A Cinefondation a jövő filmeseinek műhelye

Publikálás dátuma
2017.05.29. 15:23
Gilles Jacob Fotó: REUTERS/Eric Gaillard

Kinek is lenne nagyobb rálátása a Cinefondationnak nevezett szekció ifjú művészeire, ha nem Gilles Jacobnak, aki  1978-2014-ig volt a Cannes-i Filmfesztivál igazgatója, most pedig a világon egyedülálló kezdeményezés, a Cinefondation elnöke. A szekció a fiatal tehetségek felfedezését tűzte zászlajára és már sok világhírűvé lett rendező első lépéseit egyengette. Itt mutatkozhatott be évekkel ezelőtt Mundruczó Kornél is.

Az alapítvány elnöke a Népszava kérdésére úgy fogalmazott, hogy ha olykor felbukkan egy De Oliveira, egy új Tarkovszkij, Fellini vagy Bertolucci, az nem ritkán épp a Cinefondation érdeme. Nagyon sokat tesznek azért, hogy észrevegyék, felfedezzék a jövő nagy tehetségeit. A fiatalok közül pályázatok alapján válogatnak. A kiválasztottak elmehetnek Cannes-ba, ahol az Atelier abban nyújt segítséget, hogy befejezhessék a filmjüket, ha erre nem kaptak több anyagi lehetőséget. Az egyöntetű döntés azt célozza, hogy segítse felszínre kerülni az újabb és újabb generációk tehetségeit.

“Persze olykor kritizálnak bennünket – mondta Gilles Jacob - ,mondván, hogy már egy hatalmas cirkusszá váltunk, ahol rengeteg az ember, rengeteg pénz forog, és egyáltalán minden nagyon sok, ami akár igaz is lehet, mégis mindez az eredeti célunkat szolgálja.”

A Népszava azt is firtatta, milyennek találja az elnök az idei felhozatalt. Gilles Jacob rendkívül színvonalasnak ítélte az idei mezőnyt. A világ minden táját képviselte az a 18 film, amelyet bemutattak a különböző filmiskolák növendékeinek alkotásaiból. Arra is igen büszkék, hogy a mostani nagy versenyben és más szekciókban részt vett rendezők közül nem egyet évekkel ezelőtt ők segítettek megismertetni a nagyvilággal. 

Díjak az Örkényben

Publikálás dátuma
2017.05.29. 07:48
Patkós Márton - Forrás: Örkény Színház/Facebook
Az Örkény Színházban a Pünkösti Andor-díjat a nézők szavazatai alapján adják át az évad színészének. Idén Patkós Márton kapta az elismerést, aki Bagossy László, Pelsőczy Réka és Rába Roland osztályában végezte el a Színház- és Filmművészeti Egyetemet. 

Hasonlóan több osztálytársához, már egyetemi évek alatt rendszeresen játszott az Örkényben, majd annak elvégzése után, ebben az évadban csatlakozott a társulathoz. A doktor Varsányiné-díjról belső szavazással dönt a társulat, az elismerést idén Veszprémi Judit kapta, aki a teátrum sajtóügyeiért felel.

Szerző

Probálják a Toscát

Publikálás dátuma
2017.05.29. 07:47

Puccini operájával, a Toscával indul a Szegedi Szabadtéri Játékok idei évada. Az előadást a sepsiszentgyörgyi Tamási Áron Színház igazgatója, Bocsárdi László állítja színpadra, aki most először dolgozik a Dóm téren. Az operát június 30-án és július 1-jén láthatják a nézők. A világhírű szoprán Rost Andrea először énekli Tosca szerepét, a produkció olvasópróbáját ma rendezik. 

Szerző