Rémisztő, miben lettünk elsők az EU-ban

Publikálás dátuma
2017.06.01. 14:58
Illusztráció: Thinkstock
Az Európai Unióban Magyarországon a legmagasabb, az összes halálok között 27 százaléknyi a tüdőrák okozta halálozások aránya - hangzott el a köztévében.

Demjén Tibor, a Dohányzás Fókuszpont vezetője hangsúlyozta: ugyan folyamatosan csökken a dohányzók aránya, de így is a felnőtt népesség 27,5 százaléka dohányzik Magyarországon. Ez az arány a fiatalok körében 25 százalékos, ám közülük csupán 5 százaléknyian gyújtanak rá naponta - fűzte hozzá.

Kiemelte, kevésbé ismert, hogy a dohányzás nemcsak egészségkárosodást és halált okoz, hanem jelentős környezetszennyezést is. Példaként említette, hogy a világ erdeinek 4 százalékát pusztították el a dohánytermelés érdekében és világszerte 4,3 milliárd hektáron zajlik dohánytermelés, jelentős műtrágya-felhasználás mellett.

A dohányipar 2 milliárd tonna szilárd hulladékot termel évente és csak Magyarországon 220 vagont töltenének meg évről évre a visszamaradt csikkek - jegyezte meg. Az Egészségügyi Világszervezet azt javasolja, hogy egy dollárral növeljék a dohánytermékek adóját. Ez egyrészt növelné a visszatartó hatást, másrészt 190 milliárd dollár pluszbevételt eredményezne. Ezt a pénzt pedig megelőző programokra, illetve a leszokás támogatására lehetne költeni - tette hozzá a szakember.

Demjén Tibor azt mondta, a megelőzést már óvodás korban el lehet kezdeni, a gyerekek véleménye mesékkel, foglalkozásokkal alakítható.

Szerző

"Hazudott a Klik volt vezetője" - Feljelentenek Hadházyék

Publikálás dátuma
2017.06.01. 14:41
FOTÓ: Molnár Ádám/Népszava
Feljelentést tesz az LMP az egykori Klebelsberg Intézményfenntartó Központ 900 millió forintról induló, ám végük 2,5 milliárd forintba kerülő informatikai beszerzésével kapcsolatban, az ellenzéki párt szerint ugyanis az uniós forrásból kifizetett rendszer szinte egyáltalán nem működik. 

Hadházy Ákos csütörtöki, korrupcióinfónak nevezett sajtótájékoztatóján ismertette tapasztalatait, amelyek akkor szerzett, amikor megtekinthette a számítógépes programokat. Ezek alapján kijelentette: a Klik egykori vezetője, Pölöskei Gáborné korábban hazudott neki, amikor azt állította, hogy a szoftverek működnek. 

Leszögezte: azok nagy részét egyáltalán nem használják - ilyen a vagyongazdálkodási, a HR-, a tanügyi, az egységes adatbekérő, a beszerzési valamint a vezetői információs rendszer -, más részüket már helyettesítették is újabb programokkal. 

Bár az intézményfenntartó most azt állítja: haladékot kaptak azok elindítására a Klik átalakítása miatt - mondta Hadházy Ákos -, szerinte számos nyoma van annak, hogy egyáltalán nem akarják használni azokat. Például az: nem tudnak szerződést vagy más bizonyítékot mutatni arra, hogy tennének a szoftverek módosításáért. 

Hadházy Ákos az európai csalás ellenes ügynökség, az OLAF Magyarországról szóló beszámolójáról szólva közölte: a kormánypártiak azért hajtják végre "a magyar történelem legnagyobb szervezett csalássorozatát", mert az uniós szervezet jogköre és kapacitása csekély.   

Bírálta, hogy Magyarországon szinte az összes vizsgálat problémát tárt fel, míg máshol kevesebb, mint a vizsgálatok fele vezetett negatív eredményre. Nálunk ráadásul az összes pénz 4 százalékát érintően vizsgálódtak és állapítottak meg visszásságokat, míg a problémás pénzfelhasználás uniós átlaga tized ekkora.

Szerző

Szanyi: a kormány nem ódzkodik ellopni az Uniótól kapott milliókat

Publikálás dátuma
2017.06.01. 14:28

A városi élethez képest jelenleg igen korlátozott lehetőségeket kínáló falvakat Európa-szerte veszélyezteti az elnéptelenedés. Ez a folyamat már most is komoly kulturális, szociális és gazdasági problémák forrása, amelyek idővel csak még inkább felerősödnek. Főként ha az egyes tagállamokban olyan kormányok vannak, mint Magyarországon, amelyek úgy tűnik, nem ódzkodnak „ellopni” az Uniótól élelmiszercsomagokra kapott milliókat sem - írja Szanyi Tibor szocialista EP-képviselő közleményében.

Éppen ezért „az elkövetkezendő időszak egyik legnagyobb feladata az európai falvak újjáélesztése - hívta fel a figyelmet Szanyi az Európai Parlament tegnapi, brüsszeli plenáris ülésén. Mint hangsúlyozta, az „okosfalvak” néven futó kezdeményezése az Európai Bizottság támogatását is elnyerte. A projekt célja az európai falvak újjáélesztése a vidéki lakosság életkörülményeinek lényeges javításán keresztül. Internet elérhetőség, minőségi oktatás, egészségügyi szolgáltatások, közlekedés és természetesen munkahelyek elérhetősége – jelenleg ezek a szolgáltatások a városi népesség kiváltságai.

Ezen akar változtatni az „okosfalvak” kezdeményezés. A tudás megvan hozzá – rengeteg jó példa, sikeres projekt, legjobb gyakorlat létezik. Ezek összegyűjtésével, közös uniós erőfeszítéssel és a megfelelő források felszabadításával újra életre kelhet az európai vidék. Az „okosfalvak” egy új, friss megközelítést kíván a vidékfejlesztésbe hozni: „okos” megközelítéssel falvainkat nem csak élhetőbb helyekké, de innovációs központokká is tehetjük - tette hozzá Szanyi.

Szerző