, de Netanjahu végül nem a Munkapárttal, hanem inkább a jobboldali nacionalista Jiszraél Béjtenuval alakított koalíciót.

Netanjahu nem áll készen olyan tettekre, mint Rabin, Saron vagy Ehud Olmert - nyilatkozta Herzog a lap szerint. „Nincs benne meg a békekötés iránti szenvedély, egyszerűen csak nem akarja, hogy az amerikaiak őt hibáztassák” – vélekedett a munkapárti vezető. Szerinte Netanjahu valójában útját akarja állni a Trump-kormányzat békeerőfeszítéseinek, s ilyen értelemben tárgyalt e héten Donald Trump amerikai elnök vejével, Jared Kushnerrel Jeruzsálemben.

Bírálta Netanjahut Ehud Barak volt izraeli miniszterelnök is. Korrupcióval is megvádolta jelenlegi utódját, aki – mint mondta – behódolt a szélsőjobboldalnak, s nemzetközi elszigeteltségbe vezette Izraelt. Úgy vélte, Netanjahu vezetésével soha nem hagynak fel a telepépítésekkel, s soha nem engedik meg egy önálló palesztin állam megalakulását. „Netanjahu képes veszélybe sodorni az államot, csak hogy bebiztosítsa saját posztját” – fogalmazott Barak.

Szerző