Előfizetés

Terror Manchesterben - Ő volt a merénylő (Fotó!)

Publikálás dátuma
2017.05.23. 20:36
Videófelvételből kiemelt kép a menekülőkről FOTÓ: Reuters
A manchesteri rendőrség főparancsnokának kedd esti tájékoztatása szerint egy 22 éves, Salman Abedi nevű férfi lehetett az előző éjjel végrehajtott öngyilkos robbantásos merénylet elkövetője.

Ian Hopkins a manchesteri rendőrkapitányság előtt felolvasott rövid tájékoztatójában hangsúlyozta ugyanakkor, hogy ez egyelőre csak gyanú, mivel a halottkémi vizsgálat még nem azonosította hivatalosan az öngyilkos merénylőt. A manchesteri rendőrkapitány közölte: éppen ezért egyelőre nem kíván semmilyen további nyilatkozatot tenni a merénylő kilétével kapcsolatban.

A BBC értesülése szerint mindazonáltal az elkövető valószínűleg líbiai származású, de Manchesterben született, és ott is élt. A férfi 1994-ben született. Személyazonosságáról már órák óta keringtek hírek a médiában, de a tisztviselők szerint eddig a DNS-teszt eredményére vártak a hatóságok.

A 22 éves feltételezett elkövető fotója bejárta a világsajtót:

Forrás: Twitter

Forrás: Twitter

A kedd esti adatok szerint a támadásban, amely Ariana Grande amerikai énekesnő teltházas koncertjének végén történt, 22-en életüket vesztették, 59-en megsérültek. A halálos áldozatok és a sérültek között is sok a gyermek és a tizenéves fiatal. A legfiatalabb azonosított áldozat egy nyolcéves kislány.

Terror Manchesterben - Megerősítették London védelmét

 A manchesteri merénylet nyomán a Scotland Yard megerősítette londoni járőrtevékenységét.

A londoni rendőrség kedd délután közölte azt is, hogy részletesen felülvizsgálják a brit főváros közeljövőbeni rendezvényeinek biztosítási terveit. Ez kiterjed olyan kisebb rendezvényekre is, amelyeken eredetileg nem lett volna rendőrségi jelenlét.

A Scotland Yard - hivatalos nevén Metropolitan Police Service (Met) - közleménye szerint emellett emelt létszámú, fegyveres és fegyvertelen rendőrökből álló egységek kezdenek "megnyugtató célú, jól látható" járőrözést London kiemelt körzeteiben és olyan negyedeiben, amelyeket rendszerint tömegek látogatnak.

A Met felveszi kapcsolatot a rendezvényszervezőkkel is, ellátva őket a legkorszerűbb védelmi-biztonsági tanácsadással, annak érdekében, hogy a zenei rendezvényeket a lehető legnagyobb biztonságban lehessen megtartani.

A Scotland Yard bejelentette azt is, hogy már megkezdte a hétvégi londoni sportesemények rendőri biztosítási terveinek teljes felülvizsgálatát, különös hangsúlyt helyezve a Wembley stadionra, ahol szombaton az angol kupadöntőt játsszák.

A Met Police közölte, hogy ide az eredetileg tervezettnél több fegyveres rendőrt vezényel. A közlemény szerint mindemellett általánosságban is erősítik a fegyveres rendőri jelenlétet Londonban, annak érdekében, hogy "a brit főváros a merénylőjelöltek számára a lehető legellenségesebb környezetté váljon".

A nagy-britanniai terrorkészültséget mindazonáltal kedd estig nem emelték magasabb szintre.

Theresa May miniszterelnök, aki kedden a brit kormány válsághelyzeti tanácskozó testülete, a COBRA értekezletén elnökölt, az ülés után tartott Downing Street-i tájékoztatóján elmondta: továbbra is a második legmagasabb terrorkészültségi szint érvényes Nagy-Britanniában. Hozzátette ugyanakkor, hogy belső elhárítás (MI5) kötelékében működő egyesített terrorizmus-elemző központ (Joint Terrorism Analysis Centre, JTAC), amelynek hatáskörébe tartozik a készültségi szint módosítása a rendelkezésére álló hírszerzési adatok alapján, folyamatosan tanulmányozza a helyzetet.

Trump nem enged Iránnak

Publikálás dátuma
2017.05.23. 19:02
Fotó: REUTERS/Ronen Zvulun
A közel-keleti békét illetően derűlátó beszéddel zárta le izraeli és a palesztin területen tett látogatását Donald Trump amerikai elnök kedden az Izrael Múzeumban. A beszéd azonban semmilyen konkrét lépést nem tartalmazott.

Trump az Egyesült Államok egyértelmű támogatásáról biztosította Izraelt. Az izraeli vezetőkből álló közönség lelkes tapssal jutalmazta azt a kijelentését, hogy Iránnak nem fogják megengedni a nukleáris fegyver megszerzését.

"Nem lesz egyszerű a békekötés. De a kompromisszumok iránti elszántsággal valamint hittel elérhető, hogy az izraeliek és a palesztinok megkössék a megállapodást" - jelentette ki az amerikai elnök, de semmi konkrétumot nem mondott a majdani békéről és az ahhoz vezető útról, mint ahogy a kétállami megoldásról és a telepesekről sem. Trump elmondta, hogy személyes megbeszélései alapján a palesztinok és az izraeliek is készen állnak a békére, amelynek akadályai az előítéletek és a szélsőségesség.

Az amerikai elnök - szemben az izraeli reményekkel - nem mondta ki, hogy Jeruzsálem Izrael fővárosa, de még azt sem, hogy a zsidó népé, és nem ejtett szót arról a választási kampányában tett ígéretéről, hogy az amerikai nagykövetséget Jeruzsálembe költöztetnék.

Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök háláját fejezte ki az első elnöki útján tett izraeli látogatásért, és szoros szövetségesi viszonyt ígért Amerikának.

A programadó beszéd előtt Donald Trump a Jad Vasem holokauszt múzeumban koszorút helyezett el a második világháború hatmillió zsidó áldozatának emlékére, és rövid beszédet mondott, melyben emlékeztetett rá, hogy "soha többet".

Az Izrael Múzeumban elhangzott beszéddel véget ért az amerikai elnök első külföldi útjának közel-keleti része. Trump kedd délután kíséretével a Ben Gurion repülőtérről Olaszországba utazott.