Győzelem után távozik a bajnok Honvéd vezetőedzője

Publikálás dátuma
2017.05.28. 10:54
Fotó: Molnár Ádám, Népszava
Az olasz vezetőedző a Videoton ellen otthon megnyert szombati mérkőzés utáni sajtótájékoztatón jelentette be szándékát. Szerettem volna nyomot hagyni a Honvéd történelemében. Bajnok lettem, így kapok majd egy fejezetet ennek a fantasztikus klubnak a történelemkönyvében. A munkámat elvégeztem, aminek nagyon szép a vége, és ahogy szokták mondani: a csúcson kell abbahagyni. Én sem teszek másként - mondta könnyeivel küszködve. 

Jelezte: szeretné, ha úgy emlékeznének rá, mint egy jó edzőre, aki bajnokcsapatot hozott össze.
"Jó barátokat hagyok itt, nagyszerű kollégákat. A játékosok fantasztikusak voltak, sokat dolgoztak ezért a bajnoki aranyéremért. Ők tettek bajnokká engem, mert labdarúgóként semmit nem nyertem pályafutásom során. Ez az első sikerem, mások segítettek hozzá" - fűzte hozzá.
Rossi elmondta még, hogy a kispesti szurkolókat sem fogja elfelejteni, mert mint fogalmazott, sehol máshol nem fordult még vele elő olyan, hogy ennyi ember őszintén szerette volna.
Az OTP Bank Liga utolsó fordulójának rangadójáról, melyet 1-0-ra nyert meg a csapata, úgy vélekedett, a gólig taktikailag jól fel volt építve a mérkőzés, amit elterveztek, azt meg tudták valósítani.
"Többnyire kikapcsoltuk a játékból Suljicot, ami a győzelmünk szempontjából döntő fontosságú volt. A gólunk után nagyon behátráltunk, emiatt be is szorultunk a térfelünkre, de a szívünk, a lelkünk vitt minket tovább. Igazán veszélyes helyzetet nem tudott a Videoton kialakítani" - összegzett.
Az 52 éves tréner először 2012 augusztusa és 2014 áprilisa között volt a Bp. Honvéd vezetőedzője, majd rövid szünetet követően 2015 februárjától vezette a csapatot. Előbb bajnoki bronzérmes lett a kispestiekkel 2013-ban, most bajnoki aranyérmesként búcsúzik.
Kollégája, a Videoton vezetőedzője úgy vélekedett a sajtótájékoztatóján, hogy a szezon két legjobb csapata találkozott egymással szombaton.
"Ilyenkor nem lehet nyílt csatára számítani, csak olyan igazi döntőt idéző hangulatra, ami ezt a találkozót is jellemezte" - utalt Henning Berg arra, hogy győzelemmel a Videoton lett volna a bajnok.
A fehérváriak edzője elmondta, az idő múlásával kénytelenek voltak "egyre nagyobb kockázatot" vállalni, hiszen számukra a döntetlen sem lett volna elég az aranyéremhez. Meglátása szerint szoros mérkőzést játszottak, a csapatok nagy taktikai csatát vívtak egymással, kevés nagy lehetőséggel. Nekik főként az elején adódtak helyzeteik, amiket azonban nem értékesítettek.
"Csalódottak vagyunk, hogy elveszítettük ezt a meccset, és vele a bajnoki címet, de a szezon egészét értékelve nem lehetünk azok" - folytatta Berg, majd hozzátette, hogy csapatán látható a fejlődés, s ezen az úton kell tovább menniük, hogy még stabilabbá váljanak.
"Jövőre erre építve ismét a bajnoki cím a célunk, nem is lehet más" - összegzett a Videoton mestere, aki zárszóként gratulált a Honvédnak a bajnoki címhez. Mint kiemelte: a fővárosi csapat sokat tett a sikerért, és főként a téli szezon után tudta tartósítani jó formáját.
Az eredményes szereplésből komoly szerepet vállalt Eppel Márton, aki 16 találattal gólkirály lett.
"Lesz bor és vacsora is, de én csak óvatosan ünnepelek este, mert hétfőn a válogatottnál lesz jelenésem" - mondta a támadó, aki úgy értékelt, hogy a bajnoki arannyal és a gólkirályi címmel "tökéletes szezont" zárt.
Marco Rossi vezetőedző távozásáról nem tudott, és - mint azt megjegyezte - őszintén sajnálja, hogy az olasz tréner így döntött.

lásd még: Már meg is van a Honvéd új vezetőedzője

Szerző

A MOL több mint 29 millió forinttal segíti a fiatal sportolók fejlődését

Publikálás dátuma
2017.05.28. 10:05

A MOL Tehetségtámogató Program Sport pályázata 2017-ben összesen 120 fiatalnak nyújt támogatást 29 millió forint értékben. A MOL Új Európa Alapítvány eredményhirdetésére a Nagy Sportágválasztón került sor, ahol a fiatal tehetségeknek Szilágyi Áron olimpiai bajnok kardvívó, az alapítvány jószolgálati nagykövete adta át az elismerő okleveleket.

A MOL Tehetségtámogató Programban eszközvásárlásra vagy útiköltséghez igényelhetnek támogatást azok a 10-18 év közötti fiatal tehetségek, akik hazai vagy nemzetközi versenyeken jó eredményeket értek el, de további fejlődésükhöz anyagi támogatásra van szükségük. A MOL Új Európa Alapítvány az utánpótlássport, valamint a művészeti és természettudományos pályára készülők támogatására jött létre 2006-ban, és eddig több mint 4000 tehetséges gyermeknek nyújtott támogatást több mint fél milliárd forint összegben.

Az idei felhívásra több mint 600 pályázat érkezett 40 különböző sportágból. Közülük választotta ki a zsűri és az Új Európa Alapítvány kuratóriuma a támogatottakat. A döntésnél elsődleges szempont az eredményesség volt, de igyekeztek azokat is segíteni, akiknek családi vagy anyagi körülményei indokolják a támogatást.

Összesen 109 – 10 és 18 év közötti – fiatal nyerte el a MOL anyagi segítségét több mint 25 millió forint értékben. 2017-ben a támogatottak között szerepel többek közt Pusztai Liza junior Európa-bajnok kardozó és Milák Kristóf ifjúsági Európa-bajnok úszó is.

A MOL idén is segíti a 18. életévüket már betöltött, de eredményes sportpályafutást folytató korábbi pályázóit a Tehetségtámogató Klasszis program keretében. Ebben a kategóriában idén 11 sportoló kap anyagi segítséget több mint 3 millió forint összegben, köztük Bragmayer Zsanett triatlonista és Kopasz Bálint kajakozó. A nyertes pályázóknak az okleveleket Szilágyi Áron kétszeres olimpiai bajnok kardvívó, az Új Európa Alapítvány jószolgálati nagykövete adta át.

Sokan kérdezték már tőlem, mi kell inkább a sikerhez: tehetség vagy szorgalom? Azt vallom, hogy ha valaki tehetséges, akkor bárhol is kezd el sportolni, megtalálja az utat a sikerhez. Ugyanakkor a siker egyben visszacsatolás is az elvégzett munkáról, hogy megéri ennyit dolgozni. A tehetség jórészt adottság, a szorgalom pedig elsősorban akarat kérdése, de talán mindkettőnél fontosabb a fiatal sportolók számára, hogy legyenek céljaik, álmaik, mert ezekért mindig érdemes küzdeni – mondta el Szilágyi Áron a Nagy Sportágválasztó budapesti rendezvényén megtartott eredményhirdetésen.

Szerző

Labdarúgó NB I -Megdicsőült kispesti várvédők

Publikálás dátuma
2017.05.27. 22:57
MTI Fotó: Koszticsák Szilárd
Győzelemmel ünnepelt bajnoki címet a Honvéd, amelynek vezetőedzője bejelentette távozását. Az utolsó forduló után az MTK Budapest búcsúzott az élvonaltól.  

Micsoda találkozó volt.

Jó másfél órával az OTP Bank Liga bajnoki címéről döntő Honvéd–Videoton előtt a Határ úti metróállomásnál fradisták hangoltak az Újpest elleni derbire, miközben a Bozsik-stadion felé tartó kispestiek mellett a Megyeri útra igyekvő, Vasas-színekbe öltözött drukkerek húztak el. Az utolsó fordulóra megmozdultak a magyar fociszurkolók.

Ennek megfelelően az aranyéremről dönteni hivatott összecsapásra már a kezdő sípszó előtt 60 perccel is ezrek vártak. „A Honvéd napja eljött már…” – szólt a hangosbemondóból a klubinduló, amikor kisvártatva – nagy üdvrivalgás közepette – pályára léptek a melegítő hazai kedvencek.

Utóbb kiderült: 2017. május 27-e tényleg a Honvéd nagy napja lett.

A „döntőt” azonos pontszámmal, ám kevesebb sikerének köszönhetően győzelmi kényszerben váró Videoton és a klub 14., ám 1993 után az első bajnokságára hajtó Honvéd és székesfehérvári riválisa harcos első félidőt produkált. Ekkor ugyan még nem dőlt el semmi, a fanatikusok már a második játékrész elején örömtüzeket gyújtottak – a vendégszektorból felszálló füst miatt néhány percre állt is a játék a térfélcsere után.

A Videoton álmaiból azonban nem ekkor, hanem a 60. percben lett füstbe ment terv: a gólkirály, Eppel Márton ekkor vitte be a mérkőzés egyetlen találatát. Mivel ezt újabb nem követte, a Honvéd egyhuzamban tizedszer tartotta otthon a pontokat, egyúttal a klub 24 esztendő után nyert újra aranyérmet.

„Nagyon akartuk ezt a bajnoki címet. Ahhoz, hogy bajnokok legyünk, szombaton sem feltétlenül kellett volna nyerni, ám mindenki láthatta, hogy ezúttal sem úgy játszottunk, hogy beérjük a döntetlennel. Büszke vagyok a csapatra” – mondta a Népszavának a lefújás után Dusan Vasiljevic, a fővárosiak szerb középpályása.

„Titok pedig nincs. A Bozsik-stadion egy bevehetetlen erőd, és mi Dobó István lelkesedésével védjük” – ezt George F. Hemingway, a Honvéd klubtulajdonosa nyilatkozta lapunknak az „aranycsata” előtt.

Az aranyéremnek nyilván fontos összetevője volt a hazai verhetetlenség, ám emellett a kiváló csapategységet és Marco Rossi vezetőedzőt is illik kiemelni, mint a bajnokcsapat sikerének titkát. Érdeklődésünkre Eppel azt közölte, hogy a Gyirmót elleni, néhány héttel ezelőtti, a 96. percben kiharcolt győzelem jelentette a fordulópontot; a csapat onnantól hitt benne töretlenül, hogy célba érhet.

Apropó, Rossi! Az olasz szakvezető már aranyéremmel a nyakában, a meccs utáni sajtótájékoztatón jelentette be: távozik Kispestről. „Szokták mondani, hogy a csúcson kell abbahagyni. Én most ezt megteszem. Szeretném, ha úgy emlékeznének rám, mint egy jó edzőre, aki bajnokságot nyert” – mondta könnyeivel küszködve. Azóta az is tudható, hogy utódja a holland Erik van der Meer lesz.

A bajnokként a Bajnokok Ligája 2017/2018-as kiírásának selejtezőjében érdekelt Honvéd játékosai ennek ellenére hangos ünneplést csaptak a szurkolókkal és az öltözőben is. Ma még szeretném ünnepelni a bajnoki címet, holnaptól pedig a válogatottra koncentrálok. Június 12-én kezdjük a felkészülést, onnantól gondolkodunk a Bajnokok Ligájában – nyilatkozta a Népszavának Gróf Dávid, a bajnokcsapat kapusa.

Gondolkodom, tehát bajnok vagyok – gondolhatta magában.

Dobogón a Vasas, kiesett az MTK
Csupán néhány percig állt közel a 3. hely megszerzéséhez a leköszönő bajnok FTC, amely hiába vezetett és nyert az Újpest ellenében, mivel a Szusza-stadionban a Vasas egyenlített a Mezőkövesd ellen, végül csak a csalódást keltő 4. helyen zárt. A Debrecen végig előnyben futballozva verte a Diósgyőrt, ám a miskolciak megúszták a másodosztályt: az új szezont a Gyirmót mellett a Pakson nyerni képtelen MTK kezdi az NB II-ben.A 33. (utolsó) forduló eredményei

FTC-Újpest 2-0

Groupama Aréna, 10300 néző.

Vasas-Mezőkövesd 1-1

Szusza Ferenc Stadion, 2400 néző.

Paks-MTK Budapest 1-1

Paks, 500 néző.

DVTK-Debrecen 1-3

Mezőkövesd, 4000 néző.

Budapest Honvéd-Videoton 1-0

Bozsik-stadion, 8500 néző.

Haladás-Gyirmót 1-2

Sopron, 1700 néző.

Az NB I végeredménye

1. Budapest Honvéd 33 20 5 8 55-30 65

2. Videoton 33 18 8 7 65-28 62

3. Vasas 33 15 7 11 50-40 52

4. FTC 33 14 10 9 54-44 52

5. Paks 33 11 12 10 41-37 45

6. Haladás 33 12 7 14 42-46 43

7. Újpest 33 10 12 11 47-51 42

8. Debrecen 33 11 8 14 42-46 41

9. Mezőkövesd 33 10 10 13 39-54 40

10. DVTK 33 10 7 16 39-58 37

11. MTK Budapest 33 8 13 12 26-36 37

12. Gyirmót 33 5 9 19 21-51 24

Szerző
Frissítve: 2017.05.28. 19:05