Szélesedik a Katarral szembeni összefogás az arab világban

Publikálás dátuma
2017.06.06. 09:47
Thinkstock fotó
Sorra szakítják meg az arab világ államai a diplomáciai kapcsolataikat Katarral, arra hivatkozva, hogy támogatja a terrorizmust. Bahrein, Szaúd-Arábia, Egyiptom és az Egyesült Arab Emírségek után Jemen és Líbia is így döntött. Bahrein szerint Katar Iránhoz köthető terrorcsoportokat segít, Egyiptom szerint pedig a betiltott Muzulmán Testvériség mozgalmat támogatja - tudósít az Euronews.

Katar szerint hazugságkampány folyik ellene. A külügyminisztérium közleményében az áll, hogy a vele szembeni intézkedések alaptalan állításokon nyugszanak. Szaúd-Arábia, Bahrein és az Emirátusok a földi, a légi és a tengeri összeköttetést is felfüggesztette Katarral.

Oroszország nem foglalt állást. Hasonlóan semleges álláspontra helyezkedett az Egyesült Államok külügyminisztere is. Rex Tillerson szerint az Öböl menti államok vitája nem befolyásolja a terrorizmus elleni harcot, és az ügy diplomácia rendezését kérte az arab országoktól.

Az Arab-Öböl menti államok közötti vita a katari hírügynökség elleni állítólagos kibertámadás után mérgesedett el. Katar azt állította, hogy emírének tulajdonított hamis híreket közöltek Iránról és Izraelről. A környező államok válaszul blokkolták a katari székhelyű al-Dzsazíra hírtelevízió műsorát. Szaúd-Arábia nemzetbiztonsági okokra hivatkozva szakította meg a diplomáciai kapcsolatokat Katarral.

Irán felszólította Katart és az Arab-Öböl menti országokat, hogy diplomáciai úton rendezzék vitáikat.

Szerző

Újabb szintfelmérő

Publikálás dátuma
2017.06.06. 07:57
Bujka Barbaráék ismét rangos ellenfelek ellen mérhetik fel, hogyan állnak a vb előtt FOTÓ: MADAR DÁVID

A magyar női vízilabda-válogatott az ötödik helyen végzett a Kínában rendezett Kunsan Kupán. Bíró Attila szövetségi kapitány együttese a negyeddöntőben 14-9-re kikapott az oroszoktól, ám a szombati helyosztón kilenc góllal, 12-3-ra múlta felül a házigazdák csapatát. "A hat lejátszott kunsani mérkőzést egybevetve azt mondhatom, most játszottunk a legjobban, elöl és hátul egyaránt jó teljesítményt nyújtottunk. A tornán szélsőséges volt az összes csapat játéka, a sanghaji világliga szuperdöntőn nekünk is kiegyensúlyozottabban kell pólóznunk" - értékelt a szakember, aki azóta megnevezte azt a 13 játékost, aki Sanghajba utazott, ahol kedden – magyar idő szerint délelőtt 9-kor – Kanada ellen kezd a magyar válogatott.

A választása Bolonyai Flórára, Garda Krisztinára, Gurisatti Grétára, Menczinger Katára és Parkes Rebeccára esett, vagyis ők azok, akik hazatértek. A szövetségi kapitány viszont hangsúlyozta, ez egyáltalán nem jelenti azt, hogy ők nem lehetnek ott a vb-csapatban. "A kimaradók edzenek otthon, és csatlakoznak hozzánk, amikor hazatérünk. A várakozásomnak megfelelő volt a kunshani torna, a kellő mennyiségű plusz szárazföldi és vízi edzéseket is el tudtuk végezni, illetve a legjobb csapatok ellen tudtam felmérni a játékosaimat” – fogalmazott Bíró.

A sanghaji torna után, de még a budapesti világbajnokság előtt három hétig a fővárosban edzőtáborozik a csapat, majd Miskolctapolcán játszik a Vodafone-kupán Ausztrália, Egyesült Államok és Új-Zéland ellen.

A Világliga-csapat

Kapusok: Gangl Edina (UVSE), Kasó Orsolya (Dunaújváros)

Mezőnyjátékosok: Antal Dóra (Berkeley Egyetem, amerikai), Bujka Barbara (Szeged), Czigány Dóra (UVSE), Csabai Dóra (UVSE), Illés Anna (Berkeley Egyetem, amerikai), Keszthelyi Rita (UVSE), Somhegyi Noémi (Dunaújváros), Szilágyi Dorottya (Dunaújváros), Szücs Gabriella (UVSE), Takács Orsolya (BVSC), Tóth Ildikó (UVSE)

Csoportmérkőzések

Magyarország–Kanada, Június 6. 9:00

Magyarország–Kína, Június 7. 13:00

Magyarország–Ausztrália, Június 8. 9:00

Szerző

Csillaghullás Párizsban

Publikálás dátuma
2017.06.06. 07:55
Kristina Mladenovic a címvédő kiejtésével nagy favorittá lépett elő FOTÓ: GETTY IMAGES/CLIVE BRUNSKILL
Biztosan új Grand Slam-bajnokot avatnak a Párizsban zajló francia nyílt teniszbajnokságon, ugyanis a női egyes mezőnyéből a korábbi győztesek közül mindenki elbúcsúzott. 

A címvédő Gasrbine Muguruza Kristina Mladenovictól kapott ki 6:1, 3:6, 6:3-ra; a 2011-es US Open bajnok Samantha Stosur Jelena Ostapenko ellen szenvedett 2:6, 6:2, 6:4-es vereséget; a korábbi Garros- és US Open-bajnok Svetlana Kuznetsova Caroline Wozniackival nem bírt, kettejük csatája 6:1, 4:6, 6:2-es végeredménnyel zárult; a veterán, hétszeres GS-bajnok Venus Williams pedig Timea Bacsinszky ellen kapitulált 5:7, 6:2, 6:1-re.

A legnagyobb favoritnak így a negyedik helyen ragsorolt Simone Halep számít, de a fogadóirodák Elina Svitolinát, Mladenovicot és Karolina Pliskovát is legnagyobb favoritok között tartják számon. Az uraknál hasonló csillaghullás nem következett be az első héten, a kilencszeres Garros-győztes Rafeal Nadal melett többek közt Novak Djokovic és Andy Murray is bejutott a negyeddöntőbe.

Szerző