Előfizetés

A torkon ragadt politika

Publikálás dátuma
2017.06.06. 22:20
PÁPAI GÁBOR RAJZA
A választási rendszerünk nyilvánvalóan nem a népakarat kifejezésre juttatását szolgálja, hanem a Fidesz hatalomban maradását - baj van!  - hangzik el Gulyás Márton Facebookra feltöltött felvételében, aminek lényege: a politikai preferenciák alapján legyenek bár olyan távol egymástól a szereplők, mint Makó Jeruzsálemtől, abban mindannyian egyetértenek, hogy a jelenlegi választási rendszer vállalhatatlan, igazságtalan, pofátlanul lejtős pálya egy bizonyos irányba.

Özönvízszerű eső zúdult az országra (Videók!)

Publikálás dátuma
2017.06.06. 21:53
Egerben is leszakadt az ég Forrás: Facebook/Időkép
Borsod-Abaúj-Zemplén megye több településén is károkat okozott a keddi vihar - közölte a megyei katasztrófavédelmi igazgatóság szóvivője. Egerben fákat döntött ki a viharos erejű szél kedd délután, villám csapott egy melléképületbe, több helyen vizet kellett szivattyúzni.

A Heves Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság szóvivője, Tankóné Antal Erika elmondta: tizenöt-húsz bejelentés is érkezett a katasztrófavédelem megyei ügyeletére, főként fák kidőlése miatt. A lejtős belvárosi Csiky Sándor utcában a csapadékvíz-elvezető rendszer nem volt képes elvezetni a lezúduló víztömeget, az esővíz buzgárszerűen tört fel az aknafedeleknél.

Egerből többen is videót küldtek be az Időképnek a hirtelen lezúduló nagy mennyiségű esőről:

A felhőszakadást jégeső kísérte a városban:

Mátészalkán szintén hatalmas felhőszakadás volt, több helyen 30 mm-nél is több csapadék hullott le:

Kállai Tibor felvétele:

A legerősebb zivatarrendszer a Dunántúlon alakult ki, mely a Balaton térségében és attól délre söpört végig. Intenzív cellák mozogtak az Alföldön is - teszi hozzá az Időkép.

A Miskolchoz közeli Kistokajban egy családi házba csapott a villám, emiatt kisebb tűz ütött ki, de senki sem sérült meg. Csenyétén egy lakóház tűzfalát rongálta meg a nagy szél, itt sem sérült meg senki. Gagyvendégiben egy kidőlt fa rongált meg egy telefonvezetéket, Gagyapátiban a viharos szél miatt az útra került faágak okoztak fennakadást a közlekedésben.

A felhőszakadás miatt lezárták a Repülőtéri utat Miskolcon MTI Fotó: Vajda János

A felhőszakadás miatt lezárták a Repülőtéri utat Miskolcon MTI Fotó: Vajda János

 

Gyurcsány: "Orbán vagy Európa" - ez az igazi kérdés

Publikálás dátuma
2017.06.06. 21:41
FOTÓ: Tóth Gergő
Kormányváltást sürgetett a Demokratikus Koalíció (DK) elnöke keddi budapesti lakossági fórumán. Gyurcsány Ferenc szerint a választás igazi kérdése: "Orbán vagy Európa".

"A szabadság nevében kérem a választókat, hogy állják útját Orbán további térhódításának, segítsenek, hogy Magyarország visszataláljon arra az európai útra, amelyre egyébként Szent István óta újra és újra, megújuló erővel megpróbál saját erejéből rátalálni" - jelentette ki mintegy kétszáz fős hallgatósága előtt az ellenzéki politikus, aki ebben a folyamatban akadálynak nevezte az általa "politikai sarlatánnak" mondott Orbán Viktor kormányát.

A nyugat-európai politikai események meglátása szerint azt mutatják, hogy ha elmarad a kormányváltás, "megcsinálják nélkülünk azt a világot, ahol jobb esetben a cicaasztal mellett ülhetünk". Nincs stabil demokrácia az ország többségének biztonságérzete és jóléte nélkül - tette hozzá. A volt kormányfő úgy fogalmazott: "nem kötelező félelemmel teli, gyűlölettel megrakott országban élni".

Gyurcsány Ferenc szerint nem elég beszélni arról, hogy az ország az embereké, ennek szellemében kell működni, bevonva őket a döntésekbe. Ebben az esetben az érintettek partnerré tehetőek a nehéz döntésekben is - jegyezte meg. "Akik megtanultak kussban lenni", azok nagyon sokáig cipelni fogják ezt magukban - fogalmazott, alapvető kérdésnek nevezve, hogy "mikor fog ismét megszólalni Magyarország".

A DK elnöke szerint "ha van szakpolitikai bűne ennek a kormánynak, az az, amit az egészségügyben és az oktatásban tett", mégpedig azzal, hogy az egészségügyhöz nem nyúlt hozzá, az oktatást viszont felforgatta. Gyurcsány Ferenc kitért arra is: szerdán elküldi, és ezzel egy időben nyilvánosságra hozza az összefogással kapcsolatos, Botka László MSZP-s miniszterelnök-jelöltnek írott levelét, amelyben tárgyalásokat ajánl. Azt mondta, "amíg nincs együttműködés, minden más kérdés másodlagos vagy harmadlagos".