Előfizetés

Veronai baleset - Lezárult a nyomozás

Az olasz ügyészség hétfői tájékoztatása szerint lezárta a nyomozást a veronai buszbaleset ügyében, a jegyzőkönyvet átadta a milánói főkonzulátusnak, a külképviselet pedig a lehető legrövidebb időn belül továbbítja a jogsegélykérelemben érintett kecskeméti ügyészségnek.

Terjed a kanyaró Romániában

Áprilisi adatok szerint eddig 23 halálos áldozata van Romániában a kanyarójárványnak, ebből 22 gyerek. Romániában jelenleg nincs kötelező védőoltás, nincs gyerekorvos az alapellátásban, és igen erős a vakcinaellenes propaganda, főleg az ortodox egyház részéről.

„Nem tudom, mire várnak” – mondta Mészner Zsófia gyermekinfektológus, az Egyesített Szent István és Szent László Kórház és Rendelőintézet védőoltási tanácsadója a romániai kanyarójárvánnyal kapcsolatban, arra utalva, hogy az országban a 9–11 hónapos csecsemőknek körülbelül a fele még mindig nem kapta meg a védőoltást, de még a 4 éveseknek is több mint fele oltatlan. Pedig a kanyaró esetében még az átlagosnál is magasabb fokú – 92–95 százalékos – átoltottságra lenne szükség a nyájimmunitás eléréséhez, vagyis a járvány megfékezéséhez.

A kanyaró ellen nincs gyógyszer, és becslések szerint eddig 20 millió embert mentettek meg a világon kanyaró elleni védőoltással (ez az egyik legsikeresebb vakcina). Magyarországon az elsők között vezették be 1969-ben. 1989-től ismétlő oltást adnak 11 éves korban (vagyis 1989 óta kétszer kapnak oltást a gyerekek, csecsemőkorban és 11 évesen).

Betiltják a németek az oltásellenességet
Nem mehet nyilvános óvodába a gyermek Németországban, ha nem kapta meg az összes kötelező védőoltást - írja az index.hu. A szülők pedig akár 2500 eurós (750 000 forint) pénzbüntetésre is számíthatnak egy elmaradt oltás miatt.

Kapcsolódó
Kanyaró - terjed a járvány Európában

Élesen bírálták Trumpot Berlinben

Gyökeres változás várható a német-amerikai viszonyban azt követően, hogy Angela Merkel kancellár vasárnap azt közölte Donald Trump amerikai körútja után: Európának a saját kezébe kell vennie a sorsát, arra utalva, hogy az Egyesült Államokat nem tartja megbízható szövetségesnek. 

A német belpolitikában a parlamenti pártok között egyetértés mutatkozik ebben a kérdésben. A nagykoalíciós partner szociáldemokraták elnöke, Martin Schulz az ARD közszolgálati televízióban egyenesen azt közölte, hogy Trump „önkényes uralkodóként” lépett fel. Az SPD elnöke szerint egyértelmű magatartásra van szükség egy olyan amerikai elnökkel szemben, aki „meg akar alázni másokat”. Úgy vélte, az amerikai elnök magatartására az lenne a legmegfelelőbb válasz, ha az európai államok minden szinten szorosabb együttműködést folytatnak egymással.

Keményen fogalmazott a kereszténydemokrata Jürgen Hardt, a német kormány transzatlanti kapcsolatokért felelős koordinátora. „Az, amit a csúcstalálkozókon megtapasztaltunk, nem felel meg annak, amit intellektuálisan, illetve Amerika lehetőségeit tekintve az Egyesült Államok elnökétől várunk”. Hozzátette, Trump nagy lehetőséget szalasztott el, mert nem juttatta kifejezésre Washington vezető pozícióját a világban.