Előfizetés

Az elhunytak javítják az oktatási statisztikákat

„Örvendetesen öt év alatt nagy mértékben csökkent a 8 általános iskolával sem rendelkezőknek az aránya” – idézi a Hír TV az Emberi Erőforrások Minisztériumának parlamenti államtitkárát. Rétvári Bence hozzátette: míg ez 2011-ben 4,9 százalék volt, most már 3,2 százalékra csökkent, „tehát 1,7 százalékkal csökkent azoknak az aránya, akik 8 általános iskolai végzettséggel sem rendelkeznek. Ha a középfokú végzettséget nézem, és az érettségit adó képzéseket, akkor azt láthatjuk, hogy az érettségivel rendelkezőknek az aránya – a mikrocenzus adatai szerint –, tehát a népszámlálási és a kis népszámlálási adatok szerint az elmúlt öt évben lépte át, örvendetesen, az 50 százalékos határt” – írja az Eduline.

„Ez a ragyogó eredmény nem az iskolarendszernek a hatása, hanem egyszerűen az a tény, hogy meghalnak” – mondta a Hír TV-nek a Pedagógusok Szakszervezetének elnöke. A 8 általánossal sem rendelkező idős emberek halálával magyarázza az arányok javulását Galló Istvánné. Szerint a kormány teljes népességre vetített adatai használhatatlanok, ráadásul amiben javulás van, az sem a mostani, hanem a 8-10 évvel ezelőtti kormányzati intézkedéseknek köszönhető.

„Most itt egy nagyon komoly visszalépés van, és 10 év múlva fogjuk csak látni ennek a hatását. A 16 éves tankötelezettségi korhatár, az, hogy a középiskolába felvételizni kell, tehát ennek a hatása 5-10 év múlva lehet érezhető és statisztikailag kimutatható” – tette hozzá a PSZ elnöke.

Simicskát kidobták a veszprémi páholyából

Publikálás dátuma
2017.06.22. 12:37
Két éve még ott lehetett Fonyó Károly és Simicska Lajos is a Veszprém Arénában. FOTÓ: Molnár Ádám
Egy napra volt szüksége a Gazdasági Versenyhivatalnak (GVH), hogy megállapítsa: nincs jogi akadálya a veszprémi kézilabdacsapat felvásárlásának. 

Ezzel valószínűleg az utolsó akadály is elhárult az elől, hogy a Duna Aszfalt (DA) Kft. többségi részesedést szerezzen az együttest működtető gazdasági társaságban, a Veszprém Handball Team Zrt.-ben – írja a Magyar Nemzet.

A hivatal indoklása szerint „az összefonódás vizsgálatának elrendelésére okot adó körülmény nem áll fenn”, azaz a GVH valójában nem is vizsgálta a tranzakciót. Ez persze nem különösen meglepő, hiszen a két cég teljesen más területen tevékenykedik, a Duna Aszfalt Kft.-nek pedig nincs egyéb sportérdekeltsége. A nagyvállalkozónak leginkább a jelenlegi elnökkel, Kálomista Gáborral kell megküzdenie a csapatért.

A csapat tulajdonosi körében felbukkant Mészáros Lőrinc-közeli emberek nem hosszabbították meg Simicska Lajos veszprémi páholybérletét. Ezt Magyar György ügyvéd jelentette be az ATV A nap híre című műsorában, aki több jogi ügyben is dolgozik az üzletember megbízásából. Magyar szerint azt nem közölték Simicskával, hogy miért nem bérelheti tovább a szurkolói páholyt.

A teljes cikket itt találja!

Kapcsolódó
Mészáros Lőrincé lehet a veszprémi kéziklub is

Betiltották a sörbiciklit

Amióta a beerbike-ok léteznek, a turistákon kívül a legtöbb budapesti egy emberként utálja az egészet. A sörbiciklik rend szerint a Városligetből indulnak, és eddig a Belváros több pontján szembejöhettek.

A VII. kerületi polgármester, Vattamány Zsolt viszont rendeleti úton tiltotta ki a kerületből a beerbike-okat – írja a 24.hu.
A bulinegyed legtöbb pontjára így nem hajthatnak be a sörbiciklik. Az egyetlen kérdéses terület a Király utca, amit éppen hosszában vág félbe a kerülethatár. A páros oldal Terézvároshoz tartozik, a páratlan pedig Erzsébetvároshoz.

A lap szerint a VI. kerületben szintén felmerült a tiltás. Több lakó lázadozik az Andrássy úton, hogy a hangzavartól nem lehet ablakot nyitni. A Kodály körönd Felsőerdősor utca felőli oldalán rendszeresen pisilnek a parkba a turisták, mivel nem tudnak hova menni a sörözés után.