Békebeli miliő

Publikálás dátuma
2017.06.10. 09:00
Fotó: Facebook/Árnyas étterem

Amíg világ a világ, velő itt lesz, nyugtat meg Giber János, az Árnyas Étterem és Kertvendéglő tulajdonosa, hogy az egyik fő kedvencemet ezen a helyen mindig megkapom. No, de hagyján, hogy az én egyik kedvencem, de a nagy gourmand Krúdy Gyulának is, aki oly élvezetesen tudott írni ételekről és fenomenális lakmározásokról, abszolút kedvence volt. Giber úr szó szerint idéz Huszárik Zoltán Szindbád című filmjéből, és érzékletesen fest le jeleneteket, leginkább persze azt, amikor Latinovits Zoltán oly emlékezetesen kebelezi be a kívánatosan aranyló húslevest, persze a hozzájáró energia- és ízbombával, a jókora velős csonttal egyetemben. A mostani tulajdonos, amikor 14 éve átvette a nagy múltú, 1898-ban megnyitott, a nevezetes sváb Hauberl család által alapított vendéglőt, pontosan azért is tette, mert olyan helyet akart, ami a jeles magyar írónak is ínyére lett volna.

Azaz, ami hagyományos magyar ételeket kínál, de azért alkalmazva a korszerű konyhatechnológiát, igencsak ügyel arra, hogy minden minőségi és friss alapanyagokból készüljön, és az adagoknál nem gondolja, hogy főleg fogyókúrázók a vendégek. Így a tányérok bizony emberesen megpakoltak, a pincéreknek gyakran kell gusztusos dobozokba csomagolniuk a megmaradt ételt. Szóval nem fine diningről van szó, hanem a kiveszőben lévő, többek által nosztalgiával emlegetett, kockás abroszos, tradicionális budai vendéglőről, ami temérdek mindent megélt, így persze az államosítást is, és amikor egy orosz származású hölgy működtette, hallgatott Árnyas nyírfácska névre is. Majd mielőtt a mostani tulaj belépett a képbe, éppen tönkremenőben volt, és lakóparkot akartak létesíteni a helyén.

Giber úr egyáltalán nem vendéglátós végzettségű, eredetileg vegyészmérnök. El is kezdett dolgozni ebben a minőségében, de aztán rájött, hogy a szobába zártságra kényszerítő tudományos pályánál jobban szereti a szabad életet és a pénzt, és először nyitott egy nadrágvarró GMK-t, 300 embert is foglalkoztatva Vecsésen. Majd a Chicco nevű, menő gyermekmárkára szerzett kizárólagos hazai forgalmazási jogot, így aztán babakocsitól a cumisüvegig, meg játékokig, sok mindennel kereskedett, több millió eurós forgalmat is lebonyolítva. Ennek az üzletnek aztán véget vetett, amikor beléptünk az Európai Unióba, hiszen ugrott a kizárólagosság. De aki azt hiszi, hogy ezek után már csak a vendéglőről, amit egyébként imád, szól az élete, az téved, mert iparjogászként, másoddiploma megszerzése után, most nemzetközi szinten szabadalmi ügyvivő, gyógyszer szabadalmazási ügyekkel foglalkozik. No és zenél, megszállottan szájharmonikázik, nem ritkán az étteremben is, ahol naponta van élő zene, neves muzsikusok váltják egymást.

Fotó: Facebook/Árnyas étterem

Fotó: Facebook/Árnyas étterem

Békebelien polgári a miliő. Ráérősen, diskurálósan, ejtőzősen nyugodt. Van gyerek-játszósarok, sőt vasárnap délben játszónénivel gyerekasztal. Kutyák is bátran behozhatók, tudják, hogy ezzel bizonyos vendégeket elveszítenek, másokat viszont megnyernek. Ilyenkor nyáron remek a kert, bent pedig élvezetes a patina, a falakon kifakulóban lévő, fekete-fehér fotók, érzékletes életképek, régi tárgyak, szóval hangulatosságban nincs hiány. No és persze ételekben és - magyaros konyha ide vagy oda - egészséges paleo-fogásokban sem; a forgalom vagy 15 százalékát ezek adják.

Naná, hogy nem bírjuk ki, hogy ne kóstoljuk meg az előételként kínált velős koncot, ami becsületes velős csont, ahogy a nagykönyvben és Krúdynál meg van írva. Kovászos uborkát is kérünk hozzá, nagyon szimpatikus kis csatos üvegalkalmatosságban hozzák, kár, hogy inkább emlékeztet savanyú uborkára, mint napon érlelt kovászosra. A lenyűgözően zsenge, harsogóan friss, zöldborsó leves csipetkével viszont fenomenális. Van tartalmasan laktató, Krúdy-féle húsleves, de a többféle erdei gombából készülő, rozmaringos levesre sem lehet panasz.

Szaniszló Péter séf 2015 közepe óta dolgozik itt séfhelyettesként, fél éve vezeti a konyhai hadműveleteket. Pontosan tudja, hogy ez a hely nem az egyéni önmegvalósításról szól, itt nem lehet új dolgokat kitalálni, az ételeket hathatósan újragondolni, hozni kell a megszokott ízeket. És ezeket gördülékeny könnyedséggel hozza is Havas Zsolt pincér. A médiumra sült, puha kacsamell darabok erdei gombás pappadellével érkeznek. A BBQ oldalas, sűrű, mélybarna, chilis mártásba burkolódzik. A panko morzsában sütött, serrano sonkával, sajttal, szárított paradicsommal töltött sertésszűz, a régi polpetti újfajta változata. Jó ötlet hozzá a karottás burgonyapüré. A marha vadas füstölt tarjás zsemlegombóccal olyan, mintha a nagymamánk csinálta volna. A lágyan krémes paleo csokitortáról meg nem mondanám, hogy cukor, glutén és ki tudja még mi mindentől mentes.

Az Árnyasban nincs semmi divatos, semmi extra, nincs is ott a szakma által kiguvadt szemmel nézett toplisták élén. Itt minden fakszni nélkül, egyszerűen csak jót lehet enni. És ezt a vendégek díjazzák, amit az is mutat, hogy az ittjartam.hu portál szavazásán, 3825 budapesti vendéglő közül az első helyre került.

* Sorozatunkban az ország legjobb éttermeit mutatjuk be.

Szerző
Témák
étteremkritika

Katar nem adja fel

Nemzetközi jogot sértő kollektív büntetésnek nevezte Mohammed bin Abdulrahman al-Thani katari külügyminiszter a Szaúd-Arábia és szövetségesei által Katar ellen elrendelt blokádot és a diplomáciai kapcsolatok felszámolását. A katari sejk tegnap Németországban Sigmar Gabriellel egyeztetett a hétfő óta terebélyesedő válság kapcsán. A német diplomácia vezetője tárgyalásos rendezést sürgetett és a szárazföldi, tengeri, légi blokád mielőbbi felszámolását javasolta a Katar ellen fellépő országoknak, számolt be a Reuters. Az Al-Dzsazira katari székhelyű pánarab televízió arról számolt be, hogy az amerikai törvényhozók is aggódnak az Öböl-válság és a Katar elleni embargó miatt. Bob Corker, a szenátus külügyi bizottságának republikánus elnöke azt nyilatkozta, nem tudja, hogy szándékozik megoldani a Trump- kormányzat a helyzetet, de reméli, hogy a tárgyalások mielőbb megkezdődnek, hozzátéve, elvárja, hogy mindkét oldallal együttműködjön Washington.

Katar tegnap reagált arra a közös, Szaúd-Arábia, az Egyesült Arab Emírségek, Egyiptom és Bahrein részéről közzétett terrorlistára, amelyre 59 természetes és 12 jogi személyt tettek fel kezdeményezőik. Az olajmonarchia elutasítja és alaptalannak tartja a listát, álláspontja szerint ez is csak az ország elleni vádak alaptalanságát bizonyítja. Katar a nyomás ellenére sem adja fel önálló külpolitikáját, nem támogat terrorszervezeteket és betartja az ENSZ terrorellenes bizottságának előírásait.

Szerző

Katalónia újra voksolna

Publikálás dátuma
2017.06.10. 07:35
FOTÓ: PROFIMEDIA/ALBERT LLOP ANADOLU
Katalóniában október 1-re újra függetlenségi népszavazást rendeznek, a spanyol konzervatív kormány már jelezte, ismét megakadályozzák a referendum megtartását.

Carles Puigdemont, a katalán kormányzat vezetője tegnap közölte, hogy újra népszavazást rendeznek arról, hogy az autonóm tartomány elszakadjon-e Spanyolországtól. Mint közölte, a következő kérdést tennék fel: „Akarja-e, hogy Katalónia független állam legyen, köztársaság formájában?” A rendkívüli kormányülés után tett bejelentésnél ott voltak a kabinet tagjai, s a katalán koalíció kisebbik pártja, a Katalán Köztársasági Baloldal (ERC) vezetője, Oriol Junqueras, a Generalitat elnökének helyettese is. Puigdemont alig több mint másfél éve vette át a katalán kormányzat vezetését. Elődje, Artur Mas ellen bírósági eljárás folyik, még az előző, 2014. november 9-i kvázi-népszavazás megrendezése miatt. Az akkori „véleményfelmérő”, nem kötelező erejű szavazáson 2,3 millióan vettek részt, 80,8 százalékuk az elszakadásra voksolt. A

A katalán vezetés egyelőre csak szóbeli ígéretet tett, mivel pontosan tudják, hogy amint formálisan is kiírják a népszavazást, a Rajoy-kormány azonnal elindítja a megfelelő jogi mechanizmust, s a spanyol alkotmánybíróság ismételten leállítja a folyamatot. A spanyol alkotmány értelmében a madridi központi kormány egyetértése nélkül nem rendezhető népszavazás. Barcelonában ezúttal azt tervezik, hogy – ha Madrid nem adja hozzájárulását – két hónapon belül függetlenné nyilvánítják Katalóniát. Carles Puigdemont és Mariano Rajoy spanyol kormányfő, illetve helyetteseik két alkalommal találkoztak, de nem jutottak egyetértésre. Soraya Sáenz de Santamaría, Rajoy helyettese tegnap közölte: „Akárhányszor is bejelenthetik a népszavazást, akármeddig is késleltethetik, Katalóniában nem lesz referendum”. Várakozások szerint augusztus második felében írják ki hivatalosan a referendumot.

Az 5,5 milliós Katalónia a spanyol gazdaság GDP-jének mintegy ötödét adja. A katalán autonómia jelentős szuverén felhatalmazással rendelkezik, saját parlamentje, kormányzata, rendőrsége van. Sem a kormányzó konzervatív Néppárt, sem az ellenzék legnagyobb pártja, a Spanyol Szocialista Munkáspárt nem támogatja a katalán függetlenségi törekvéseket. A Generalitat számára készült legutóbbi felmérés szerint a katalán polgárok 48,5 százaléka ellenzi az elszakadást, három hónappal korábban 45,1 százalék utasította el a kiválást Spanyolországból.

Szerző