Katar kiutat keres

Katar pénzügyminisztere, Ali Sarif al Emadi tegnap igyekezett megnyugtatni a piacokat, hogy a szomszédaival kialakult feszültség ellenére országa képes stabilizálni a gazdaságát.

Több térségbeli állam, így Szaúd-Arábia, Egyiptom, az Egyesült Arab Emírségek és Bahrein egy hete megszakította kapcsolatait a terrorizmus támogatásával vádolt katari monarchiával, leállították a légi- és tengeri közlekedést, s távozásra szólították fel a területükön élő katari állampolgárokat. E döntéssorozat súlyosan érintette az alig 11 ezer négyzetkilométeres állam gazdasági életét is, s komoly ellátási zavarokat idézett elő. Katart a szárazföldön át csak szaúdi területen keresztül lehet elérni, az emírség ezért új, vízi szállítási utak révén próbálja enyhíteni az elmúlt napok felvásárlási hullámával fokozott áruhiányt. Az al-Dzsazira hírtelevízió jelentése szerint átirányították a tengeri forgalmat, a szomszédos Emírségek kikerülésével, Omán érintésével érkeznek a konténerhajók az emírségbe. Az új járatok a katari Hamad, illetve az omani Sohar kikötőjét kapcsolják össze, hetente háromszor indul közvetlen járat. A politikai szövetségesnek számító Irán, valamint Törökország légiküldeményekkel igyekszik segíteni Katart.

Közben folytatódtak a diplomáciai erőfeszítések is. A France24 hírportál jelentése alapján Kuvait közvetítési kisérlete tűnik a legigéretesebbnek. „A kuvaiti külügyminiszter próbálkozását teljes mértékben támogatjuk, s párbeszéd útján szeretnénk megoldani ezt” (a válságot) – nyilatkozta tegnap Párizsban Mohammed bin Abdulrahman al-Thani katari külügyminiszter, miután francia kollégájával tárgyalt. Boris Johnson brit külügyminiszter, aki szintén tárgyalt Mohammeddel, felszólította Katar szomszédait, hogy enyhítsenek a blokádon. Az emírséget ugyanakkor arra intette, hogy vegye komolyan a szélsőségesek támogatásával kapcsolatos aggodalmakat.

Szerző

Simán átment a civil törvény - Bojkottot hirdetnek

Publikálás dátuma
2017.06.13. 09:27
Népszava fotó/Hárs Katalin
A jogszabály alapján a törvény hatálya alá tartozó egyesületek és alapítványok 15 napon belül kötelesek bejelenteni a bíróságon külföldről támogatott szervezetté válásukat, amint az általuk kapott tárgyévi támogatások összege eléri a pénzmosás elleni törvényben meghatározott összeg kétszeresét, azaz 7,2 millió forintot. A Társaság a Szabadságjogokért közölte: bojkottálja a civiltörvényt, és nem félnek az ellenük várhatóan meginduló eljárásoktól

Mint még márciusban írtuk, hogy a törvénytervezetet - miután menekültek legfeljebb kószálnak a határnál, aki meg mégis nálunk próbál  élhető világ felé jutni, azt jól bezártuk rendkívül keresztényien emberséges módon konténerekbe, a Fidesz- propagandának új ellenségkép kellett - a kormány civilellenes kirohanásai érlelték. Az ellenzék idejekorán jelezte:  az orosz mintára alkotott jogszabály elfogadhatatlan, ahogyan a lex CEU is.

"Rosszindulatú" volt a kampány

A külföldi finanszírozású nem kormányzati szervezeteket érintő magyar szabályozás túlzott kötelezettségeket és aránytalan szankciókat helyez kilátásba - közölte az Európa Tanács (ET) alkotmányjogi szakértőkből álló testülete június elején közzétett előzetes véleményében, igaz azt is hozzátéve, ami az átláthatóságot illeti, a szabályozás jogszerű célokat tűz ki. A Velencei Bizottság szakértői ugyanakkor előzetes véleményükben jelezték: a magyar jogalkotó ugyan elkerüli a "külföldi ügynök" megbélyegző fogalmát, ám a tervezetben szereplő, az egyes magyar hatóságok által külföldi finanszírozású nem kormányzati szervezeteknek nevezett társaságokkal szemben alkalmazott rosszindulatú kampány veszélyeztetheti törvényes tevékenységüket és a megkülönböztető bánásmód lehetőségét is felveti.

A Velencei Bizottság véleményében azt javasolja a magyar hatóságoknak, hogy a törvénytervezet végleges elfogadását megelőzően folytassanak nyilvános konzultációt minden civil társadalmi szervezet bevonásával.

 

Az ülésnap Szijjártó miniszter napirend előtti felszólalásával kezdődött, lepődjünk meg: brüsszelezéssel.

A magyar kormány zsarolásnak és európaiatlan magatartásnak tekinti, hogy az Európai Bizottság kötelezettségszegési eljárást kíván indítani azon tagállamok ellen, amelyek nem hajlandóak végrehajtani az illegális bevándorlók kötelező betelepítéséről szóló kvótadöntést - az MTI tudósítása szerint ezt mondta Magyarország ifjú külügyminisztere napirend előtt, és ha a kedves olvasónak déja vu érzése van, az nem véletlen. A lecke felmondása azzal folytatódott, hogy  még az Európai Bizottság sem veheti el a tagországoktól azt a jogot, hogy mindenki maga döntse el, kit akar beengedni a saját országába, kikkel akar együtt élni és kikkel nem. Majd keményen leszögezte: nem engednek a hatáskörein jóval túlterjeszkedő Európai Bizottság zsarolásának, nem engedik meg, hogy bárki illegálisan Magyarország területére lépjen.

lásd még: egyetlen menekülőt sem küldenek vissza Magyarországra

A jobbikosok tartózkodtak a szavazásnál

A fideszes Kósa Lajos, Gulyás Gergely, Németh Szilárd és Vitányi István által jegyzett indítvány 130 kormánypárti igen, 44 nem és 24 - jobbikos - tartózkodó szavazatot kapott. A jogszabály alapján a törvény hatálya alá tartozó egyesületek és alapítványok 15 napon belül kötelesek bejelenteni a bíróságon külföldről támogatott szervezetté válásukat, amint az általuk kapott tárgyévi támogatások összege eléri a pénzmosás elleni törvényben meghatározott összeg kétszeresét, azaz 7,2 millió forintot. Nem kell viszont beszámítani ebbe az összegbe azokat a támogatásokat, amelyeket az Európai Uniótól származó forrásként költségvetési szerven keresztül kapnak. A Velencei Bizottság észrevétele alapján rögzítették a törvényben azt is: nem kell közzétenni a külföldi támogató személyes adatait, ha az általa nyújtott támogatás egy év alatt nem éri el az 500 ezer forintot. 

És hol a társadalmi egyeztetés?

A Párbeszéd szerint előbb egy alapos társadalmi egyeztetést kellett volna lefolytatni a civiltörvényről és a parlamentnek csak ezt követően lett volna szabad szavaznia a jogszabályról. Szabó Tímea, a párt társelnöke leszögezte: a külföldről támogatott szervezetek átláthatóságáról szóló törvény a kormány társadalmi szervezetek elleni támadássorozatának a része. A jogszabály semmi mást nem szolgál, csak a kormány hatalmi céljait - tette hozzá a Párbeszéd politikusa, aki szerint minimális a jelentősége annak, hogy a kabinet az indítvány egyes részein puhított. A szankciók és megbélyegzés így is marad - tette hozzá. A törvény emellett sérti az egyesülési és a szólásszabadsághoz való jogot, az pedig a diszkrimináció tilalmába ütközik, hogy különbséget tesznek egyes szervezetek között.

A nyilvántartó bíróság minden hónap 15-ig küldi meg azoknak az egyesületeknek és alapítványoknak a nevét, székhelyét és adószámát a Civil Információs Portál vezetéséért felelős miniszternek, amelyek esetében a megelőző hónapban a külföldről támogatott szervezetté minősítést rögzítette. A miniszter a megküldött adatokat ingyenesen elérhető módon közzéteszi az e célra kialakított elektronikus felületen.Az érintett szervezeteknek pedig a bejelentés után haladéktalanul fel kell tüntetniük a honlapjukon, valamint az általuk kiadott - a médiatörvény szerinti - sajtótermékekben és egyéb kiadványokban is, hogy külföldről támogatott szervezetnek minősülnek. A most elfogadott törvény szerinti kötelezettségeit nem teljesítőket ügyész szólítja fel arra, hogy 30 napon belül tegyenek eleget az előírásoknak. Nem teljesítés esetén ezt egy újabb - 15 napos határidejű - felhívás követi. Ha ez is eredménytelen, az ügyész a civil szervezetek bírósági nyilvántartásáról szóló törvény szerinti bírság kiszabását kezdeményezi a bíróságnál.

Szintén a Velencei Bizottság javaslata nyomán hagyták el a törlés lehetőségét a szankciók közül. A jogszabály ehelyett azt mondja ki, hogy az ügyész az ismételt felhívást követően a civiltörvény szabályainak megfelelően, az arányosság figyelembevételével jár el. A külföldről támogatott szervezetek köréből is könnyebben lehet kikerülni, mint azt javasolták az előterjesztők. Így - ugyancsak a Velencei Bizottság észrevétele alapján - már akkor kikerülhetnek, ha egymást követő két adóévben nem érik el a törvényi támogatási szintet, szemben az eredetileg indítványozott egymást követő három adóévvel. A nyilvántartásért felelős miniszternek ekkor haladéktalanul törölni kell az érintett szervezetet a nyilvántartást bemutató honlapról.

Kikerült továbbá a törvényből az egyszerűsített törlés eljárása.

A jogszabály hatálya nem terjed ki a civil szervezetnek nem minősülő egyesületekre és alapítványokra, a sporttörvény hatálya alá tartozó egyesületekre, valamint a vallási tevékenységet végző és a nemzetiségi szervezetekre. A törvény a kihirdetését követő nyolcadik napon lép hatályba. A fideszes előterjesztők indoklása szerint a civil szervezetek és alapítványok az általuk ellátott tevékenységek, illetve az alapítóik által kitűzött célok megvalósításán keresztül a demokratikus ellenőrzésben és a közvélemény-formálásban fontos szerephez jutnak. Ezért alapvető közérdek fűződik ahhoz, hogy a társadalom egészének egyértelmű legyen, e szervezetek milyen érdekeket képviselnek. Figyelemmel kell lenni továbbá azokra a kihívásokra, amelyeket a pénzmosás és a terrorizmus finanszírozásával összefüggésben az átláthatatlan eredetű pénzmozgások jelentenek - tették hozzá.

Elfogadták a jövő évi költségvetést megalapozó törvénycsomagot is
Az adótörvények és a büdzsé összhangját célzó változtatásokat 129 igen és 64 nem szavazattal hagyták jóvá a képviselők kedden. A parlament kiszélesítette egyes szociális ellátások jogosulti körét azzal, hogy megemelte a maximális jövedelemhatárt. Egyebek mellett a közgyógyellátási, valamint a rendszeres gyermekvédelmi kedvezmény jogosultsági jövedelemhatára emelkedik 5 százalékponttal - ídja hírül az MTI. A továbbiakban ismét megállapítható lesz a megváltozott munkaképességűek rehabilitációs ellátása, továbbá új intézményként vezetik be a kivételes rokkantsági ellátást azok számára, akik nem rendelkeznek kellő biztosítási idővel. A foglalkoztatási törvény módosításával lehetővé tették a kormányhivatalok állásbörzéinek elszámolását a foglalkoztatási alap terhére.


Bojkottálja a civiltörvényt a TASZ

Ezt a törvényt a TASZ véleménye szerint nem lett volna szabad elfogadni, mert a törvény jogsértő. A jogvédők szerint a jogsértés ellen úgy tudnak leghatékonyabban fellépni, ha nem tesznek eleget a törvénytelen előírásoknak. Hangsúlyozzák, ezzel senkinek a jogát és a transzparencia követelményét sem sértik meg, hiszen gazdálkodásuk már most is teljesen átlátható. A TASZ szerint a jogsértő törvény sérti a szólásszabadságot, az egyesülési szabadságot és megengedhetetlen módon különböztet meg egyes civil szervezeteket. A szervezet újfent hangsúlyozza, hogy nincs mit titkolnia: gazdálkodása és tevékenysége teljesen nyilvános, bárki évekre visszamenően megnézheti, kiknek, milyen összegű támogatásával, milyen programokon dolgoznak. 

A jogérvényesítési lehetőségek egy része csak akkor nyílik meg előttünk, ha nem teszünk eleget a jogsértő törvény előírásainak. Mivel egyetlen jogérvényesítési lehetőségről sem akarunk lemondani, a jogsértő törvény előírásait nem teljesítjük - jelentette ki Szabó Máté, a TASZ szakmai igazgatója. Tisztában vagyunk azzal, hogy eljárások indulhatnak velünk szemben. Mi ezektől nem ijedünk meg - ezt már Kapronczay Stefánia, a TASZ ügyvezető igazgatója mondta.

Utólagos normakontrollt akar az LMP
A párt társelnöke a szavazást követően sajtótájékoztatón azt mondta, semmi nem indokolta, hogy a parlament elfogadja a külföldről támogatott szervezetek átláthatóságáról szóló törvényt. Ettől a jogszabálytól az ország nem lesz jobb hely, sőt a törvény ellehetetlenít olyan civil szervezeteket, amelyek segítettek, amikor feladatokat vállaltak át az államtól - értékelte Szél Bernadett.
Ikotity István LMP-s képviselő szerint a kabinet súlyos szereptévesztésben van, mert a kormányzás helyett a társadalmi szervezetek szétverésével foglalkozik. A negyvenes évekre volt jellemző, hogy először felszámolták a pártokat, majd a civil szervezeteket, amivel óriási károkat okoztak a társadalomnak - jelentette ki.
Azt mondta, ha a kormány az átláthatóságon akar javítani, akkor először saját háza táján kellene söprögetni, mert számos olyan "álcivil" szervezetet létezik, amelyeket a kabinet politikai okokból tart fent.
A két képviselő Külföldről finanszírozott politikusok vagytok! feliratú transzparenst tartott fel, amely Vlagyimir Putyin orosz elnököt és Orbán Viktor magyar miniszterelnököt ábrázolta.Szerző
Frissítve: 2017.06.13. 23:20

Kilencven évesen is lemezen dolgozott

Publikálás dátuma
2017.06.13. 07:47
Tud még meglepetést okozni FOTÓ: GETTY IMAGES/FRANSOIS DURAND
Forrás: Decca

Forrás: Decca

Kilencven évesen új albummal rukkolni elő igazi örömhír: Chuck Berry, a rock ’n’ roll feltalálója tavalyi kerek születésnapjára időzítve újságolta el, hogy harmincnyolc évvel legutóbbi lemeze, a Rock It után új albumot ad ki. A dalokat 1991 és 2014 között rögzítették; Berry fia, Charles Berry Jr. gitáron, lánya, Ingrid Berry harmonikán kísérte. A többszörös Grammy-díjas nagyágyú a június eleji megjelenést már nem érhette meg, ahogy a hat évtizeden átívelő karrierjének első videoklipjét sem. A klip a hőskorba nyúlik vissza, amikor Berry megalapozta a rock műfajt a Roll Over Beethoven és a Johnny B. Goode című szerzeményeivel, az elkészült film az ördögi gitárjátékával és piszkos, képzetlen hangjával híressé vált legenda nélkül is nagyon eleven.

A Big Boys a Chuck című album egyik legjobb dala. Ez a szám visszaviszi a hallgatóját oda, ahova rajongó szíve vágyik. Összetéveszthetetlen, de kicsit mégis más, új Berry hangja, a gitár búgása viszont változatlan. A háttérben az a banda játszik, amely elkísérte a Missouri államból indult és oda visszatért pionírt a világ minden pontjára. Amennyire jól felismerhető a Johnny B. Goode, legalább annyira nyilvánvaló, hogy az új cédéről a Lady B. Goode ennek az ikonikus dalnak a folytatása, női párja. A Wonderful Woman egészen hosszú, tele van emlékezetes gitár riffekkel és szerencsére szintén úgy hangzik, mintha 1960 körül készült volna. Az album néhány lassabb dala viszont nem adja át a rock ’n’ roll érzést, inkább egy üstökös fényének örömzenébe kicsúcsosodó elhalását idézi.