Előfizetés

A kalóztól Coppéliáig

Publikálás dátuma
2017.06.09. 07:49

Indul a jegyelővétel a moszkvai Bolsoj Balett 2017-18-as évadának Uránia Nemzeti Filmszínházbeli vetítéseire. A sorozatban ősztől nyolc táncelőadás - négy élő egyenes közvetítésben, négy pedig felvételről - lesz látható.

Csúcson a román diplomácia és gazdaság

Következetesen az euro-atlanti diplomáciai-gazdasági kapcsolatokra helyezi a hangsúlyt Románia, mégis az Európai Unió legnagyobb gazdasági növekedését mutathatja fel. 

2017 első negyedévében 2016 ugyanezen időszakához képest 5,6 százalékkal nőtt a román GDP (az euróövezetben 1,7, az EU egészében átlagban 2, Magyarországon 3,7 százalékos bővülést regisztráltak), s 2016 harmadik negyedében is 5,9 százalékos volt, vagyis, több mint háromszor akkorát nőtt a román gazdaság, mint a keletre és délre is nyitó magyar.

A román politikusok nem fotózkodnak diktátorokkal és nem koszorúznak vérbefojtott szabadságmozgalmak emlékművénél, a külpolitikát nem rendelték alá a külgazdaságnak, Bukarest pedig komoly diplomáciai sikereket könyvelhet el. Tegnap például Párizsban vizitelt a román miniszterelnök, Sorin Grindeanu, az új francia kormányfő, Edouard Philippe pedig nemsokára Bukarestben viszonozza azt.

Klaus Johannis román államfő vasárnap óta Washingtonban van, ma fogadja őt Donald Trump. A román elnök az első kelet-európai államfő, aki a Fehér Házba léphet az új amerikai elnök beiktatása óta. Johannis ugyan találkozott a román diaszpóra képviselőivel is, de amerikai látogatása során többek között a CIA igazgatójával, Mike Pompeóval tárgyalt és átvehette az American Jewish Committee legmagasabb fokozatú elismerését, a „Light Unto the Nations” kitüntetést. Románia stratégiai partnerségi szerződést írt alá az Egyesült Államokkal, amely a dél-romániai Deveselun hozta létre az európai rakétavédelmi rendszer egyik támaszpontját.

Lassan fut fel a paksi beszállítás

Marnitz István
Publikálás dátuma
2017.06.09. 07:25
FOTÓ: Népszava
Bár a Paks 2 beruházáson 40 százalékos magyar beszállítói arány a cél, örülnék, ha végül 30 százalék sikerülne - fogalmazott Tóth Imre, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara magyar-orosz tagozatának tiszteletbeli elnöke, a szervezet Paks-szekciójának vezetője tegnap az erőművet tervező Atomprojekttel a Budapesti Kereskedelmi és Iparkamarában (BKIK) rendezett vállalkozói rendezvényen. Meglátása szerint a hazai vállalkozóknak másfél-két éves késést kell behozniuk.

A fejlesztés közös lesz, nyitottan várjuk aktív részvételüket – hirdetett irányt Alekszandr Kazarin, az orosz felet képviselő állami Roszatom tervezési leányvállalata, az Atomprojekt (a kamara által tévesen vezérigazgatóként bemutatott), a paksihoz hasonló úgynevezett VVER-technológiáért felelős osztályának igazgatója. Leszögezte: mindennek időben el kell készülnie, így hamarosan kiírják az első pályázatokat. Példái szerint a turbinasziget, a mérőműszer- és a dízelgenerátor-vezérlés kapcsán számítanak külső tervezőkre és tanácsadói pályázatok is várhatóak.

Az igazgató röviden ecsetelte közel száz éves vállalkozásuk – Pakson kívül az egyiptomi El-Dabaa-ba – tervezett, a legmodernebbként bemutatott VVER 3+-os blokkjának előnyeit, így például a kettős burkolatot és az olvadékcsapdát. Alekszandr Kazarin ezúttal nem tért ki a 40 százalékos magyar beszállítói arányra. Talán nem véletlenül: míg erre a Roszatomnak csak „törekednie” kell, az EU felé 55 százaléknyi nemzetközi versenytárgyalásra már kötelezettséget vállaltak. Az első körben nem is akadt kérdező a termet amúgy zsúfolásig megtöltő magyar vállalkozók részéről. Egy cseh tervezőcég érdeklődött, hogy magyar leányvállalat mellett szükséges-e oroszt is alapítaniuk. Tóth Imre kérdésére pedig közölték: attól függetlenül, hogy az Atomprojekt alapvetően a tervezés kapcsán vár ajánlatokat, jelentkezhetnek a építkezés teljes időtartamára vonatkozó szolgáltatással is.

Tatjána Medvegycsikova, az Atomprojekt közbeszerzési szakértője vázolta az Atomprojekt pályázataira vonatkozó szigorú feltételeiket. Az ajánlati ár mellett alapvető szempontnak nevezte a gyártási eljárásra vonatkozó minőségbiztosítások meglétét, a munkavállalók megfelelő képzettségét, a kellő anyagi hátteret és a referenciákat is. Andrej Mazin, a Roszatom magyarországi irodájának vezetője zéró toleranciát hirdetett a korrupcióval szemben.

A beszédek végén az előadók néhány cég – így például a KÉSZ és a Vegyterv – képviselőivel külön megbeszélést folytattak. Ezt követően két külön teremben bárki bemutatkozhatott, amin már nagyobb aktivitás mutatkozott. Tapasztalataink szerint a magyar vállalkozók a folyosón is névjegykártyáikkal "bombázták" az orosz beszállító képviselőit.