Durva - Orosz hekkerek okozhatták a katari válságot

Publikálás dátuma
2017.06.07. 15:12
Doha - Forrás: Google Street View
Exkluzív riportban foglalkozott vele az amerikai CNN, hogy a diplomáciai kapcsolatok megszakítására Katarral azért kerülhetett sor a többi Perzsa-öböl menti ország részéről, mert orosz hekkerek megpróbálták aláásni az eddigi jó kapcsolatokat - tudósít az Euronews.

Az Amerikai Nemzetbiztonsági Szolgálat szerint az orosz titkosszolgálat által megbízott bűnözők egy fake-news-t, vagyis álhírt ágyaztak be a katari nemzeti hírügynökség oldalára, melyben azt írták: a katari uralkodó “barátságosnak mutatkozott Irán és Izrael irányába és megkérdőjelezte, meddig maradhat hivatalban Trump elnök.”

Az álhír elhelyezése még május 23-án történt, és katari, illetve amerikai hivatalnokok szerint óriási szerepe volt abban, hogy ilyen hirtelen és ekkora mértékben szakították meg az Öböl-menti államok a diplomáciai és gazdasági kapcsolatokat az országgal. Az ügyben az amerikai FBI nyomozói a helyszínen nyomoznak. A katari külügyminiszter, Mohammed Bin Abdulrahman al-Thani sejk megerősítette, hogy az álhír egy sikeres kibertámadás után tűnt fel az oldalon.

- Bármi is vezetett országunk elítéléséhez, az biztos, hogy félrevezető információn alapult. Véleményünk szerint az egész válsághelyzet a hamis információk számlájára írható – mondta a miniszter a CNN-nek. – Álhírek gyártásával kezdődött, melyet elhelyeztek a nemzeti hírügynökség oldalán, amit meghekkeltek, mint ezt az FBI bizonyította is.

Hétfőn Szaúd-Arábia, az Egyesült Arab Emírségek, Bahrain és Egyiptom megszakította a diplomáciai kapcsolatokat Katarral, visszahívta diplomatáit, és elvágta a Katar felé tartó szállítási útvonalakat – egyszerre vonva súlyos diplomáciai és gazdasági blokád alá az országot. A lépés óriási feszültséget teremtett a régióban. A fenti országok azzal gyanúsítják Katart, hogy pénzzel támogatja a terrorizmust, de ezt a vádat a katari kormány tagadja. A feltételezés azonban puskaporos helyzetet teremtett Szaúd-Arábia és ősi riválisuk, Irán között. A CNN riportja szerint Szaúd-Arábia többek között az álhírre is hivatkozott, mikor diplomáciai blokádot hirdetett Katar ellen.

Egyelőre nem világos, hogy az amerikai és katari nyomozóknak milyen bizonyítéka van rá, hogy a támadás és az álhír az oroszok műve volt. A katari kormány szóvivője azonban azt mondta: minden bizonyítékot nyilvánosságra hoznak, amint a nyomozás befejeződött.

Szerző

Itt élünk - A „gumikalapácsos” polgármester fantom szörpháza

Publikálás dátuma
2017.06.07. 14:23
Edelény - Google Street View
Sajnos nem szokatlan a történet: uniós források maszek zsebekbe vándoroltak a közös helyett. EU-s pénzekből épített ugyanis házat a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Edelényhez tartozó szőlőhegyen a település polgármesterének, Molnár Oszkárnak a felesége.

Az épületre fordított összeget a pályázat szerint szörpház megépítésére nyerte el 2013-ban. A 25,7 millió forintot a Darányi Ignác-terv keretében használták fel. Molnárné Kristóf Adrienn vállalta, hogy egyéni vállalkozóként öt éven át fenntarthatóan üzemelteti a szörpfőzdét, ám a Magyar Nemzet riportja szerint termékeikkel sehol nem lehet találkozni, az épületet hétvégi, illetve családi házként használják.

Nyoma sincs szörpkészítésnek, és meglehetősen családi ház jellege van az épületnek

Molnárné Kristóf Adrienn szörpházát nem egyszerű megtalálni. A lap munkatársai a környéken dolgozó munkásoknál érdeklődtek, hogy merre lehet. Némileg tanácstalanul ötleteltek, de amikor jelezték, hogy a polgármester feleségének szörpházát keressük, azonnal útba igazították őket „a polgármester háza” felé. Az épületet a kellemesen napos, remek panorámájú pincesoron találtuk meg, a domb lábánál fekvő szőlősorok fölött. Amikor  a polgárnmesterrel találkozva, az újságírók megjegyezték,  hogy nyomát sem látták szörpkészítésnek, és nagyon családi ház jellege van az épületnek, Molnár Oszkár rávágta: na és? Az üzemet pedig nem volt hajlandó megmutatni, arra hivatkozva, hogy a ház kulcsai a betegség miatt kórházba került feleségénél maradtak.

A gumikalapács ügye

A város vezetője, akkor még fideszes országgyűlési képviselője is, egy 2009-es testületi ülésen jelentette ki, hogy tudomása szerint a környékbeli településeken – például Lakon és Szendrőládon – a cigány asszonyok közül terhességük ideje alatt többen szándékosan olyan gyógyszereket szednek, hogy „bolond gyerekük szülessen”. Állítása szerint más – szintén roma származású – terhes nők pedig gumikalapáccsal verik a hasukat, hogy nyomorék legyen születendő gyermekük. Mindezt azért teszik – jelentette ki -, hogy sérült gyermekeik után kiemelt családi pótlékot kapjanak.

Szerző

Fantom képzőközpont - Fél méterrel túltolták

Hiába készült el százmilliós nagyságrendű uniós támogatásból, nem használhatják a volt Türr István Képző és Kutató Intézet központját a Baranya megyei Vajszlón.

Pedig csak fél méteren múlt a dolog: az épület, igaz 32 méter hosszan, de ennyivel lóg be az állami közútkezelő területére. Márpedig ezen múlt, ezért nem kapott a képzőközpont használatbavételi engedélyt. A vajszlói beruházás egy országos program része, és az uniós szabályok szerint több milliárd forintot kell visszafizetni, ha nem teljesül a program – áll az RTL tavalyi riportjában. Időközben az országos programot gründoló intézet is megszűnt.

Ám ettől a projekt még működik, az EMMI alá tartozik. Mármint az ország többi részén. A vajszlói épület körül viszont ma is éppen olyan csend honol, mint egy éve. A kisváros polgármestere ennek ellenére optimista. Horváth István lapunknak elmondta: a küszöbön áll, hogy az ingatlan megkapja a fennmaradási engedélyt. Mint megtudtuk: végig kellett csinálni a félméteres sáv miatt a rendezési terv módosítását, a belterületbe vonást, a telek megosztását, hamarosan megvásárolják a területet, és indulhatnak a programok.

Az egyébként mutatós, ám ma még üres épület egy mintegy 130 milliós beruházás eredménye. Önkormányzati tulajdon, 15 évig a megszűnt központ jogutódjáé a használat joga, majd megkapja a város. A központot helyben kíséri némi apátia, nyilván vannak, akik kézzelfogható munkahelyeknek jobban örültek volna. A polgármester elmondta: ő is szkeptikus volt, de korrekt módon bevonták az előkészítésbe. – A miénk, és annyi haszna lesz, amennyit akarunk belőle – mondta Horváth. – A központban van esztergapad, fóliasátor és kistraktor is, hogy csak néhány eszközt említsek, az pedig nagyban rajtunk áll, hogy tudunk-e valóban hasznos képzéseket indítani. Lehet jó kezdeményezés, de lehet felesleges is.

( Forrás: Pécsistop.hu )

Szerző
Témák
képzőközpont