Orbán kivezeti Magyarországot az EU-ból?

Publikálás dátuma
2017.05.24. 16:05
Korábbi felvétel. Fotó. Vajda József
Orbán Viktor arra készíti fel a  magyar társadalmat, hogy kilépjünk az Unióból. Ha megszűnnek a támogatások, a miniszterelnöknek már nem lesz szüksége jó kapcsolatokra az EU-val. Erről beszélt Róna Péter a Hír TV-ben. 

„Magyarországnak egyszerűen nem sikerül kialakítani egy olyan társadalmi, illetve gazdasági, illetve erkölcsi paradigmát, amivel besimulhatna az európai civilizációba és az európai rendszerbe” – mondta Róna Péter.

A közgazdász szerint egyszerűen nem igazak azok a kormány által képviselt állítások, melyek szerint a magyar gazdaság dübörög és a saját lábán áll. A gazdaság az EU-támogatásokból, az emigránsok hazautalt pénzeiből és a multinacionális cégekből él.

„Amikor állandóan az van, hogy az Európai Uniót, Brüsszelt, a nyugat-európai politikusokat ócsárolják, akármi történik a világban, minden arra mutat, hogy Európa nem jó, és hogy mi milyen jók vagyunk, mert ugye ez az Orbán-kormány üzenete, akkor jó, rendben van, tessék kilépni az unióból” – folytatta a professzor.

Az Oxfordi Egyetemen is oktató szakértő úgy véli, Orbán Viktor csak addig akar jó kapcsolatot ápolni az EU-val, amíg küldik a pénzt, a támogatásokat. Azonban a pénzküldésnek nemsokára vége, Orbán Viktor pedig addig is igyekszik felkészíteni Magyarországot az Európai Unióból való távozásra, mivel Magyarország „nem találja a helyét” az Európai Unióban.

A professzor reagált Kövér László nyilatkozatára, miszerint a kelet-európai alacsonyabb keresetek valójában versenyelőnyt jelentenek az érintett országok dolgozóinak.

„Én nagyon sajnálom Kövér László nézeteit, nem kívánom ezt minősíteni, mert közgazdasági analfabetizmust tükröz, és nem is igazán érdemes vele foglalkozni” – mondta Róna, aki szerint egy valamire való kormány célja az kellene legyen, hogy a versenyerőt ne az alacsony bérek, hanem a magasabb képzettség alapján határozza meg, emellett azt kellene előnyben részesíteni, hogy a magyar munkavállalók termelékenyebbek, produktívabbak legyenek, mint a konkurencia.

A teljes interjút itt olvashatják.

Szerző

Lex CEU - "Itt az ideje befejezni a hazug propagandát"

Az LMP alapvető nemzeti érdeknek tartja, hogy a lehető legtöbb és legjobb egyetem működjön Magyarországon. A párt frakcióvezetője szerint "itt az ideje befejezni a hazug propagandát és a közvélemény félrevezetését" a CEU ügyében. 

Szél Bernadett társelnök-frakcióvezető szerdán közleményben szögezte le: az Európai Bizottság kötelezettségszegési eljárása keretében küldött levelére szerinte egyetlen elfogadható válasz van, ha a kormány visszavonja a CEU-t ellehetetlenítő törvényt. Hozzátette: kedden végképp egyértelművé vált, hogy a törvény feltételeit maga a kormány sem tudja teljesíteni. Az amerikai külügy közleménye szerint ugyanis az amerikai kormánynak sem jogosultsága, sem szándéka nincs arra, hogy tárgyalásokat kezdjen a magyar kormánnyal a CEU-ról. 

A magyar kormánynak péntekig kell válaszolnia az Európai Bizottság kötelezettségszegési eljárása kertében küldött figyelmeztető levelére, amire a magyar érdekekkel egyedül összhangban levő válasz az, hogy a kormány visszavonja a törvénymódosítást - közölte Szél Bernadett. Az LMP azonban nem éri be a lex CEU visszavonásával - folytatta -, az  ország minden pontján elérhetővé kell tenni a minőségi felsőoktatást, hogy a fiatalok itthon maradjanak, és Magyarországon boldogulhassanak.

Szerző
Témák
LMP CEU lex CEU

Gyurcsány pártja a baloldali vezetők családi pénzügyeire kíváncsi

A Demokratikus Koalíció levélben kéri fel a baloldali pártok vezetőit, hogy ne csak a saját, hanem közvetlen hozzátartozóik, köztük gyermekeik vagyonnyilatkozatát is hozzák nyilvánosságra.

A párt szóvivője szerdai, budapesti sajtótájékoztatóján emlékeztetett, hogy május elején szóban kérték  már ugyanezt, de a "demokratikus ellenzéki pártok" vezetői azóta sem tették közzé családtagjaik vagyonnyilatkozatait. Gréczy Zsolt hangsúlyozta, hogy velük ellentétben a DK elnöke, Gyurcsány Ferenc már korábban nyilvánosságra hozta felesége és összes gyermeke vagyonnyilatkozatát. A politikus azt mondta, a 2018-as választások előtt fontos lesz: a szavazók lássák, hogy a "demokratikus oldalon" nincsenek eltitkolt jövedelmek. A vagyonnyilatkozatok nyilvánosságra hozatalával a "Fidesz-média" támadásait is ki lehetne védeni - közölte.

Szerző