Előfizetés

Írország megválasztotta első meleg miniszterelnökét

Publikálás dátuma
2017.06.14. 18:38
Fotó: Charles McQuillan/Getty Images
Leo Varadakart délután választották meg parlamenti szavazással. Ő az ország eddigi legfiatalabb és - saját bevallása szerint is - meleg vezetője, írja a BBC.

A 38 éves Varadakar eddig parlamenti képviselő volt és e hónap eleje óta a Fine Gael párt elnöke, miután Enda Kenny, az addigi párt- és miniszterelnök lemondott. 57 igen szavazatot kapott 50 nem ellenében, 45 tartózkodás mellett.

Az új miniszterelnök egy indiai orvos és egy ír ápolónő fiaként született. 2007-ben 24 évesen került be a törvényhozásba. 2011-ben pártja kinevezte Varadakart közlekedési, turizmusért felelős és sport, majd egészségügyi miniszternek. 2015-ben az azonos neműek házasságáról tartott népszavazás előtt ismerte el másságát. A szociális-gazdasági kérdésekben vallott nézetei alapján politikailag jobb-középre sorolható. 

Ugrásszerűen nőtt a bőrrákosok száma

Publikálás dátuma
2017.06.14. 15:07
Illusztrációk/Népszava, Getty Images
Ugrásszerűen megnőtt a bőr daganatos elváltozásainak gyakorisága az elmúlt egy évtizedben, ezen belül a legsúlyosabb ráktípus, a melanóma előfordulása emelkedett a legnagyobb mértékben, csaknem a másfélszeresére – mondja Dr. Holló Péter, a Semmelweis Egyetem Bőr-, Nemikórtani és Bőronkológiai Klinika igazgatóhelyettese, az egyetem honlapján olvasható interjúban. 

A bőrgyógyász a fényvédelem és a rendszeres anyajegyvizsgálat fontosságára hívta fel a figyelmet, a korai felismerés és eltávolítás ugyan is jelentősen befolyásolja a betegség lefolyását.  Ez a legsúlyosabb bőrdaganat, leginkább a világos bőrűek, világos szeműek veszélyeztetettek, illetve azok, akiknek sok anyajegye van.

A többi bőrrák fajta - pl. basalioma, laphámrák - is gyakoribb, de ezek nem olyan veszélyesek, mint a melanóma, idejében felismerve nem járnak komoly következményekkel. Ez utóbbi okai között genetikai okok is állhatnak, de a káros UV sugárzás, a többszöri leégés is belejátszhat a kialakulásába. A déli órákban kerüljük a napot, használjunk magas faktorú fényvédőkrémeket. 

Ablak, autóüveg mögött sem vagyunk biztonságban, de akár árnyékban is védenünk kell magunkat. Akiknek sok anyajegyük van, vagy előfordult a családjukban bőrrák, azoknak elengedhetetlen az évenkénti teljes bőrfelszínre kiterjedő vizsgálat. Új anyajegy megjelenése, vagy a régiek elváltozása, vérzése esetén érdemes bőrgyógyászhoz fordulni. ellenkező esetben a betegség végzetes is lehet - mondta el Dr. Holló Péter.

Haragosa rokonát szúrta meg

Publikálás dátuma
2017.06.14. 14:44
Illusztráció Fotó: Thinkstock
Leszúrta haragosa rokonát egy férfi Sárospatakon, a sértett életveszélyes sérüléseket szenvedett, a gyanúsítottat elfogták - közölte a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Rendőr-főkapitányság sajtóreferense.

Dobi Tamás elmondta: az eset még kedden kora este történt a sárospataki vasútállomás közelében. A férfi a gyanú szerint egy korábbi nézeteltérés miatt szúrta meg egyik haragosa 19 éves rokonát, akit súlyos, életveszélyes sérülésekkel vittek kórházba. 

A rendőrök a helyszín közelében rövid időn belül elfogták, majd előállították az elkövetéssel gyanúsítható 41 éves makkoshotykai B. Mihályt. A megyei rendőr-főkapitányság kezdeményezte előzetes letartóztatásának ügyészi indítványozását - közölte a szóvivő.