Előfizetés

Csendben visszakapta jogait a nukleáris hatóság

H.M.
Publikálás dátuma
2017.06.23. 13:53
Illusztráció: Molnár Ádám/Népszava
Visszavonulót fújt a kormány: a szezon utolsó parlamenti hetén a kormánytöbbség a feltűnést kerülve módosította az atomtörvényt, visszaadva az Atomenergia Hivatalnak az atomlétesítmények engedélyezésével kapcsolatos korábbi jogköreit. A furcsa jogszabályváltoztatást az Európai Bizottság kényszerítette ki egy magyar EP-képviselő fellépése nyomán.

Az Orbán-kabinet 2016 decemberében megváltoztatta az atomtörvényt, elvonva az Országos Atomenergia Hivatal (OAH) legfontosabb jogosítványait. Korábban az OAH teljes szakmai önállóságot élvezett a nukleáris létesítmények engedélyezésében, a decemberi törvénymódosítás viszont lehetővé tette, hogy a kormány rendelettel, vagyis bírósági úton meg nem támadható politikai döntéssel felülírja a hivatal hatósági határozatait.

Az Európában példa nélküli – a feltételezések szerint a máris jelentős késésben lévő paksi bővítés engedélyezésének felgyorsítását és „testre szabhatóságát” szolgáló lépés hatalmas hullámokat vert: a hazai szakmai szervezetek és ellenzéki pártok elítélték, az Európai Bizottság pedig Jávor Benedek, a Párbeszéd EP-képviselőjének beadványa nyomán vizsgálni kezdte a jogszabályt (a Bizottságnak az uniós jog szerint jelentős jogosítványai vannak a nukleáris biztonság garantálása terén). Az ügy európai léptékkel nézve villámgyorsan eljutott a kötelezettségszegési eljárás előszobáját jelentő figyelmeztető levél kiküldéséig

Ahogyan a Népszava idén május elején beszámolt róla, a brüsszeli testület osztotta Jávor jogi álláspontját, és kezdettől úgy tárgyalt a kormánnyal, hogy nyilvánvalóvá tette: a vitatott, az európai nukleáris biztonságot súlyosan veszélyeztető törvénymódosítást vissza kell vonni, a Bizottság pedig figyelemmel fogja kísérni a végrehajtási rendeletek elkészítését és alkalmazását is (amire szintén ritkán akad példa az uniós gyakorlattal). Most a kormány visszavonta a változtatást, helyreállítva az OAH engedélyezési autonómiáját, amit Jávor is jó iránynak tart.

A politikus szerint ugyanakkor megdöbbentő, hogy egy ilyen, a magyar állampolgárok biztonságát veszélyeztető és az európai írott joggal ellentétes rendelkezés csont nélkül átment a magyar törvényhozáson, ami nem csak a kormányzati szándékok tisztaságával szemben ébreszt kételyeket, hanem a jövőre nézve is aggályokat vet föl azzal kapcsolatban, hogy amikor a politikai és a pénzügyi szempontok szembekerülnek egymással, az Orbán-kabinet vajon melyiket fogja választani.

LMP: Egy metrókocsit sem képes rendesen felújíttatni a Fidesz?

Az LMP közleménye.

Valóban orosz szakemberekkel, putyini hitelből kell felépíteni egy veszélyes és drága atomerőművet, ha az oroszokkal még egy metrókocsit sem képes rendesen felújíttatni a Fidesz?

MSZP: Meddig tűrnek a Budapestiek?

A Magyar Szocialista Párt közleménye.

Meddig tűrik a budapestiek, hogy Tarlós István főpolgármester emberkísérleteket folytasson az életveszélyes 3-as metróval? Meddig tartható még, hogy aranyáron szállított működésképtelen ócskavasak közlekedjenek a 3-as metró vonalán? Mi a magyarázata annak, hogy Tarlós naponta 500 ezer utas életét veszélyezteti az életveszélyes alagutakban? Miért hazudik Tarlós a szerelvények állapotáról? Miért nem a budapestieknek tett esküjéhez hűséges Tarlós, miért Orbán Viktornak pitizik?

Ma reggel munkába siető budapestiek rekedtek az oroszoktól aranyáron vásárolt metrószerelvényekben. Kétségbeesett, az életüket féltő utasok felfeszítették az ajtókat, miután hosszú perceken át nem tudtak másként kiszabadulni. Ez már a sokadik probléma, amely azt bizonyítja, hogy Tarlós hazudott, amikor azt állította, az újnak mondott szerelvényekkel már minden rendben van.

Azt követelem a budapestiek nevében: addig, amíg nem bizonyítják be, hogy az új metrószerelvények biztonságosan közlekednek, ne állítsák őket forgalomba.

Azt követelem a budapestiek nevében, hogy Tarlós álljon ki a budapestiekért, és szerezzen pénzt Orbán Viktortól a 3-as metró teljes és megnyugtató felújítására.

Azt követelem a budapestiek nevében, hogy Tarlós a havi 2 milliós fizetéséért dolgozzon meg, és legyen hű a budapestieknek tett esküjéhez: a főváros mindenekelőtt.

Tarlós továbbra is felfelé nyal, lefele tapos. Sokkal fontosabb neki, hogy 2019-ben újra főpolgármester-jelölt lehessen, élvezve főnöke, Orbán Viktor támogatását, mint hogy a budapestiek életét és testi épségét megóvja.

Tarlós Istvánnak, ha megvan még benne a becsület szikrája, le kell mondania, mert emberként, politikusként és városvezetőként is megbukott.