Vívó Eb - Szilágyi Áron ezüstérmes

A kardozó Szilágyi Áron ezüstérmet nyert csütörtökön a grúziai vívó Európa-bajnokságon, Tbilisziben. A kétszeres olimpiai bajnokot nem tudták megszorítani a döntőig, a brit William Dearyt 15-6-ra, a francia Bolade Apithyt 15-11-re, a német Benedikt Wagnert 15-8-ra, az olasz Luca Curatolit pedig 15-10-re győzte le a főtáblán.

A döntőben Max Hartunggal vívott, aki korábban két magyart is búcsúztatott, ráadásul Szatmári Andrást és Decsi Tamást is fölényesen, 15-4-re győzte le. A német az utolsó asszójában is ellenállhatatlannak bizonyult, 15-7-re nyert.

Hartung mindjárt az asszó elején határozottan lépett fel, ennek eredményeként 3-0-ra elhúzott, s bár Szilágyi 2-3-ra még felzárkózott, onnantól a szünetig öt találatra nőtt a különbség. A pihenőt követően sem változott a helyzet, a magyar kardozó védései, akciói nem jöttek be, Hartung pontosan vívott, így összességében simán győzött.

Szilágyi, aki 2015-ben egyéniben Európa-bajnok volt, csütörtöki teljesítményével a magyar küldöttség harmadik érmét szerezte Tbilisziben. Hétfőn a kardozó Pusztai Liza, pár perccel Szilágyi sikere előtt pedig a párbajtőröző Szász-Kovács Emese harmadik lett.

Eredmények (az Eb honlapjáról):

a 32 között:
Szilágyi Áron-William Deary (brit) 15-6
Gémesi Csanád-Kiril Kirpicsou (fehérorosz) 15-8
Szatmári András-Enver Jildirim (török) 15-7
Decsi Tamás-Curtis Miller (brit) 15-7
a 16 között:
Szilágyi-Bolade Apithy (francia) 15-11
Gémesi-Björn Hübner (német) 15-6
Decsi-Vincent Anstett (francia) 15-13
Max Hartung (német)-Szatmári András 15-4
negyeddöntő:
Szilágyi-Benedikt Wagner (német) 15-8
Szandro Bazadze (grúz)-Gémesi 15-7
Hartung-Decsi 15-4
elődöntő:
Szilágyi-Luca Curatoli (olasz) 15-10
Hartung-Bazadze 15-11
döntő:
Hartung-Szilágyi 15-7
A végeredmény: 1. Max Hartung, 2. Szilágyi Áron, 3. Luca Curatoli és Szandro Bazadze, ...5. Decsi Tamás, ...7. Gémesi Csanád, ...10. Szatmári András

Szerző

Meglepő döntés Storck sorsáról

Publikálás dátuma
2017.06.15. 18:57
Fotó: Szalmás Péter
Nem bukott bele a labdarúgó-válogatott andorrai kudarcába Bernd Storck. A szövetségi kapitányt tegnap erősítette meg pozíciójában az MLSZ.

Das Wunder von Bern – magyarul annyit tesz: a berni csoda. A németeknek a felemelkedés jelképe, a magyar futball számára viszont máig fájó emlék az 1954-es világbajnokság Svájcban elveszített döntője.

A Bernben alulmaradó Puskás Ferencék talán el sem hinnék, de Magyarországon mintegy hat évtizeddel később, egy néhány hónappal korábbi, Feröer-szigetekkel szembeni remi és az Andorra elleni bukás után is kitart a türelem, folytatódhat a „Bernd-i varázslat.” A 2015 őszén először átmeneti, majd az álomszerű Európa-bajnoki kvalifikációt követően sportigazgatói állása mellett „főállású” kapitányként dolgozó Stock 4, rúgott gól nélküli vereség után is megtarthatja tisztségeit. A Magyar Labdarúgó-szövetség (MLSZ) elnökségének döntését több órányi tanakodás után Csányi Sándor, a szövetség első embere jelentette be.

„Nehéz döntés volt, amit nehezített, hogy két szempontot kellett figyelembe venni: a múltat, illetve azt, hogy mit várhatunk Storcktól a jövőben” – közölte Csányi. – A német a sportigazgatói és kapitányi pozícióját is megtarthatja – tette hozzá.

A kérdés eldöntésén volt idő gondolkodni, hiszen a pénteki, 1-0-s fiaskót követően egyszer, vasárnap nyilvánult meg a témában az MLSZ: akkor is csupán arról tájékoztattak, hogy heti ülésük előtt beszámolót várnak Storcktól. Végül – ha lehetséges – a szövetség kommunikációja talán még az Andorrában pályára lépők teljesítményét is alulmúlta. Előbb eltitkolták az egyébként zártkörű, 16 órára kiírt testületi ülés helyszínét, majd miután az újságírók rájöttek, hol tanácskozik az elnökség, este 9-ig várakoztatták őket.

A meghallgatásra a Csányi-féle OTP Bank Nádor utcai székházában került sor, ahova egy órát késve érkezett meg Storck. A német mosolyogva lépte át az épület ajtaját. A helyszínen várakozó tudósítóknak – köztük lapunk munkatársának – arról, hogy mikorra várható döntés, még nem beszélt Sipos Jenő, az MLSZ szóvivője, aki annyit mondott, hogy amint döntenek, az „eredményt” az állami sporttelevízióban jelenti be Csányi – így is tett, kevéssel 21 óra előtt.

Storck újabb esélyével egy az eddigiekben felemásan értékelhető, Eb-szerepléssel, ám időnként nehezen érthető döntésekkel tarkított korszak folytatódik a nemzeti együttes élén.

Jöhet a 22. mérkőzés
Bernd Storck 2015 szeptembere óta 21 mérkőzésen volt a magyar válogatott szövetségi kapitánya. Hat győzelem, hét döntetlen és nyolc vereség a mérlege – az eddigi sikerek közül vitán felül a legemlékezetesebb a Norvégia elleni két Eb-pótselejtezőn, illetve az osztrákokkal szemben a kontinenstornán aratott diadal.

Szerző
Témák
MLSZ Bernd Storck

Megszületett Zokni, az alpakacsikó - Kitalálja, honnan a név? (Fotók!)

Publikálás dátuma
2017.06.15. 13:58

8 kilogrammal megszületett Zokni, a 15 napos alpakacsikó (Vicugna pacos) a Nyíregyházi Állatparkban. Az apróság barna bundával és fehér lábakkal látta meg a napvilágot - innen a Zokni név.

A Nyíregyházi Állatpark Facebook-oldalán büszkén mutatta be az új jövevényt, aki körülbelül 5-6 hónapos koráig fog anyatejjel táplálkozni. A csaknem 11 hónapnyi vemhesség elteltével világra jött csikó – mint a patások általában – rendkívül fejletten jött a világra, és néhány órával a születése után már lábra is állt. Jelenleg szinte minden idejét anyja mellett tölti, de a kifutójával és a nyolc fős alpaka csapat többi tagjával is ismerkedik. Míg szülei egyszínű barna bundájúak,a 15 napos csikó teste barna szőrű, míg lábai fehér mintázatúak, így a feltűnő külső miatt, a Zokni nevet kapta gondozóitól - írták a közösségi oldalon.

Az alpaka (Vicugna pacos) a jóval ismertebb láma rokona, az újvilági tevefélék közé tartozik. Amíg azonban a lámát többhasznú háziállatnak tenyésztették ki Dél-Amerika őslakói, addig az alpakát elsősorban a gyapja miatt tartják, mivel az igen jó minőségű, rendkívül finom szálú, kiváló hőszigetelő, nem zsírosodik és nem allergén. Az Inka Birodalomban különleges tiszteletben részesítették a fajt: gyapjából készült a királyi öltözék, és számos vallási szertartásban részt vett az „istenek ajándéka”.

Napjainkban elsősorban Peru, Bolívia és Chile területén tenyésztik, itt él a világ hárommilliós alpaka állományának mintegy 99%-a. A kis patást már a látogatók is megtekinthetik az Andok kalandok függőhídjáról, ahol tapírokkal és kapibarákkal (vízidisznókkal) él társbérletben a Dél-Amerika bemutató legfiatalabb tagja - számolt be az örömhírről az állatkert.

Szerző