Előfizetés

Katar kiutat keres

Katar pénzügyminisztere, Ali Sarif al Emadi tegnap igyekezett megnyugtatni a piacokat, hogy a szomszédaival kialakult feszültség ellenére országa képes stabilizálni a gazdaságát.

Több térségbeli állam, így Szaúd-Arábia, Egyiptom, az Egyesült Arab Emírségek és Bahrein egy hete megszakította kapcsolatait a terrorizmus támogatásával vádolt katari monarchiával, leállították a légi- és tengeri közlekedést, s távozásra szólították fel a területükön élő katari állampolgárokat. E döntéssorozat súlyosan érintette az alig 11 ezer négyzetkilométeres állam gazdasági életét is, s komoly ellátási zavarokat idézett elő. Katart a szárazföldön át csak szaúdi területen keresztül lehet elérni, az emírség ezért új, vízi szállítási utak révén próbálja enyhíteni az elmúlt napok felvásárlási hullámával fokozott áruhiányt. Az al-Dzsazira hírtelevízió jelentése szerint átirányították a tengeri forgalmat, a szomszédos Emírségek kikerülésével, Omán érintésével érkeznek a konténerhajók az emírségbe. Az új járatok a katari Hamad, illetve az omani Sohar kikötőjét kapcsolják össze, hetente háromszor indul közvetlen járat. A politikai szövetségesnek számító Irán, valamint Törökország légiküldeményekkel igyekszik segíteni Katart.

Közben folytatódtak a diplomáciai erőfeszítések is. A France24 hírportál jelentése alapján Kuvait közvetítési kisérlete tűnik a legigéretesebbnek. „A kuvaiti külügyminiszter próbálkozását teljes mértékben támogatjuk, s párbeszéd útján szeretnénk megoldani ezt” (a válságot) – nyilatkozta tegnap Párizsban Mohammed bin Abdulrahman al-Thani katari külügyminiszter, miután francia kollégájával tárgyalt. Boris Johnson brit külügyminiszter, aki szintén tárgyalt Mohammeddel, felszólította Katar szomszédait, hogy enyhítsenek a blokádon. Az emírséget ugyanakkor arra intette, hogy vegye komolyan a szélsőségesek támogatásával kapcsolatos aggodalmakat.

Simán átment a civil törvény - Bojkottot hirdetnek

Publikálás dátuma
2017.06.13. 09:27
Népszava fotó/Hárs Katalin
A jogszabály alapján a törvény hatálya alá tartozó egyesületek és alapítványok 15 napon belül kötelesek bejelenteni a bíróságon külföldről támogatott szervezetté válásukat, amint az általuk kapott tárgyévi támogatások összege eléri a pénzmosás elleni törvényben meghatározott összeg kétszeresét, azaz 7,2 millió forintot. A Társaság a Szabadságjogokért közölte: bojkottálja a civiltörvényt, és nem félnek az ellenük várhatóan meginduló eljárásoktól

Mint még márciusban írtuk, hogy a törvénytervezetet - miután menekültek legfeljebb kószálnak a határnál, aki meg mégis nálunk próbál  élhető világ felé jutni, azt jól bezártuk rendkívül keresztényien emberséges módon konténerekbe, a Fidesz- propagandának új ellenségkép kellett - a kormány civilellenes kirohanásai érlelték. Az ellenzék idejekorán jelezte:  az orosz mintára alkotott jogszabály elfogadhatatlan, ahogyan a lex CEU is.

"Rosszindulatú" volt a kampány

A külföldi finanszírozású nem kormányzati szervezeteket érintő magyar szabályozás túlzott kötelezettségeket és aránytalan szankciókat helyez kilátásba - közölte az Európa Tanács (ET) alkotmányjogi szakértőkből álló testülete június elején közzétett előzetes véleményében, igaz azt is hozzátéve, ami az átláthatóságot illeti, a szabályozás jogszerű célokat tűz ki. A Velencei Bizottság szakértői ugyanakkor előzetes véleményükben jelezték: a magyar jogalkotó ugyan elkerüli a "külföldi ügynök" megbélyegző fogalmát, ám a tervezetben szereplő, az egyes magyar hatóságok által külföldi finanszírozású nem kormányzati szervezeteknek nevezett társaságokkal szemben alkalmazott rosszindulatú kampány veszélyeztetheti törvényes tevékenységüket és a megkülönböztető bánásmód lehetőségét is felveti.

A Velencei Bizottság véleményében azt javasolja a magyar hatóságoknak, hogy a törvénytervezet végleges elfogadását megelőzően folytassanak nyilvános konzultációt minden civil társadalmi szervezet bevonásával.

 

Az ülésnap Szijjártó miniszter napirend előtti felszólalásával kezdődött, lepődjünk meg: brüsszelezéssel.

A magyar kormány zsarolásnak és európaiatlan magatartásnak tekinti, hogy az Európai Bizottság kötelezettségszegési eljárást kíván indítani azon tagállamok ellen, amelyek nem hajlandóak végrehajtani az illegális bevándorlók kötelező betelepítéséről szóló kvótadöntést - az MTI tudósítása szerint ezt mondta Magyarország ifjú külügyminisztere napirend előtt, és ha a kedves olvasónak déja vu érzése van, az nem véletlen. A lecke felmondása azzal folytatódott, hogy  még az Európai Bizottság sem veheti el a tagországoktól azt a jogot, hogy mindenki maga döntse el, kit akar beengedni a saját országába, kikkel akar együtt élni és kikkel nem. Majd keményen leszögezte: nem engednek a hatáskörein jóval túlterjeszkedő Európai Bizottság zsarolásának, nem engedik meg, hogy bárki illegálisan Magyarország területére lépjen.

lásd még: egyetlen menekülőt sem küldenek vissza Magyarországra

A jobbikosok tartózkodtak a szavazásnál

A fideszes Kósa Lajos, Gulyás Gergely, Németh Szilárd és Vitányi István által jegyzett indítvány 130 kormánypárti igen, 44 nem és 24 - jobbikos - tartózkodó szavazatot kapott. A jogszabály alapján a törvény hatálya alá tartozó egyesületek és alapítványok 15 napon belül kötelesek bejelenteni a bíróságon külföldről támogatott szervezetté válásukat, amint az általuk kapott tárgyévi támogatások összege eléri a pénzmosás elleni törvényben meghatározott összeg kétszeresét, azaz 7,2 millió forintot. Nem kell viszont beszámítani ebbe az összegbe azokat a támogatásokat, amelyeket az Európai Uniótól származó forrásként költségvetési szerven keresztül kapnak. A Velencei Bizottság észrevétele alapján rögzítették a törvényben azt is: nem kell közzétenni a külföldi támogató személyes adatait, ha az általa nyújtott támogatás egy év alatt nem éri el az 500 ezer forintot. 

És hol a társadalmi egyeztetés?

A Párbeszéd szerint előbb egy alapos társadalmi egyeztetést kellett volna lefolytatni a civiltörvényről és a parlamentnek csak ezt követően lett volna szabad szavaznia a jogszabályról. Szabó Tímea, a párt társelnöke leszögezte: a külföldről támogatott szervezetek átláthatóságáról szóló törvény a kormány társadalmi szervezetek elleni támadássorozatának a része. A jogszabály semmi mást nem szolgál, csak a kormány hatalmi céljait - tette hozzá a Párbeszéd politikusa, aki szerint minimális a jelentősége annak, hogy a kabinet az indítvány egyes részein puhított. A szankciók és megbélyegzés így is marad - tette hozzá. A törvény emellett sérti az egyesülési és a szólásszabadsághoz való jogot, az pedig a diszkrimináció tilalmába ütközik, hogy különbséget tesznek egyes szervezetek között.

A nyilvántartó bíróság minden hónap 15-ig küldi meg azoknak az egyesületeknek és alapítványoknak a nevét, székhelyét és adószámát a Civil Információs Portál vezetéséért felelős miniszternek, amelyek esetében a megelőző hónapban a külföldről támogatott szervezetté minősítést rögzítette. A miniszter a megküldött adatokat ingyenesen elérhető módon közzéteszi az e célra kialakított elektronikus felületen.Az érintett szervezeteknek pedig a bejelentés után haladéktalanul fel kell tüntetniük a honlapjukon, valamint az általuk kiadott - a médiatörvény szerinti - sajtótermékekben és egyéb kiadványokban is, hogy külföldről támogatott szervezetnek minősülnek. A most elfogadott törvény szerinti kötelezettségeit nem teljesítőket ügyész szólítja fel arra, hogy 30 napon belül tegyenek eleget az előírásoknak. Nem teljesítés esetén ezt egy újabb - 15 napos határidejű - felhívás követi. Ha ez is eredménytelen, az ügyész a civil szervezetek bírósági nyilvántartásáról szóló törvény szerinti bírság kiszabását kezdeményezi a bíróságnál.

Szintén a Velencei Bizottság javaslata nyomán hagyták el a törlés lehetőségét a szankciók közül. A jogszabály ehelyett azt mondja ki, hogy az ügyész az ismételt felhívást követően a civiltörvény szabályainak megfelelően, az arányosság figyelembevételével jár el. A külföldről támogatott szervezetek köréből is könnyebben lehet kikerülni, mint azt javasolták az előterjesztők. Így - ugyancsak a Velencei Bizottság észrevétele alapján - már akkor kikerülhetnek, ha egymást követő két adóévben nem érik el a törvényi támogatási szintet, szemben az eredetileg indítványozott egymást követő három adóévvel. A nyilvántartásért felelős miniszternek ekkor haladéktalanul törölni kell az érintett szervezetet a nyilvántartást bemutató honlapról.

Kikerült továbbá a törvényből az egyszerűsített törlés eljárása.

A jogszabály hatálya nem terjed ki a civil szervezetnek nem minősülő egyesületekre és alapítványokra, a sporttörvény hatálya alá tartozó egyesületekre, valamint a vallási tevékenységet végző és a nemzetiségi szervezetekre. A törvény a kihirdetését követő nyolcadik napon lép hatályba. A fideszes előterjesztők indoklása szerint a civil szervezetek és alapítványok az általuk ellátott tevékenységek, illetve az alapítóik által kitűzött célok megvalósításán keresztül a demokratikus ellenőrzésben és a közvélemény-formálásban fontos szerephez jutnak. Ezért alapvető közérdek fűződik ahhoz, hogy a társadalom egészének egyértelmű legyen, e szervezetek milyen érdekeket képviselnek. Figyelemmel kell lenni továbbá azokra a kihívásokra, amelyeket a pénzmosás és a terrorizmus finanszírozásával összefüggésben az átláthatatlan eredetű pénzmozgások jelentenek - tették hozzá.

Elfogadták a jövő évi költségvetést megalapozó törvénycsomagot is
Az adótörvények és a büdzsé összhangját célzó változtatásokat 129 igen és 64 nem szavazattal hagyták jóvá a képviselők kedden. A parlament kiszélesítette egyes szociális ellátások jogosulti körét azzal, hogy megemelte a maximális jövedelemhatárt. Egyebek mellett a közgyógyellátási, valamint a rendszeres gyermekvédelmi kedvezmény jogosultsági jövedelemhatára emelkedik 5 százalékponttal - ídja hírül az MTI. A továbbiakban ismét megállapítható lesz a megváltozott munkaképességűek rehabilitációs ellátása, továbbá új intézményként vezetik be a kivételes rokkantsági ellátást azok számára, akik nem rendelkeznek kellő biztosítási idővel. A foglalkoztatási törvény módosításával lehetővé tették a kormányhivatalok állásbörzéinek elszámolását a foglalkoztatási alap terhére.


Bojkottálja a civiltörvényt a TASZ

Ezt a törvényt a TASZ véleménye szerint nem lett volna szabad elfogadni, mert a törvény jogsértő. A jogvédők szerint a jogsértés ellen úgy tudnak leghatékonyabban fellépni, ha nem tesznek eleget a törvénytelen előírásoknak. Hangsúlyozzák, ezzel senkinek a jogát és a transzparencia követelményét sem sértik meg, hiszen gazdálkodásuk már most is teljesen átlátható. A TASZ szerint a jogsértő törvény sérti a szólásszabadságot, az egyesülési szabadságot és megengedhetetlen módon különböztet meg egyes civil szervezeteket. A szervezet újfent hangsúlyozza, hogy nincs mit titkolnia: gazdálkodása és tevékenysége teljesen nyilvános, bárki évekre visszamenően megnézheti, kiknek, milyen összegű támogatásával, milyen programokon dolgoznak. 

A jogérvényesítési lehetőségek egy része csak akkor nyílik meg előttünk, ha nem teszünk eleget a jogsértő törvény előírásainak. Mivel egyetlen jogérvényesítési lehetőségről sem akarunk lemondani, a jogsértő törvény előírásait nem teljesítjük - jelentette ki Szabó Máté, a TASZ szakmai igazgatója. Tisztában vagyunk azzal, hogy eljárások indulhatnak velünk szemben. Mi ezektől nem ijedünk meg - ezt már Kapronczay Stefánia, a TASZ ügyvezető igazgatója mondta.

Utólagos normakontrollt akar az LMP
A párt társelnöke a szavazást követően sajtótájékoztatón azt mondta, semmi nem indokolta, hogy a parlament elfogadja a külföldről támogatott szervezetek átláthatóságáról szóló törvényt. Ettől a jogszabálytól az ország nem lesz jobb hely, sőt a törvény ellehetetlenít olyan civil szervezeteket, amelyek segítettek, amikor feladatokat vállaltak át az államtól - értékelte Szél Bernadett.
Ikotity István LMP-s képviselő szerint a kabinet súlyos szereptévesztésben van, mert a kormányzás helyett a társadalmi szervezetek szétverésével foglalkozik. A negyvenes évekre volt jellemző, hogy először felszámolták a pártokat, majd a civil szervezeteket, amivel óriási károkat okoztak a társadalomnak - jelentette ki.
Azt mondta, ha a kormány az átláthatóságon akar javítani, akkor először saját háza táján kellene söprögetni, mert számos olyan "álcivil" szervezetet létezik, amelyeket a kabinet politikai okokból tart fent.
A két képviselő Külföldről finanszírozott politikusok vagytok! feliratú transzparenst tartott fel, amely Vlagyimir Putyin orosz elnököt és Orbán Viktor magyar miniszterelnököt ábrázolta.Kilencven évesen is lemezen dolgozott

Mészáros Márton
Publikálás dátuma
2017.06.13. 07:47
Tud még meglepetést okozni FOTÓ: GETTY IMAGES/FRANSOIS DURAND
Forrás: Decca

Forrás: Decca

Kilencven évesen új albummal rukkolni elő igazi örömhír: Chuck Berry, a rock ’n’ roll feltalálója tavalyi kerek születésnapjára időzítve újságolta el, hogy harmincnyolc évvel legutóbbi lemeze, a Rock It után új albumot ad ki. A dalokat 1991 és 2014 között rögzítették; Berry fia, Charles Berry Jr. gitáron, lánya, Ingrid Berry harmonikán kísérte. A többszörös Grammy-díjas nagyágyú a június eleji megjelenést már nem érhette meg, ahogy a hat évtizeden átívelő karrierjének első videoklipjét sem. A klip a hőskorba nyúlik vissza, amikor Berry megalapozta a rock műfajt a Roll Over Beethoven és a Johnny B. Goode című szerzeményeivel, az elkészült film az ördögi gitárjátékával és piszkos, képzetlen hangjával híressé vált legenda nélkül is nagyon eleven.

A Big Boys a Chuck című album egyik legjobb dala. Ez a szám visszaviszi a hallgatóját oda, ahova rajongó szíve vágyik. Összetéveszthetetlen, de kicsit mégis más, új Berry hangja, a gitár búgása viszont változatlan. A háttérben az a banda játszik, amely elkísérte a Missouri államból indult és oda visszatért pionírt a világ minden pontjára. Amennyire jól felismerhető a Johnny B. Goode, legalább annyira nyilvánvaló, hogy az új cédéről a Lady B. Goode ennek az ikonikus dalnak a folytatása, női párja. A Wonderful Woman egészen hosszú, tele van emlékezetes gitár riffekkel és szerencsére szintén úgy hangzik, mintha 1960 körül készült volna. Az album néhány lassabb dala viszont nem adja át a rock ’n’ roll érzést, inkább egy üstökös fényének örömzenébe kicsúcsosodó elhalását idézi.  

Kapcsolódó
Búcsú Chuck Berrytől