Előfizetés

Megfélemlítés? - Nyomáspróba alatt a mentők

Publikálás dátuma
2017.05.25. 20:39
Fotó: Vajda József
 

Fokozza a dolgozókon a nyomást az Országos Mentőszolgálat a május végi demonstráció előtt - nyilatkozta lapunknak Kusper Zsolt, a Magyarországi Mentődolgozók Szövetségének elnöke. A szervezet közösségi portáljára csütörtökön felkerült az a levél, amelyben az OMSZ vezetése a Somogy megyei területi szakszervezeti vezetőtől azt tudakolja: nyilatkozott-e a sajtónak, s ha igen, kapott-e ehhez engedélyt. 

Közben a szakszervezet oldalára folyamatosan kerülnek fel a saját sorsukról valló mentősök írásai: óriási csapás, ha nem tudunk segíteni egy bajba jutott emberen, de az az igazán feldolgozhatatlan, hogy saját feletteseink rettegésben tartják azokat, akik ki merik mondani a véleményüket. 

A részleteket a Népszava pénteki számában olvashatja Danó Anna tollából. 

Kassai miatt bojkottált BL-döntő

B.P.
Publikálás dátuma
2017.05.25. 07:52
Karl-Heinz Rummenigge

Kassai Viktor miatt nem lesz ott személyesen a labdarúgó Bajnokok Ligája június 3-i cardiffi döntőjében a címvédő Real Madrid és a Juventus összecsapásán Karl-Heinz Rummenigge, a Bayern München ügyvezető elnöke. A sportvezető a Die Welt című lap honlapján megjelent cikk szerint még mindig nem tette túl magát azon, amilyen körülmények között a müncheniek kiestek a madridiakkal szemben az elődöntőben. A spanyolországi visszavágón Cristiano Ronaldóék hosszabbításos csatában jutottak tovább (Münchenben 2-1-re nyert a Real, a visszavágón 90 perc után 2-1 volt a müncheniek javára az állás, a vége 4-2 lett a madridiaknak).

Karl-Heinz Rummenigge

Karl-Heinz Rummenigge

"A magyar bíró öt komoly, a mérkőzés kimenetelét döntően befolyásoló szituációban tévedett a kárunkra, én ilyet még nem láttam negyven éves sportvezetői pályafutásom alatt - mondta Rummenigge. - A csapatunk hősiesen küzdött, a pályán mutatott teljesítményünk alapján nem érdemeltünk kiesést. Ezt képtelen vagyok feldolgozni."

A Bayern vezetőjének a BL-döntő napján két tárgyalása is lesz Cardiffban, mivel ő az európai futballklubok szervezetének elnöke, de a fináléra nem megy el, annak ellenére sem, hogy "hivatalból" ott kellene lennie. Nemcsak Kassaival volt baja Rummeniggének.

"Spanyol lapok azt írták, hogy a lefújás után müncheni játékosok rontottak be a játékvezetői öltözőbe, ahonnan ki kellett rángatni őket, ez hazugság - hangsúlyozta a Bayern első embere. - A lefújást követően természetesen többen kifogásolták a bíró teljesítményét, de ez teljesen normális, az öltözőben nem volt botrány. A spanyol sajtó a mesék gyártásában egyre inkább felülmúlja a briteket is."

A sportvezető elmondta azt is, hogy a müncheni drukkerek sportszerűen vették tudomásul a kiesést, ennek ellenére a spanyol rendőrök megtámadták őket, és többeket brutálisan megvertek. A Bayern München a német kormány segítségét kérte, amit megkapott: a külügyminisztériumba behívták Spanyolország németországi nagykövetét, és magyarázatot kértek tőle a rendőri túlkapásokra, felszólították arra, intézkedjen a történtek kivizsgálásáról.

Győrben a fiataloké a jövő

Hatos Szabolcs
Publikálás dátuma
2017.05.25. 07:51
FORRÁS: GYORIETO.HU
Több ezer néző előtt, kizárólag magyar futballisták alkotta játékoskerettel ünnepelt harmadosztályú bajnoki címet az ETO FC.

Négy éve aligha gondolta volna bárki is Győrben, hogy az akkor 30 esztendő után újra élvonalbeli bajnoki címet ünneplő győri fociközeg néhány év múlva sikerként éli meg a másodosztályba jutást. Pedig így történt: a Quaestor-csőd miatt 2015 tavaszán a megszűnés szélére – és a harmadik ligába – sodródó, majd a később a futsalklub segítségével ETO FC Győr néven „újjászülető” sportegyesület ugyan csak második nekifutásra, de vasárnapi, Csorna elleni 2-1-es sikerének eredményeképpen megnyerte az NB III Nyugati csoportját.

„Mentálisan csalódott volt a közeg és a játékosok is, a város és a szakmai stáb is, az előző idény kudarca mindenkiben nyomott hagyott” – emlékezett vissza a diadallal végződő 2016/2017-es szezon kezdetére a Népszavának nyilatkozó Soós Imre sportigazgató, aki tavaly nyáron csatlakozott a klubhoz.

Nem titkoltan már a következő évekre tervezett játékoskeret kialakításával megbízott Soós olyan élvonalbeli rutinnal rendelkező futballistákat csábított Győrbe, mint például az előzőleg Újpesten futballozó Kabát Péter. Az érkezők, kiegészülve a klub akadémiáján nevelkedett labdarúgókkal aztán az őszi nehézségek után mostanra páratlan sorozatot produkáltak: az idény vége előtt két fordulóval is tartó szériájukban immáron 17 mérkőzésen nem találtak legyőzőre. „A sikernek több összetevője van; az egyik nyilvánvalóan a csapatkohézió. A keret tagjai elfogadták azt, hogy közel 22 azonos képességű játékos van, akik versenyeznek a kezdőcsapatba kerülésért. Előfordult, hogy olyanok ültek a kispadon, akik korábban magasabb osztályban is meghatározó játékosok voltak, ám az egyéni érdekeket itt mindenki a háttérbe tudta tenni.”

Az osztályváltás mindenesetre felvet néhány kérdést a bajnoki menetelés mellett a Magyar Kupában is helytálló (a NB I-es Debrecent búcsúztató, majd a későbbi döntős Vasassal szemben alulmaradó – a szerk.) csapattal kapcsolatban. Például azt, hogy a sikerek folytatásához szükség lehet külföldi labdarúgókra is? Lapunk ezzel kapcsolatos érdeklődésére Soós Imre azt mondta, hogy az akadémiaként is működő egyesület célja, hogy lehetőséget adjon a fiataloknak, így várhatóan nem idegenlégiósokkal próbálják meg kivívni a mielőbbi élvonalbeli tagságot. Soós arról számolt be: az új idényre készülő keretben egészen fiatal, az ezredforduló éveiben született labdarúgókra is számítanak.

Bár az „újjászületés” éveiben, Győrben inkább jellemző volt, hogy az élvonalbeli nézőszámokat „megszégyenítő” érdeklődés kísérte az ETO FC több bajnokiját (vasárnap például 4000 ember ünnepelte az aranyérmet – a szerk.), a klub harmadosztályú szereplésére egy-egy lelátói incidens is árnyat vetett. „Szurkolók nélkül ez a sport semmit nem ér – szögezte le Soós Imre. – Folyamatosan kommunikálunk a drukkerekkel, s szeretnénk, ha a rendbontásokat elkerülnék, hiszen balhé esetén a klubot sújtják. Szerencsére azért nem az erőszak volt jellemző a Győr mérkőzéseire, mióta csatlakoztam. Amennyire tudjuk, kezeljük az ilyen helyzeteket, s remélhetőleg el fogjuk tudni kerülni azt, hogy ilyen előforduljon a másodosztályban – közölte.

„Győrben érezhetően felpezsdült a futballélet. Bízunk abban, hogy a csapat olyan eredményeket ér el a jövőben, melyekkel ki tudjuk szolgálni a szurkolóinkat” – fogalmazott a szakember a következő év céljaival kapcsolatban.

Noha a legutóbbi élvonalbeli bajnoki cím után négy évvel, ezen a nyáron nem a Bajnokok Ligája selejtezőjére, csak a második ligára készül a győri futballcsapat, alighanem a rajongók is a sikertörténet folytatásában bíznak.

Egy város, két csapat
A Gyirmót FC Győr élvonalbeli kiesésével és az ETO FC feljutásával az a helyzet állt elő, hogy Győr két csapatot is ad az NB II-be. De vajon a városi riválisok milyen viszonyban állnak egymással? „A gyirmótiaknak páholyuk van az ETO-stadionban, tehát a két klub vezetői között együttműködés és kapcsolat van. A játékosok között biztosan lesz egy egészséges rivalizálás, de ez kizárólag a pályára és a labdarúgókra vonatkozik, nem a két klubra” – mondta el Soós Imre.
Kapcsolódó
NB III-as elődöntős a Magyar Kupában