Andy Vajna így nosztalgiázott Cannes-ról

Publikálás dátuma
2017.05.24. 13:25

Sokat köszönhet a cannes-i fesztiválnak Andy Vajna, ahol az 1970-es években járt először s ahova azóta minden évben ellátogat - írta honlapján a filmügyi kormánybiztos a seregszemle 70. évfordulója alkalmából.

"A 70-es évek elején jártam először a cannes-i filmfesztiválon, azóta egyszer sem hagytam ki. Cannes-nak sokat köszönhetek, itt ismertem meg Mario Kassart, akivel elindítottuk közös filmes vállalkozásunkat, a Carolcót" - emlékezett vissza Andy Vajna, aki akkoriban Hong Kongban élt és a Panasia Films Limited nevű vállalkozása beindításával foglalkozott. Cannes-ba azért utazott, hogy filmforgalmazási jogokat vásároljon az ázsiai piacra.

"Teljesen felkészületlen voltam, senkit nem ismertem, még szállást sem foglaltam. A véletlennek köszönhető, hogy a repülőn találkoztam Irvin Shapiro amerikai producerrel, filmforgalmazóval, akinek volt egy plusz szobafoglalása, amit felajánlott nekem, így végül a Carlton Hotelben tudtam megszállni, ami a legjobb helynek számított" - mondta a producer.

Shapiro mutatta be Vajnát több külföldi filmforgalmazónak, és később így ismerte meg későbbi partnerét, Mario Kassart is, akivel eleinte filmjogok megvásárlásában dolgozott együtt, majd 1976-ban együtt alapították meg a Carolcót és közösen több sikeres filmet is, köztük a Rambo és a Zenedoboz című alkotást készítették.

Az utóbbi években Andy Vajna kormánybiztosként elsősorban a magyar filmek külföldi értékesítésével foglalkozik a cannes-i fesztiválon. Idén a közép-európai országok közül Magyarország vezeti a listát a meghívott filmek számát tekintve: három magyar alkotás és egy magyar részvételű koprodukció szerepel a hivatalos válogatásában.

Szerző

Feljelentette a Jobbik alelnökét a Fidesz

Publikálás dátuma
2017.05.24. 13:15
Janiczak Dávidot feljelentette a Fidesz is Forrás: Facebook
Feljelentést tesz Németh Szilárd, a Fidesz alelnöke egy ózdi korrupciógyanús ügy miatt.

Az országgyűlési képviselő szerdai budapesti sajtótájékoztatóján felidézte: egy kiszivárgott hangfelvételen Janiczak Dávid, Ózd jobbikos polgármestere, az ellenzéki párt alelnöke állítólag a város jegyzőjével és alpolgármesterével arról beszél, hogy egy több mint 400 millió forintos vízminőség-javító tenderen előnyben kellene részesíteni egy céget - amely viszont a másik pályázónál 10 százalékkal drágább ajánlatot tett -, és végül az is kapta a megbízást.

Németh Szilárd szerint ideje tiszta vizet önteni a pohárba, Janiczak Dávid, a Jobbik elnökének, "Vona Gábornak a vidéki jobbkeze" ugyanis három hete nem válaszol a feltett kérdésekre. A Fidesz alelnöke ezért ismeretlen tettes ellen feljelentést tesz hivatali visszaélés gyanújával, és kéri az ügyészséget, hogy vizsgálja meg a hivatali vesztegetés elfogadásának gyanúját is.

Korábban már a Fideszből kizárt, be-, és feljelentéseiről ismert Tényi István is feljelentést tett, mert az ügyben felmerülhet a vesztegetés bűntett gyanúja, a kormánypárt pedig felszólította Janiczak Dávidot, hogy tisztázza, hogy valóban ő szólal-e meg a hangfelvételen, hogyan zajlott a közbeszerzés, felmerülhet-e vesztegetés, illetve van-e több ilyen ügy az ózdi városházán.

Szerző
Témák
Janiczak Dávid

Lezárják az M70-est egy durva tömegkarambol miatt

Közúti katasztrófafelszámolási gyakorlat miatt csütörtökön 8 és 12 óra között lezárják az M70-es autóút egy szakaszát Letenye közelében, a járműforgalmat elterelik - tájékoztatott a Zala Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság szóvivője szerdán.

Cseresznyés Dániel közlése szerint a gyakorlat során egy imitált tömegbaleset felszámolását végzik el az érintetett szervezetek munkatársai, a nyáron ezen az útvonalon megsokszorozódó forgalmi helyzetekre készülve. A forgatókönyv szerint az M70-es autóút 3+800-as kilométerszelvényénél egy veszélyes anyagot szállító ukrán rendszámú kamion, egy autóbusz, valamint egy személyautó ütközött, a balesetnek egy halottja és nyolc sérültje van.

A gyakorlaton a rendőrség, a mentők, a közútkezelő és a helyi műszaki mentők mellett a nagykanizsai, a lenti, a zalaegerszegi, a pacsai és a zalakarosi hivatásos tűzoltók, a katasztrófavédelmi műveleti szolgálat és a katasztrófavédelmi mobil labor munkatársai vesznek részt. A csütörtöki katasztrófavédelmi gyakorlat idejére, 8 és 12 óra között az M70-es autóút Letenye és Muraszemenye közötti szakaszát nyolc kilométer hosszan teljes szélességében lezárják, a járműforgalmat a párhuzamos mellékútra terelik. A katasztrófavédelem arra kéri a járművezetőket, hogy a terelés miatt figyeljék az Útinform híreit.

Szerző