Meghitt érintés Moglival - Fotók

Publikálás dátuma
2017.06.01. 18:33

Bizarr helyzet a túlnépesedett Földön az elmagányosodás, a meghitt érintés hiánya, de valós probléma. Gyakran azonban egy macska is elég lehet, hogy az ember szíve felmelegedjen kissé. KATTINSTON A KÉPRE A TÖBBIÉRT! - FOTÓK: SEAN GALLUP/GETTY IMAGES

 Nem reveláció, a szakemberek régóta mondják, hogy élettanilag általánosságban is jót tesz, ha az ember házikedvencekkel osztja meg világát, ám van olyan helyzet, amikor egy idős polgár már maga nem dönthet ilyesmiről.  Németországban, egy demens öregeket gondozó létesítményben teszik legalább pillanatokra boldoggá, az ölelést, érintést gyakran már csak testemlékükben örző embereket azzal, hogy heti rendszerességgel beviszik az otthonba ezt a gyönyörű, vörös macskát, Moglit.  

Szerző

Többszáz mesterséges fészek kerecsensólymoknak

Publikálás dátuma
2017.06.01. 15:59
Fotó: Thinkstock
Mintegy négyszáz mesterséges fészket helyezett el nagyfeszültségű távvezetékoszlopain az elmúlt 15 évben a Magyar Villamosenergia-ipari Átviteli Rendszerirányító Zrt. (MAVIR); ezekben főleg kerecsensólymok fészkelnek.

Komoly veszélye volt annak, hogy a kerecsensólyom eltűnik a Kárpát-medencéből, az 1980-as években mindössze 13-15 pár fészkelt az ország területén - idézte fel a köztévén a Magyar Madártani Egyesület (MME) titkára. Fidlóczky József elmondása szerint a sólyomfélék nem raknak fészket, ezeket más madaraktól foglalják el. Harminc éve kezdtek műfészkeket kihelyezni, ebben nagy segítség volt a MAVIR kezdeményezése: a vállalat szakemberekkel és anyagilag is hozzájárul a munkához.

Berczelly Réka, a MAVIR szóvivője hozzátette, tizenöt éve működnek együtt a Magyar Madártani Egyesülettel. A kezdeményezés eredményeként ma már minden második magyarországi kerecsensólyom pár a MAVIR műfészkeiben fészkel, teljes biztonságban. Egy fészket be is kameráztak, hogy napi 24 órában meg lehessen figyelni a fiókák növekedését. Ebben a fészekben most rekordszámú, öt fióka nevelkedik éppen - árulta el Berczelly Réka. Fidlóczky József hangsúlyozta a kamerás megfigyelés fontosságát tudományos szempontból: így jól megfigyelhetővé válik például a táplálékbázis is. Noha a kerecsensólyom fiókák hamarosan kirepülnek, a fészket ilyenkor más fajok, általában a vándormadár kabasólymok foglalják el - számolt be az MME titkára.

Szerző

Újra látogatható a lepkekert

Publikálás dátuma
2017.06.01. 07:42

Ismét látogatható a Lepkekert a Fővárosi Állat- és Növénykertben. A bemutatóhelyen jelenleg huszonegy trópusi lepkefaj több száz egyedét lehet megfigyelni, be is lehet sétálni közéjük.

Szerző