Előfizetés

Keszthely, királyi város

Fónai Imre írása a Népszavának
Publikálás dátuma
2017.06.06. 07:08
FOTÓ: BALATTONTIPP.HU/Győrffy Árpád
„Ne zavard a bizniszt, ez nekünk csak jó”, avagy Mészárosék, Tiborczék nyugat-balatoni térfoglalása. Főváros születik a tóparton. Vagy nem.

Nézzük sorban: a vízparti kemping, a százéves Balaton és Hullám szállodák a strandnál, a Helikon szálló ugyancsak a vízparton, mellette a pusztuló Hotel Via, amellett az épülő apartmanházak, végül a vitorláskikötő, a Libás strandnál – vesszük sorra Molnár Tiborral, az Együtt helyi frontemberével, mi került az utóbbi időben a keszthelyi Balaton-parton Mészáros Lőrinc, vagy Tiborcz István köreihez, vagy legalábbis olyan társaságok tulajdonába, kezelésébe, melyek mögött az Orbán-barát milliárdos, illetve az Orbán-vő sejthető.

Keszthely soha nem látott fejlődés előtt áll – ezt már a balatoni turizmus elismert szakértőjének, Tar Lászlónak a szavaiból következtetjük ki. A Nyugat-balatoni Turisztikai Iroda Nonprofit Kft. ügyvezetője a napokban a nyugat-Balatont bejáró újságírói study touron adott tájékoztatást a Balaton fővárosának fejlesztési elképzeléseiről. Merthogy Keszthely a Balaton fővárosa – néhány éve levédette e címet az önkormányzat, noha aki végigmegy a keszthelyi Balaton-parton, azt joggal kerítheti hatalmába a retróérzés, mert mintha valóban megállt volna az idő két, vagy három évtizede. Vagyis éppen a „Balaton fővárosára” fér rá a legjobban a fejlődés a két másik „főváros-riválissal”, az északi parti Füreddel és a déli parti Siófokkal összehasonlítva.

A saját kikötővel és strandszigettel bíró Helikon szálló lesz a fejlesztés központja, a ma még retróhangulatú hotelt a vázáig lebontják és négycsillag-pluszossá fejlesztik, elektromoshajó-kikötőt és élményfürdőt is terveznek, az új tulajdonosok a szomszédos Viába és a strand melletti park szélén álló patinás Hullámba és Balatonba is életet lehelnének. S akkor nem szóltunk még a városközepi Festetics-kastély és környezetének több milliárdos újjávarázsolásáról.

Fonyódon „elriasztották” a befektetőket
Keszthelytől nem messze, Fonyódon - ahogyan megírtuk - a futballpályát vásárolta volna meg százmillió forintért szállodaépítés céljára egy Tiborcz Istvánhoz köthető kör a frissen létrehozott keszthelyi Pelso Polgári Sportegyesület nevében. A képviselő-testület hajlott is az eladásra, ám a minap, érdekes módon éppen amikor az ügyletről tárgyaltak a fonyódi képviselők, a sportegyesülettől levél érkezett az önkormányzathoz, amiben az állt: elállnak a sportpálya megvásárlásától. – Sikerült elriasztani egy négycsillagos szálloda befektetőit – reagált Hidvégi József fideszes polgármester, nyilván arra utalva: több, mint 500 aláírás gyűlt össze a városban a futballpálya értékesítése ellen és helyi népszavazási kezdeményezés is befutott, ami formai okokból lett érvénytelen.

„Nekünk aztán mindegy, ki a tulajdonos, az a lényeg, hogy hozzon végre fejlődést Keszthelyre” – fogalmazza meg egy büfés az egyik fejlesztendő hotel, a hosszú évek óta üres Hullám mellett, egy másik vendéglős azt teszi hozzá, hogy „ma azok a körök tudnak pénz hozni, akikről suttognak, másra esély sincs, ha ők nem jönnek, még tizenöt év múlva is úgy nézne ki a keszthelyi Balaton-part, ahogyan most, vagy rosszabbul”. Ez általános vélekedés lehet, hiszen az Együtt színeiben politizáló Molnár Tibor is azt írta nemrég a blogjában: „Mikor két éve felemeltem a szavam az erősen véleményes kikötőeladással kapcsolatban, az egyik helyi vállalkozó barátom így érvelt: Tibikém, ne zavard a bizniszt, nekünk az csak jó, ha Keszthely királyi város lesz, akkor lesz csak fejlődés itt.”

Molnár amondó, a fejlődés rendben is lenne, de… – Nagy kérdés, hogy az állami pályázatokon felfuttatott egységeket tudják-e majd piaci alapon működtetni? Netán egy darabig csillog-villog, aztán úgy jár minden, mint a riói olimpia létesítményei? Lesz-e munkaerő, lesz-e kereslet? És a Tiborcz-lámpák által megvilágított kikötőikben, szállodáikban az „istenadta nép” majd választhat, hogy elszegődik az új urakhoz cselédnek, vagy kitántorog Nyugatra? Ahogyan József Attila írta: „Hol lehet altiszt, azt kutatja”… Újra azt éljük át, mint az átkosban? A pénznek akkor ugyancsak nem volt szaga, épültek is a beton- és üvegmonstrumok a Balaton-partra, csak éppen akkor, az

„endékás” időkben volt hozzá speciális balatoni turizmus is, most ellenben minden nagyon bizonytalan…

Néhány foghíj kivételével már az egész partot az említett kör „ellenőrzi” – hallottuk a mondást Keszthelyen, amit Molnár Tibor úgy árnyalt: ha nem is magát a teljes partot, de a parti, profittermelésre alkalmas objektumokat bizonyosan. Azt pedig már a Balaton-szerte ismert vendéglátós, Bezerics Dániel Balatonboglárról a keszthelyi vitorláskikötő sarkába „telepített” Palettájában hallottuk, egy helyi vendégtől: „Abban legalább biztosak lehetünk: ha a mostanában sokat emlegetett urak pályáznak, akkor ők nyernek és ha elkezdik az építkezést, akkor nekik nem fogy el a pénzük”.

Vagyis megeshet, hogy Keszthely nem is túl sokára nem csak azért lesz a Balaton fővárosa, mert az önkormányzat jó érzékkel levédette ezt a titulust a másik két vetélytárs elől.

Kikre gondolhatott a polgármester?
Keszthelynek ez csak jó lesz – ezen általános vélekedés tükrében még inkább jogos a kérdés, vajon kire, kikre vonatkozhatott a város fideszes polgármesterének, Ruzsics Ferencnek a május elsejei emlékezetes kifakadása, miszerint „egyesek mások becsapásával, félrevezetésével, újabban a pályázati rendszer kiskapuinak a kihasználásával próbálnak haszonra szert tenni, nagyjából munka nélkül és utána ezt a hasznot felelőtlenül élvezik mások kárára”. Kérdeztük Ruzsics Ferencet, de nem válaszolt.Putyin látványosan (és udvariatlanul) unatkozott Macron beszéde alatt - Videó

Publikálás dátuma
2017.06.05. 20:16

Kevés érdeklődést mutatott Vlagyimir Putyin partnere irányában az Emmanuel Macron francia elnökkel tartott közös sajtótájékoztatóján - teszi közzé az ezt bizonyító videót az Euronews. 

Lehetséges, hogy ez a számtalan, eddig végigcsinált, hasonló események során kifejlesztett, Putyin-féle rutin, de az is meglehet, hogy az orosz elnök így akarta kifejezésre juttatni, hogy kevésre becsüli a francia államfőt. Bármi is volt az ok, szakértők szerint Putyin testbeszéde egyértelműen elárulta, hogy nincs elragadtatva Macron fellépésétől.

A videó itt megnézhető.

Sértődöttségből ölhette meg kilenc áldozatát a gyilkos

Publikálás dátuma
2017.06.05. 19:07
Thinkstock illusztráció
Nem kínálták meg itallal, gúnyolódtak rajta, ezért gyilkolhatta meg kilenc áldozatát a kerttulajdonosok hétvégi összejövetelén a Tveri megyében található Redkino faluban Szergej Jegorov - közölték hétfőn orosz sajtóforrások.

A 45 éves Jegorov munkanélküli volt és alkalmi villanyszerelésből tartotta fenn magát a falu kertészeti egyesületénél. Redkinóban, ahol az anyja dácsájában élt, iszákosként ismerték és kontár munkásnak tartották. A kerttulajdonosok Tatyjana Arhipova, az egyesület volt elnöke unokájának születésnapját ünnepelték, ahová a már erősen ittas Jegorov hívatlanul állított be. A villanyszerelőt elzavarták a terített asztaltól és a társaság férfitagjai kilökdösték az utcára, majd megfenyegették, hogy nem szeretnék viszontlátni.

Jegorov a falubeliek elbeszélésére hivatkozó sajtóbeszámolók egyik változata szerint azon sértődhetett meg, hogy az egyesület új és régi elnöke összeszólalkozott miatta, az utóbbi kezdte el ugyanis foglalkoztatni az alkalmatlannak mondott villanyszerelőt. Egy másik változat szerint a férfi testalkatán gúnyolódtak és azt mondták, hogy ilyen adottságokkal sohasem szolgálhatott korábban a hadseregben, ahogy azt maga állította.  Jegorov hazahajtott a Szajga típusú vadászkarabélyáért és visszatért, hogy bosszút álljon.

Közben a társaság elhagyta Arhipova házát és egy másik portára tért be grillezni. Itt rontott rájuk Jegorov és bocsánatkérést követelt. Mivel ez nem történt meg, tüzet nyitott. Négy nőt és öt férfit ölt meg. Az áldozatok legfiatalabbika 34, a legidősebbike pedig 92 éves volt. Egy 21 éves lánynak sikerült a házban elrejtőzve megmenekülnie.

Az orosz Nyomozó Hatóság szerint az elkövető utolsó áldozatával, egy nővel azt követően végzett, hogy az megtagadta, hogy megássa a saját sírját.  A bíróság hétfőn elrendelte Jegorov letartóztatását és elmeorvosi vizsgálatát. A férfi korábban csak közlekedési kihágás miatt került összeütközésbe a törvénnyel.