Előfizetés

Vakáció! - 40 ezer forint is lehet egy nyári tábor

Publikálás dátuma
2017.06.15. 12:09
MTI Fotók: Czeglédi Zsolt
Ma kicsöngetnek az iskolákban és kezdetét veszi a két és fél hónapos nyári szünet több mint 1, 2 millió általános iskolás és középiskolás számára. A diákok idén is számos tábor és programlehetőség közül választhatnak a szünidő tartalmas eltöltésére, és a diákmunkákat tekintve is széles a választék.

A táborfigyelő.hu adatai szerint Magyarországon évente mintegy kétszázezer gyerek táborozik, csaknem nyolcszáz tábor között lehet válogatni. A szünidő első heteiben még sok iskola biztosít valamilyen tábort, de ezek már önköltségesek, étkezéssel átlagosan napi 8000 forintba kerülnek.  Az önkormányzatok és a helyi sportklubok is várják a gyermekeket, náluk hetente 30 ezer forintot kell fizetni. Kicsit drágábbak a tematikus művészeti táborok, ahol az eszközhasználat miatt nőnek a kiadások. 

Jóval költségesebbek az "ottalvós" tematikus táborok, amelyek közül a legnépszerűbbek a sport-, a nomád és a különböző szerepjátszó témák köré épülnek. Az szállások minősége befolyásolja az árakat, de mindenképpen 40 ezer forint feletti összeggel kell számolni hetenként és gyermekenként. A szervezők gyakran biztosítanak testvérkedvezményt, ezek mértéke maximum 10-15 százalék. 

 

Nyáron a diákok az iskolaszövetkezetek tájékoztatása szerint dolgozhatnak többek közt pénztáros, árufeltöltő, fürdősegéd, úszómester, hostess, rendezvényi kisegítő munkakörben, emellett várják őket nyelvtudást igénylő munkákra. A felsőoktatásban tanulók informatikai, mérnöki területeken is el tudnak elhelyezkedni, teljes és részmunkaidőben egyaránt. 

Az Y Generáció Iskolaszövetkezet jellemzően budapesti vállalatokkal áll kapcsolatban, tavaly a nyári szezonban nagyjából kétezer munkavállalóval működött együtt. Tájékoztatásuk szerint a diákok a nyári szünet alatt részmunkaidőben, 4 vagy 6 órás, és teljes,  8 órás munkaidőben is állást vállalhatnak. A diákok órabére a betöltött álláshoz szükséges szaktudást figyelembe véve bruttó 733 és 2900 forint között mozog. Az iskolaszövetkezetnél a legtöbb pozícióhoz kapcsolódó órabér nagyjából bruttó 1000-1100 forint körüli - tették hozzá. 

A Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) idén is meghirdeti a nyári diákmunkaprogramot 2,3 milliárd forintos támogatási összeggel, ebben a 16-25 éves diákok a területi, települési önkormányzatoknál vagy önkormányzati fenntartású intézményeknél kaphatnak munkalehetőséget - közölte a tárca. A programban azok a nappali tagozatos diákok vehetnek részt, akik annak indulásakor, július 1-jén már betöltötték a 16. életévüket, befejezésekor, augusztus 31-én pedig még nem múltak el 25 évesek.

Az idén rendelkezésre álló összegből nagyjából 25-30 ezer diáknak tudnak munkát biztosítani a nyári időszakban. A program emellett lehetőséget kínál a diákok kötelező szakmai gyakorlatának teljesítésére is.

Andorrai meccs - 79 milliót bukott a Szerencsejáték Zrt.

Publikálás dátuma
2017.06.15. 11:52
Ünnepel az andorrai csapat Forrás: Facebook/Federació Andorrana de Futbol
Meglepő adatokat tett közzé a magyar labdarúgó-válogatott andorrai vereségével kapcsolatban a Fortunaweb.hu nevezetű szakportál. Mint kiderült, közel 16 ezren fogadtak Andorrára itthon, összesen 4,8 millió forint értékben. Ezzel 79 milliót bukott a Szerencsejáték Zrt., amit a weblap gyanúsan soknak talált. Bundát emlegettek a cikkben, amit azonban nem tudtak bizonyítani.

Az átlagos nemzetközi odds a hazai győzelemre 26,1 volt, míg a magyar sikerre 1,11. A magyar fogadóknak a Tippmix 22-szeres pénzt ígért Andorra győzelme esetén. Összesen közel 94 ezer fogadás érkezett a mérkőzésre, az össztét 34,6 millió forint volt. Andorra győzelmére a fogadások 17 százaléka, illetve az össztét 14 százaléka érkezett, azaz összesen több mint 4,8 milliót tettek fel Andorrára. A 22-szeres szorzóval számolva összesen 106,6 millió forint kifizetését vállalta úgy a cég, hogy mindeközben a teljes bruttó bevétel csak 34,6 millió forint.

Ilyen csak akkor fordulhat elő, ha az iroda rosszul határozta meg a szorzókat, vagy akkor, ha a fogadók olyan információk birtokában vannak, amelyről nincs tudomása a fogadóirodának. A portál szerint csökkenteni kellett volna az oddsot, hogy egy idő után már csak kisebb jutalom járjon az Andorrára fogadóknak. Így szokták ugyanis a fogadásokat szervező cégek biztosítani, hogy ne bukjanak nagyot. Ez azonban ebben az esetben nem történt meg.

A fortunaweb szerint közel 79 milliót bukott a Szerencsejáték Zrt. a meccsen, és ezt ők gyanúsan soknak találják. Számításaik szerint akár ötvenmillió forintot is lehetett keresni a magyarok vereségén, ezért vizsgálatot javasolnak a mérkőzés kimenetele miatt, hogy teljesen kizárható legyen a manipuláció.

Ma fogadják el a 2018-as költségvetést

Publikálás dátuma
2017.06.15. 10:50
Az Országgyűlés plenáris ülése június 14-én MTI Fotó: Máthé Zoltán
Az Országgyűlés ma zárja tavaszi ülésszakát. A képviselők összesen öt javaslat elfogadásáról döntenek, köztük a legfontosabbról, a jövő évi költségvetésről is. 

Az idei első félév utolsó ülésnapja 15 órakor kezdődik, a napirenden kizárólag határozathozatalok szerepelnek. A Ház a 2018-as büdzsé jóváhagyása mellett változtathat az idei költségvetésen is, továbbá Szent László-emlékévvé nyilváníthatja 2017-et, majd elfogadhatja a kormánypártok elmúlt rendszer titkosszolgálati tevékenységének feltárását érintő törvénymódosító indítványát.

Az Országgyűlés várhatóan szeptembertől folytatja munkáját.