Előfizetés

Módosítja a Ház az idei költségvetést

Elfogadta az Országgyűlés a 2017-es központi költségvetés módosításához benyújtott összegző módosító javaslatot hétfőn.

Az előterjesztés 122 igen, 53 nem, 5 tartózkodó szavazatott kapott. Az egységes javaslatot ezután elküldik a Költségvetési Tanács elnökének.

Banai Péter Benő, a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) államháztartásért felelős államtitkárának korábbi közlése szerint azért volt szükség az idei költségvetés módosítására, mert a vártnál nagyobb források állnak rendelkezésre. A 2017. évi költségvetési törvény elfogadásakor a kormány még 3,5 százalékos gazdasági növekedéssel számolt, azonban az idei első negyedévi statisztikákat figyelembe véve 4,1 százalékra módosították az idei növekedési várakozásokat.

A június elsején benyújtott összegző módosító javaslatban 16,2 milliárd forinttal megnövelték a központi alrendszer bevételi és kiadási főösszegeit, amelyek így 17 867,7 milliárd forintra és 19 034,1 milliárd forintra nőttek.

A hatékonyabb forrásfelhasználás érdekében az országvédelmi alapból 20 milliárd forintot átcsoportosítanak a rendkívüli kormányzati intézkedések előirányzatába, amely így 140 milliárd forintra nő, míg az országvédelmi alap 95,8 milliárd forintra csökken.

A társaságiadó-bevétel előirányzatot 11,2 milliárd forinttal, 606,9 milliárd forintra növelték, amit az adókulcs 9 százalékosra csökkentésének gazdaságfehérítési hatása indokol. Emellett a kedvező bér- és foglalkoztatási adatok nyomán megnövelték az idei személyijövedelemadó-bevétel előirányzatot 5 milliárd forinttal, 1 908 milliárd forintra. Általános forgalmi adóból (áfa) a korábbinál 13,4 milliárd forinttal kevesebb, 2 528 milliárd forint bevételt vár idén a kormány.

A javaslat szerint az államháztartásért felelős miniszter kezdeményezheti a Külgazdasági és Külügyminisztérium Beruházás ösztönzési célelőirányzatában a tárgyéven túli fizetési kötelezettségvállalás összegének megemelését 150 milliárd forintig. Az indoklás szerint a keret emelése a nemzetgazdasági jelentőségű nagyberuházások magyarországi megvalósítására - a munkahelyteremtés ösztönzése érdekében nyújtandó támogatások biztosításához - szükséges.

A javaslat 4,7 milliárd forint többlettámogatást is tartalmazott az önkormányzati fejlesztések számára.

Létrehoztak egy 26,6 milliárd forintos beruházás-előkészítési alapot, amelyből 1,6 milliárd forint a Kemény Ferenc Sportlétesítmény-fejlesztési Programban szereplő új budapesti jégcsarnok beruházásának előkészítését szolgálja.
Az indoklásban kitértek arra, hogy a költségvetési törvényjavaslat benyújtását követően döntött az országgyűlés az ingyenes tankönyvellátás 9. évfolyamig való kiterjesztéséről és a tankönyvcsomagok árának módosításáról, így beillesztették a támogatás-igénylési feltételeket a szabályozásba.

Mintegy 10,8 milliárd forint támogatást biztosítottak a Lakitelki Népfőiskola beruházásával összefüggő feladatokra és 2,5 milliárd forintot a "népi kultúra közösségteremtő műfajainak támogatását biztosító" Csoóri Sándor Alap létrehozására és kiadásaira.

A közintézmények kötelesek befizetni a költségvetésbe a munkáltatókat terhelő járulékok és a szociális hozzájárulási adó csökkentéséből származó megtakarításukat vagy azt más célra átcsoportosítani.

Az Országgyűlés csütörtökön dönt a 2018-as költségvetés mellett a 2017-es költségvetés módosításáról is, a tavaszi ülésszak lezárásaként.

Kapcsolódó
A Ház előtt a jövő évi költségvetés

Megválik fényforrásgyáraitól a GE

Tárgyalásokat kezdett fényforrás üzletágának teljes eladásáról a General Electric (GE), ami a cég magyarországi üzemeinek nagy részét és dolgozóinak mintegy felét érinti - erősítette meg az MTI értesülését hétfőn az amerikai cég.

A Népszava érdeklődésére az eladását hírét Kalocsai Kinga, a Ge Lighting & Current (a fényforrás üzletág) európai és közel-keleti PR és kommunikációs igazgatója a hírt megerősítette. Arról tájékoztatta lapunkat, hogy az üzlet üzemei Hajdúböszörményben, Zalaegerszegen, Nagykanizsán és Kisvárdán tevékenykednek, a vállalat üzleti központja Budapesten található. Üzleti eredményét a GE globális irányelveinek megfelelően nem hozzák nyilvánosságra. Az eladás a GE magyarországi munkavállalóinak mintegy felét érintheti. A kommunikációs igazgató arra a kérdésünkre, hogy a potenciális vevő tovább működteti-e Magyarországon a fényforrás üzletágat vagy bezárják az itteni üzemeket, azt a választ kaptuk, hogy "jelenleg a tervezett folyamat korai szakaszában vagyunk, a GE épphogy bejelentette az üzletág eladási szándékát."

Hírek szerint az elmúlt napokban Bill Lacey, a GE Ligthing elnök-vezérigazgatója levélben arról tájékoztatta a magyarországi üzemek dolgozóit, hogy elkezdődtek a hivatalos tárgyalások a lehetséges vevőkkel az üzletág eladásáról. A tájékoztatás szerint nem kizárt az sem, hogy az egyes területeket más-más vevőknek értékesíti az amerikai tulajdonos. Az eladási szándék okáról Kalocsai Kinga azt mondta, hogy "mivel a vállalat portfóliója optimalizálására és meghatározó digitális ipari tevékenységeire összpontosít".

Mint hozzátette: a potenciális vevőkkel történő végső megegyezéstől függően a GE olyan stratégiai lehetőségektől sem zárkózik el, amelyben "az üzletágat részenként értékesítené, akár több érdeklődőnek".

A kommunikációs igazgató kitért ugyanakkor arra is, hogy a GE továbbra is elkötelezett magyarországi tevékenysége mellett. A közelmúltban nyitotta meg hat Digitális Fejlesztési Központja egyikét Budapesten, és 400 új, ipariinternet-megoldásokkal foglalkozó IT-szakértő felvételét tervezi 2017 végéig, mindemellett az idén 300 új munkahelyet hozott létre a cég veresegyházi, energiatermelési berendezéseket gyártó üzemében. Az elmúlt 2 évben a GE több mint 33 milliárd forintot fektetett be Magyarországon, ma a legnagyobb amerikai befektetőnek számít, de az egyik legnagyobb magyar vállalat is egyben - jelezte Kalocsai Kinga.

Olcsóbb lesz a tankolás

Publikálás dátuma
2017.06.12. 16:47
FOTÓ: Szalmás Péter
Csökkenti bruttó 3 forinttal a 95-ös benzin, 4 forinttal pedig a gázolaj literenkénti nagykereskedelmi árát szerdán a Mol Nyrt. - értesült piaci forrásokból az MTI.

A csökkentéssel a 95-ös benzin átlagára 341 forintra, a gázolajé 335 forintra csökken.

Az üzemanyagok ára legutóbb múlt pénteken változott, a 95-ös benzin átlagára 4 forinttal 344 forintra, a gázolajé 5 forinttal 339 forintra csökkent.

A benzinár 2012. április elején érte el csúcsát, akkor egy liter átlagosan 451 forintba került. A gázolaj literje 2012. január közepén volt a legdrágább, átlagosan 449 forint.

Az autósok 50 forintos különbséget is tapasztalhatnak a töltőállomások árai között.

Kapcsolódó
Maradhat az üzemanyagadó