Előfizetés

Valami összetört a magyar válogatott körül

Hatos Szabolcs
Publikálás dátuma
2017.06.13. 07:51
Minden jel arra utal, hogy kapitányt vált a Magyar Labdarúgó-szövetség FOTÓ: MOLNÁR ÁDÁM
Továbbra sem csitulnak a kedélyek a magyar labdarúgó-válogatott 1-0-s andorrai veresége után, amely akár a szövetségi kapitány állásába is kerülhet.

„Ne haragudjon, de erről nem szeretnék beszélni. Még mindig fáj” – mondta szűkszavúan lapunknak Gellei Imre, aki 2001 és 2003 között 23 mérkőzésen vezette a nemzeti tizenegyet kapitányként.

Gellei szavaival valószínűleg sokan együtt éreznek. Noha azzal, hogy a futball-válogatott pénteken története egyik legfájdalmasabb kudarcát könyvelhette el világbajnoki-selejtezőn, nem történt nemzettragédia, mégis kétségtelen: az egyébként nem mostohagyermekként kezelt hazai labdarúgás újabb ordas elégtelent kapott az utóbbi mérkőzések alapján egyébként sem túl fényes bizonyítványába. Kérdés, hogy a magyar futball ebből a pofonból mikor tud egyáltalán felállni. „Megtört a lendület, amit Dárdai Pál hozott azzal, hogy maga mellé állította a labdarúgókat és a közönséget is. Hasonló volt a helyzet az Eb előtt is, majd jött egy pozitív impulzus, amelynek most vége. Egy ilyen vereség után tartok tőle, hogy nagyon nehéz lesz újra visszakerülni abba a légkörbe, hogy bárki ellen legyen esélyünk” – mondta a Népszavának Szalay Miklós, korábbi válogatott, olimpiai bajnok játékos. – Arra, hogy nem mindenki állt a kapitány rendelkezésére, nem lehet hivatkozni, hiszen ez így is a magyar válogatott volt. Aki annak tagja, kettőzött erővel kell, hogy küzdjön” – tette hozzá.

A keretkialakítást sokan felróják Bernd Storck szövetségi kapitánynak, aki az Oroszország ellen 3-0-ra elveszített múlt hétfői találkozó, illetve az emlékezetes andorrai fiaskó után magyarázkodni kényszerül: a Magyar Labdarúgó-szövetség elnöksége heti ülésén vár válaszokat a kérdéseire a német szakembertől. Lapunk információi szerint az elnökségi tárgyalás csupán formalitás, hamarosan ugyanis elköszönhetnek az együttest tavaly a kontinenstornára vezető trénertől. Úgy tudjuk, az MLSZ már keresi Storck utódját, tárgyal a jelöltekkel, akik között ott van az elmúlt szezonban Dunaszerdahelyen dolgozó László Csaba is, aki Ugandában és Litvániában volt már szövetségi kapitány.

A sorozatos kudarcoknak a szégyenen túl egyéb kellemetlen következményei is lehetnek. A következő kvalifikációs sorozatban a riválisok kilétét meghatározó kalapbeosztások alapját adó világranglistán súlyos pozíciókat veszíthet az együttes, amely a jelenlegi 33. helyről egészen a 60.-ig süllyedhet: olyan, futball szempontjából kevésbé veretes nemzetek közé, mint Panama, Üzbegisztán vagy akár Haiti.

Habár a fenti minősítéssel azért Andorra óta nem árt óvatosnak lenni…

Orbán elengedte Storck kezét
Orbán Viktor miniszterelnök elengedte az Andorrán világbajnoki selejtezőn pénteken arcpirító 1-0-ás vereséget szenvedő magyar labdarúgó-válogatott szövetségi kapitányának, Bernd Storcknak a kezét. A kormányfő az atv.hu-nak azt mondta, az MLSZ élén olyan emberek találhatók, akik komoly tapasztalattal rendelkeznek a futball világon kívül is. „Az a vezetés van az MLSZ-ben, amelyik a megsemmisítő 8-1-es amszterdami vereség után is megtalálta a helyes utat – emlékeztetett a kormányfő. „Mindannyian abban bízhatunk, hogy Csányi Sándor elnök úr és csapata kellő mérlegelés után bölcs döntést hoz. Ebben van minden reményünk.” A nyilatkozatban említett kiütéses vereség után azonnal lemondott Egervári Sándor, a nemzeti együttes akkori szakvezetője. B. P.

Kiss-ügy: törvényesen adták ki az adatokat

Népszava
Publikálás dátuma
2017.06.12. 22:45
Népszava fotó
Nem sértett törvényt Budapest Főváros Levéltára, amikor a Privátkopó újságírójának, Menyhért Mészáros Lászlónak az adatok anonimizálásával (nevek, más személyes adatok kiatakarásával) kiadta Kiss László úszóedző 55 évvel ezelőtti büntető ügyének bírósági iratait döntött a Fővárosi Közigazgatási és Munkaügyi Bíróság jogerős ítéletben.

Az ügy kirobbanása után Péterfalvi Attila a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság (NAIH) elnöke azzal érvelt: a levéltár hiába anonimizálta az ítéletet, az úszóedző személye egyértelműen azonosítható volt, hiszen az újságíró eleve a csoportosan elkövetett nemi erőszak miatt elítélt Kiss Lászlóra vonatkozó iratot kérte ki. Péterfalvi kijelentette, a teljes ítélet bűnügyi személyes adat, amelyet még anonimizálva sem szabad kiadnia a levéltárnak - írja az index.hu.

A hatóság ezért a vizsgálat idejére zároltatta a személyes adatokat is tartalmazó bírósági iratokat, 2016 júniusában pedig 3 millió forint adatvédelmi bírságot szabott ki a Fővárosi Levéltárra. Arra is kötelezték az intézményt, hogy dolgozza ki a bírósági iratok kutatását korlátozó eljárásrendet.

A levéltár közigazgatási bírósági felülvizsgálatot kezdeményezett a határozat ellen. A Fővárosi Közigazgatási és Munkaügyi Bíróság Kenyeres István, a levéltár főigazgatójának tájékoztatása szerint nem kötelezte új eljárásra a NAIH-ot, nem hagyta helyben a határozatot, hanem jogerősen hatályon kívül helyezte az adatvédelmi hatóság határozatát a levéltár ellen.

Az 1995-ben megalkotott levéltári törvény szerint az állampolgároknak - az adatvédelmi előírások betartása mellett - lehetőséget kell biztosítani arra, hogy szabadon betekinthessenek az őket érdeklő iratokba.

Vívó Eb - Pusztai Liza bronzérmes

Publikálás dátuma
2017.06.12. 19:48
FOTÓ: AUGUSTO BIZZI
A 16 éves Pusztai Liza bronzérmet nyert női kardban a grúziai vívó Európa-bajnokság nyitónapján, Tbilisziben.

A magyar küldöttség legfiatalabb tagjának a legjobb 64 között nem kellett vívnia, majd 15-4-re verte a spanyol Lucia Martin-Portuguest, 15-10-re az azeri Szabina Karimovát, a negyeddöntőben pedig 15-12-re a német Anna Limbachot. Ezzel már biztos volt, hogy érmet szerez.

Az elődöntőben a grúz Teodora Kahianival mérkőzött meg, és fordulatos küzdelemben 15-12-re kikapott.

Pusztai Liza idén áprilisban a kadet korosztályban arany-, eggyel följebb, a junioroknál bronzérmes volt a világbajnokságon, egy hónappal korábban pedig ugyancsak első lett a fiatalabbaknál és második az idősebbeknél a korosztályos Európa-bajnokságon.