Előfizetés

Veronai tragédia - Méltatlan a biztosító ajánlata

Publikálás dátuma
2017.05.24. 19:50
Fotó: Vajda József
A tizenhat halálos áldozatot követelő buszbaleset után a biztosító olyan összeget ajánlott a családoknak, amelyet eddig senki nem fogadott el.

Olyan összeget ajánlott a Groupama biztosító a négy hónappal ezelőtti veronai buszbalesetben elhunytak családjainak, amelyet nem tudnak elfogadni - írta az Index. Azért a Groupamának kell fizetnie, mert ők szerződtek a busz és a gyerekek biztosítására is.

Balog Zoltán: a buszbaleset nem iskolai rendezvény keretében következett be, ezért az intézményfenntartó Klebelsberg Központ nem tud fellépni a károsultak nevében.

A portálnak egy édesanya is nyilatkozott, aki lányát veszítette el a balesetben. Mint mondta, a biztosító méltatlanul alacsony összeget ajánlott fel: egy elveszített gyermek után a család szülőként hatmillió, testvérenként hárommillió, nagyszülőként pedig egymillió forintot kap. Ennek eddig még csak részleteit utalták ki. 

A baleset
Az olaszországi Verona közelében január 20-án éjjel szenvedett balesetet egy autóbusz, amelyen többségben fiatalok, a budapesti Szinyei Merse Pál Gimnázium tanulói, valamint volt diákok, tanárok, szülők is utaztak. A szerencsétlenségben tizenhatan meghaltak, huszonhatan megsérültek.

A biztosító a tragédia után néhány héttel előleg gyanánt utalt át egymillió forintot a károsultaknak, míg az általuk egyoldalúan felajánlott összeget májusban, a múlt héten küldték meg. Emellett a tragédia fejleményeiről sem kapnak tájékoztatást. A szülőket az is felháborítja, hogy az iskolát fenntartó Klebelsberg Központ úgy látja, nem iskolai rendezvény volt a sítábor. „Az iskolából tudtuk meg, hogy van ilyen lehetőség, onnan hozták haza a szórólapokat, már negyedik alkalommal mentek Dél-Franciaországba a gyerekek. Az iskolában fizettük be a pénzt euróban, a tanárok szedték be a pénzt, befizettük ott a szállást, a síoktatást is, sőt, még biztosítást is kötöttek a gyerekeknek. Mi ez, ha nem iskolai rendezvény?” – tette fel a kérdést az index.hu cikkében Szendrei Móni, mindezt arra reagálva, hogy május elején Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere azt mondta, hogy a veronai buszbaleset nem iskolai rendezvény keretében következett be, ezért az intézményfenntartó Klebelsberg Központ nem tud fellépni a károsultak nevében.

A portál cikkének megjelenése után Menczer Tamás, a Külgazdasági és Külügyminisztérium sajtófőnöke közleményben jelezte: az olasz nyomozóügyészség nem tájékoztatta őket arról, hogy a nyomozást lezárta volna. "A Milánói Főkonzulátusunk többször kért tájékoztatást telefonon és levélben is, minden eszközzel próbáltuk sürgetni az olasz ügyészséget. Azonban az olasz hatóság a Milánói Főkonzulátusunkkal érdemben nem kommunikál, azt a választ kaptuk, hogy a jogsegély kérelem keretében a kecskeméti ügyészséget fogja tájékoztatni" - fogalmazott Menczer.

Az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) pedig azt írta, Balog Zoltán miniszter már februárban egyeztetett a balesetben érintettek általános biztosítási kárrendezésének kezeléséről a Groupama vezérigazgatójával, ahol kérte a biztosító együttműködését ebben, amelyre ígéretet kapott. Az Emmi ismételten arra kéri a biztosítókat, hogy a kártérítési igényeket a lehető leggyorsabban, az érintetteknek legkedvezőbb eljárást alkalmazva és a lehetséges legméltányosabb elbírálási feltételek mentén bírálja el.

Lex CEU - New York állam kormányzója tárgyalna a kormánnyal

Publikálás dátuma
2017.05.24. 19:49
Fotó: Molnár Ádám

Haladéktalanul kész tárgyalni a magyar kormánnyal New York állam kormányzója a nemzeti felsőoktatásról szóló törvény azon módosításairól, amelyek kifejezetten hátrányosan érintik a Budapesten működő Közép-európai Egyetemet (CEU). Andrew M. Cuomo mindezt szerdai közleményben jelezte, ismételten értésére adva a magyar kormánynak, hogy CEU-ügyben nem az amerikai szövetségi kormány, hanem New York állam az illetékes.

A kormányzó emlékeztetett arra is, a CEU-val kapcsolatban 2004-ben már született egy nyilatkozat New York és a magyar kormány között, amelyben mindkét fél garantálta az egyetem működését. A lex CEU-ként elhíresült törvénymódosítás azonban ellentmond ennek a nyilatkozatnak.

"A budapesti Közép-európai Egyetem az amerikai-magyar együttműködés szimbóluma, így mindenkinek érdeke, hogy az egyetem egy szabad intézményként Budapesten maradhasson" - írta Cuomo.

A CEU üdvözölte a kormányzó közleményét, Michael Ignatieff, az egyetem elnök-rektora reményét fejezte ki, hogy a magyar kormányzat pozitívan reagál majd.

"A kezdetektől fogva hangsúlyozzuk, hogy a megfelelő megoldást egy New York állam és Magyarország közötti új megállapodás jelentené. Bízunk benne, hogy elérhető egy olyan, a 2004-es megállapodásra alapuló megegyezés, amely garantálja a CEU tanszabadságát és megerősíti szerepét" - fogalmazott a rektor.

A kormányzó közleményének időpontja azért is jelentős, a magyar kormánynak máig kell választ adnia az Európai Bizottság kötelezettségszegési eljárás megindításáról szóló hivatalos levelére. Az Európai Parlament május 17-i döntése felszólította a magyar kormányt az amerikai hatóságokkal történő tárgyalásra. Az Egyesült Államok Külügyminisztériuma kedden úgyszintén megerősítette, hogy a szövetségi kormánynak nincs jogi kompetenciája a felsőoktatás kérdésében, az Egyesült Államok alkotmánya értelmében az a tagállamok fennhatósága alá tartozik.

Ennek ellenére a magyar kormány az amerikai szövetségi kormány lépéseire várt, és folyamatosan azt hangoztatta, ők megállapodást szeretnének, de az amerikaiak "nem partnerek" ebben. Ugyanakkor a tanácsok ellenére sem vették fel a kapcsolatot New York állammal, a CEU vezetőivel sem folytattak érdemi tárgyalásokat.

Kerestük a Külgazdasági és Külügyminisztériumot, illetve az Emberi Erőforrások Minisztériumát is azzal kapcsolatban, New York kormányzóját megfelelő tárgyalópartnernek tekintik-e a magyar kormány illetékesei, tervezik-e, hogy felveszik vele a kapcsolatot. Választ egyelőre nem kaptunk.

Kidőlt fa miatt másfél órás késés is lehet a balatoni vasútvonalon

Publikálás dátuma
2017.05.24. 19:28
Illusztráció/Thinkstock
Egy kidőlt fa miatt jelentős késekre kell készülni a Balaton déli partján közlekedő vonatoknál - közölte a Mávinform szerda délután. 

Közleményük szerint Szabadisóstó állomáson egy kidőlt fa veszélyesen közel került a felsővezeték hálózathoz, ezért itt ideiglenesen szünetel a vonatforgalom. A szakemberek megállapították, hogy két közüzemi villanyoszlop is megsérült, s ez tovább nehezíti a műszaki akadály megszüntetését. A katasztrófavédelem az E-On és a vasúttársaság szakemberi együttesen dolgoznak a hiba elhárításán.

A Balaton déli partján a járatok előre láthatóan 30-90 perccel hosszabb menetidővel közlekednek. A végleges helyreállítás hosszabb időt vesz igénybe, ezért Balatonaliga és Szántód-Kőröshegy állomás között pótlóbuszok közlekednek - írta a Mávinform.