Nincs tovább, dönteni kell a magyar bajnokságban

Publikálás dátuma
2017.05.27. 07:50

A magyar labdarúgó-bajnokság ma esti „döntője” előtt mindkét klub képviselője bízik csapatában.

Az OTP Bank Liga bajnoki címéről döntő Budapest Honvéd–Videoton összecsapás előtt az éllovas Honvéd tulajdonosa, George F. Hemingway és a Videoton sportigazgatója, Kovács Zoltán válaszolt a Népszava kérdéseire.

Rúgott és kapott gólok tekintetében a Videoton a mezőny legjobbja, ez a csapatrészeket dicséri. A Honvéd viszont legutóbbi 9 mérkőzését megnyerte a Bozsik-stadionban. Ez a csapatok eddigi sikerének titka?

George F. Hemingway: Titok pedig nincs. A Bozsik Stadion egy bevehetetlen erőd, és mi Dobó István lelkesedésével védjük.

Kovács Zoltán: Az természetesen örömteli, hogy különböző statisztikai mutatókban az élen vagyunk, a lényeg azonban nem ez, hanem hogy szombat este megnyerjük a mérkőzést és a miénk legyen a bajnoki serleg. Nem szeretnénk csapatrészeket kiemelni, egy csapatként értük el az eddigi eredményeket is.

Milyen érvekkel indokolná, hogy ezt a bajnokságot a Honvédnak vagy a Videotonnak „kell” megnyerni?

G. F. H.: Kiváló csapat, Honvéd-nevelésű akadémista srácok, az edzők gyöngye, tisztesség a szívben, erő a lábban, a világ legjobb közönsége.

K. Z.: A bajnoki címeket nem érvek alapján osztogatják, így ebbe nem is mennénk bele. Egyszerűen le kell győznünk a Budapest Honvédot, és akkor hárompontos előnnyel megnyerjük a bajnokságot.

Sajtóhírek szerint a Honvédnál még nem állapodtak meg a folytatásról Marco Rossi vezetőedzővel, míg a Videotonnal kapcsolatban azt rebesgetik, hogy az együttes erőssége, Danko Lazovic távozik, ha nem lesz első a csapat. Valóban befolyásolja a a kulcsemberek jövőjét a bajnoki cím sorsa?

G. F. H.: Marco Rossi jövőjének semmi köze a bajnoki címhez.

K. Z.: Sajtóhíreket nem szokása a klubnak kommentálnia, most sem teszünk kivételt, de Danko Lazovicnak 2018 nyaráig érvényes a szerződése.

Lát rá reális esélyt, hogy bajnokként, a Bajnokok Ligája selejtezőjében csapata eljusson akár a rájátszásig?

G. F. H.: Semmilyen rálátásom nincs erre, mert nálunk jelentősebb anyagiakkal rendelkező csapatokkal fogunk játszani.

K. Z.: Célunk belátható időn belül valamelyik európai kupasorozat csoportkörében szerepelni, természetesen örülnénk neki, ha ez akár már a következő szezonban megvalósulna. Egyelőre viszont nem szeretnénk előreszaladni, csak a szombati mérkőzés megnyerésére koncentrálunk.

 

Szerző

Billy Monger élete és versenye

Publikálás dátuma
2017.05.27. 07:39
FORRÁS: TWITTER
 Épp csak túlélt egy balesetet, amelyben elvesztette mindkét lábát a tinédzser Billy Monger, de álmait így sem adja fel. A fél világ csodálja a küzdelmét.

„Újra versenyezni akarok” – jelentette ki a mosolygós, csillogó szemű tinédzser. A világ meg hitetlenkedve hallgatta szavait, figyelte vidámságát, derűjét: az épp csak 18 éves brit fiú, Billy Monger ugyanis egy kerekesszékből adta az interjút, s rövidnadrágot viselve meg sem próbálta eltakarni a lábaiból maradt csonkokat, amelyeken még be sem forrtak teljesen az amputáció után maradt hegek.

A fiatal autóversenyző élete április végén, a legendás brit versenypályán, a Donington Parkban rendezett Forma-4-es futamon változott meg örökre. Nagy sebességgel előzte több riválisát, amikor az egyik kocsi hirtelen lelassult: többen az utolsó pillanatban még ki tudták kerülni, Mongernek azonban már nem volt esélye erre. Fékezés nélkül, brutális erővel vágódott bele az autóba. Az orvosok és a műszaki mentők másfél órán át küzdöttek azért, hogy stabilizálják állapotát, és kiszabadítsák a roncsból. Az első hírek még arról szóltak, kritikus állapotban van, később pedig arról számoltak be: nincs életveszélyben, de lábait amputálták.

Az, hogy a kifejezetten tehetségesnek tartott kétszeres brit gokartbajnok Billy Monger a pályán kívül is különleges, hamar kiderült. Egy hét sem telt el balesete után, amikor megszólalt a Twitteren. Köszönetet mondott az orvosoknak, mentőknek, az őt biztató embereknek, miközben a mindent megváltoztató veszteségről egy szót sem ejtett, öröméről írt: arról, hogy élhet. Később aztán a kórházból videóüzenetet, fotókat tett közzé, s talán csak akaratlanul, de máris sokat tett a hozzá hasonlóan súlyos balesetet szenvedett sorstársaiért: ahelyett, hogy szemérmes kamerabeállítással elkerülték volna csonkolt lábait, vagy takargatták volna azokat, nyíltan felvállalta a valóságot. Három héttel a baleset után Monger már egy gokart-pályán bukkant fel, ahol versenyző gyerekeknek adott tanácsokat, az Oulton Park nevű pályán pedig, ha csak egy elektromos golfautót, de újra vezetett. „Figyelemre méltó fiatalember” - írta a mindig rendkívül visszafogott korábbi angol Forma-1-es világbajnok, Damon Hill, miközben Niki Laudától Lewis Hamiltonig tucatnyi egykori és mai sztárpilóta biztatta levélben Mongert. És szinte bizonyos, hogy példamutató hozzáállása, bátorsága, ereje is szerepet játszott abban, hogy balesete után többen adományt kezdtek gyűjteni számára, s bár a kitűzött 260 ezer fontos cél sem volt csekély, tegnap már 822 ezer fontnál, több mint 280 millió forintnál tartott a támogatásszámláló...

Miközben Billy Mongert csodálja a világ, egyre többször említik együtt a nevét az olasz Alex Zanardiéval. A korábbi F-1-es pilóta 2001-ben szintén egy versenybalesetben veszítette el mindkét lábát. Ennek ellenére később újra versenyautóba ült, és speciálisan átalakított BMW-vel versenyeket is nyert a túraautó-világbajnokságon, néhány éve pedig a londoni paralimpián aranyérmes lett kézzel hajtott kerékpárral. Zanardi példája, és Billy Monger hihetetlen ereje azt vetíti előre, hogy nem a levegőbe beszélt ez a mosolygós, csillogó szemű tinédzser, amikor azt mondta egy interjúban: „Újra versenyezni akarok.”

Szerző

G7 - Közös fellépés a terror ellen

Publikálás dátuma
2017.05.27. 07:38
Fotó: REUTERS - Jonathan Ernst
Donald Trump konfrontatív fellépése a G7 csúcstalálkozóra is rányomta bélyegét, feszült légkörben zajlott a hét legfejlettebb állam informális egyeztetése.

A szicíliai Taorminában pénteken kezdődött, kétnapos csúcson a terrorizmus elleni fellépés állt a középpontban, noha Olaszország az európai menekültválság kezelésére helyezett volna nagyobb hangsúlyt. Első alkalommal vett részt G7-csúcson Donald Trump, de az amerikai elnökön kívül újonc Theresa May brit kormányfő, Emmanuel Macron francia elnök, s Paolo Gentiloni olasz kormányfő is. Justin Trudeau kanadai miniszterelnöknek ez a második G7-es tanácskozása. Angela Merkel német kancellár tizenkétszer, Abe Sinzo japán kormányfő hatszor tárgyalt hetes körben. Fel sem merült, hogy visszatérjenek a G8-as formulához. Oroszországot a Krím annektálása óta nem hívják meg a legfejlettebb gazdasági hatalmak találkozójára. Az Európai Uniót Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke, illetve Donald Tusk, az Európai Tanács elnöke képviselte a 43. G7-tanácskozáson.

A rendkívüli biztonsági intézkedések közepette tartott tanácskozás megnyitó ünnepségét a felújított ókori görög színházban tartották, Paolo Gentiloni üdvözölte a vendégeket s ott készült el a családi fotó is, s megtekintették az olasz légierő átrepülését. Az állam- és kormányfők gyalog sétáltak át Taormina utcáin a San Domenico szállodáig, egyedül Trump ment golfautóval - írta olasz sajtójelentések alapján az MTI. Este Sergio Mattarella olasz köztársasági elnök adott díszvacsorát.

May mielőbb kétoldalú szabadkereskedelmi megállapodást kötne

A betanuló Trump-csapat megnehezítette az olasz házigazdák dolgát, a többi résztvevővel ellentétben nem hozták a római vezetés tudomására, hogy Trump miről is fog beszélni, s hogyan foglal állást egyebek mellett a párizsi klímamegállapodás kérdésében. Emiatt kétféle szövegváltozaton dolgoztak a szervezők. Az informális találkozón próbálták meggyőzni Trumpot, hogy ne vonuljon ki a 2015-ös klímaegyezményből. A Foreign Policy hetilap úgy értesült, Washington torpedózta meg Olaszország szándékát, hogy az Európába érkezett menekültek elhelyezését állítsák a csúcs középpontjába.

Trudeau Macronnal megerősítette a kanadai-francia barátságot

A tanácskozás első napján a résztvevők közös nyilatkozatban fejezték ki szolidaritásukat Nagy-Britanniával, a terrorizmus elleni összefogás megerősítését ígérve. Donald Trump a csúcs margóján a brit kormányfővel is külön tanácskozást folytatott, egyebek mellett a manchesteri merénylettel kapcsolatos amerikai kiszivárogtatás miatt kialakult feszültségről. Miután az amerikai elnök ígéretet tett rá, hogy véget vet a kiszivárogtatásoknak, brit részről mégsem állítják le a hírszerzési információcserét. Theresa May, aki az otthoni válság miatt csak egy napig maradt, ígéretet kapott Trumptól, hogy a Brexit után mielőbb kétoldalú kereskedelmi megállapodást kötnek. May Emmanuel Macron francia elnökkel "nagyon jó, produktív" megbeszélést folytatott, mondta sajtóértekezletén. A brit kormányfő hangsúlyozta, az internetes cégekkel is tárgyalnak a terrorista propaganda elleni fellépésről.

Amerikai-német feszültség
Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke a Der Spiegel szerint igyekezett elvenni az élét Donald Trump németeket érintő bírálatának, de megerősítette: az uniós vezetőkkel tárgyalva az amerikai elnök kétségkívül azt mondta, hogy „a németek rosszak”, de nem azt mondta, hogy „gonoszak” vagy „szörnyűségesek” lennének. Trumpot a német kereskedelmi többlet aggasztja, s korlátozná a német autóipari bevitelt. Az elnököt Abe Sinzo japán kormányfővel folytatott megbeszélése után megkérdezték, tényleg mondta-e ezt, Trump azonban egy szót sem válaszolt. Trump és Abe tárgyalásain a feszült koreai helyzetet tekintették át.Szerző