Előfizetés

Terror Manchesterben - Megerősítették London védelmét

 A manchesteri merénylet nyomán a Scotland Yard megerősítette londoni járőrtevékenységét.

A londoni rendőrség kedd délután közölte azt is, hogy részletesen felülvizsgálják a brit főváros közeljövőbeni rendezvényeinek biztosítási terveit. Ez kiterjed olyan kisebb rendezvényekre is, amelyeken eredetileg nem lett volna rendőrségi jelenlét.

A Scotland Yard - hivatalos nevén Metropolitan Police Service (Met) - közleménye szerint emellett emelt létszámú, fegyveres és fegyvertelen rendőrökből álló egységek kezdenek "megnyugtató célú, jól látható" járőrözést London kiemelt körzeteiben és olyan negyedeiben, amelyeket rendszerint tömegek látogatnak.

A Met felveszi kapcsolatot a rendezvényszervezőkkel is, ellátva őket a legkorszerűbb védelmi-biztonsági tanácsadással, annak érdekében, hogy a zenei rendezvényeket a lehető legnagyobb biztonságban lehessen megtartani.

A Scotland Yard bejelentette azt is, hogy már megkezdte a hétvégi londoni sportesemények rendőri biztosítási terveinek teljes felülvizsgálatát, különös hangsúlyt helyezve a Wembley stadionra, ahol szombaton az angol kupadöntőt játsszák.

A Met Police közölte, hogy ide az eredetileg tervezettnél több fegyveres rendőrt vezényel. A közlemény szerint mindemellett általánosságban is erősítik a fegyveres rendőri jelenlétet Londonban, annak érdekében, hogy "a brit főváros a merénylőjelöltek számára a lehető legellenségesebb környezetté váljon".

A nagy-britanniai terrorkészültséget mindazonáltal kedd estig nem emelték magasabb szintre.

Theresa May miniszterelnök, aki kedden a brit kormány válsághelyzeti tanácskozó testülete, a COBRA értekezletén elnökölt, az ülés után tartott Downing Street-i tájékoztatóján elmondta: továbbra is a második legmagasabb terrorkészültségi szint érvényes Nagy-Britanniában. Hozzátette ugyanakkor, hogy belső elhárítás (MI5) kötelékében működő egyesített terrorizmus-elemző központ (Joint Terrorism Analysis Centre, JTAC), amelynek hatáskörébe tartozik a készültségi szint módosítása a rendelkezésére álló hírszerzési adatok alapján, folyamatosan tanulmányozza a helyzetet.

Lex CEU - Kemény amerikai üzenet Orbánéknak

J.D.
Publikálás dátuma
2017.05.23. 19:29
FOTÓ: Molnár Ádám

Közvetlenül az érintettekkel, vagyis a Közép-európai Egyetem (CEU) vezetőivel kell tárgyalnia a magyar kormánynak a lex CEU ügyében - hívta fel kedden ismét a kabinet figyelmét az Egyesült Államok külügyminisztériuma. Újból leszögezték: az amerikai szövetségi kormánynak nincs jogköre - és szándéka sem - felsőoktatási ügyekben eljárni. Ugyanakkor továbbra is azon az állásponton vannak, hogy a magyar kormánynak fel kellene függesztenie a módosított felsőoktatási törvény alkalmazását, amely nemcsak hogy diszkriminatív és lehetetlen feltételeket szab a Magyarországon működő amerikai intézményeknek, de az akadémiai függetlenséget és szabadságot is veszélyezteti.

Az amerikai külügy minden bizonnyal arra reagált, hogy az elmúlt napokban több kormánytag - Szijjártó Péter külügyminisztertől kezdve Balog Zoltán emberi erőforrás miniszterig - azt kommunikálta, az Egyesült Államoktól várják, hogy kijelölje a tárgyalót, így hiába szeretnének egyeztetni, ha a szövetségi kormány ezt még nem tette meg. Annak ellenére vélekednek így, hogy az elmúlt hetekben az amerikai külügy, a nagykövetség, valamint a CEU képviselői is tudtukra adták: az amerikai Alkotmány értelmében a felsőoktatás tagállami hatáskör, így CEU-ügyben New York állam (az egyetem itt van bejegyezve) képviselőivel kellene felvenni a kapcsolatot. De a legjobb az lenne, ha a CEU vezetőivel is érdemi tárgyalásokba bocsátkoznának (mint láttuk, erre nem került sor, múlt héten a kormány inkompetens hivatalnokokat küldött egyeztetni az egyetemre).

Ehelyett az akadékoskodás folytatódik: Kovács Zoltán kormányszóvivő szerint nem is igaz, hogy az amerikai szövetségi kormánynak nincs beleszólása felsőoktatási ügyekbe, hiszen három nemzetközi megállapodása is érvényben van Magyarországgal. Csakhogy mint később kiderült, egyik sem felsőoktatással kapcsolatos (kulturális-oktatási megállapodásokról, diákcsere-programról szólnak), s kiváltképp nem egy amerikai magánegyetem működéséről értekeznek, így a CEU-ügy szempontjából abszolút érdektelenek.

Az intézmény vezetői szerint a kormány időhúzásra játszik, pedig a lex CEU-val kapcsolatban már ezen a héten válaszokat kell adnia az Európai Bizottság kifogásaira.

Reagált KKM
A magyar kormány a megállapodásban érdekelt a Közép-európai Egyetem (CEU) ügyében, sajnálatos, hogy ehhez az amerikai szövetségi kormányzattól nem érkezik támogatás - reagált a Külgazdasági és Külügyminisztérium (KKM) sajtófőnöke kedden az amerikai külügyi tárca közleményére. 
A washingtoni külügyminisztérium azt hangoztatta, hogy az amerikai kormánynak "nincs hatásköre vagy szándéka" tárgyalni Magyarországgal a CEU vagy más magyarországi egyetemek ügyéről.
A Heather Nauert minisztériumi szóvivő által ismertetett közleményben az Egyesült Államok "ismételten sürgeti" Magyarországot, hogy függessze fel a módosított felsőoktatási törvény végrehajtását, amely "diszkriminatív, súlyos követelményeket" támaszt az egyesült államokbeli akkreditációjú magyarországi intézményekkel szemben, valamint "fenyegeti" az akadémiai szabadságot és függetlenséget.  A KKM sajtófőnöke, Menczer Tamás jelezte: Altusz Kristóf miniszterelnöki megbízott, kijelölt főtárgyaló az amerikai félnek felvázolt tárgyalási menetrendre hivatalos választ vár már több mint három hete. "Egy sajtóközlemény messze van a hivatalos diplomáciai választól" - írta. 
A magyar kormány a megállapodásban érdekelt, sajnálatos, hogy ehhez az amerikai szövetségi kormányzattól nem érkezik támogatás - hangsúlyozta. Különösen sajnálatos ez annak tudatában, hogy a magyar és az amerikai kormány az elmúlt évtizedekben háromszor kötött oktatási témájú együttműködési megállapodást - jelezte.  A sajtófőnök szerint azt is fontos hangsúlyozni, hogy Magyarországon a tanszabadságot és az egyetemek függetlenségét senki sem veszélyezteti. A magyar felsőoktatási törvény nem diszkriminatív, az érintett felsőoktatási intézmények közül a törvényt nem kifogásolta sem a kínai, sem a malajziai, sem a thaiföldi egyetem, sem az érintett országok nagykövetei. A három amerikai egyetem közül kettő szintén együttműködőnek mutatkozik, és keresi a megoldást - tette hozzá. 

Nyílt levél a magyar kormánynak

John Shattuck, a CEU volt rektora

Magyarország hagyományosan kiemelkedő tudományos teljesítményéből Európa és az egész világ profitál. A magyar matematikusok, a természet- és társadalomtudományok kutatói, közgazdászok, filozófusok, zeneszerzők, művészek, írók és költők munkásságukkal az ország határainál jóval messzebbre repítették a magyar kultúra hírét. A két világháború pusztítása és a totalitarianizmus szorítása előtt Budapest a világpolgári kreativitás központja volt, amely egész Európából vonzott tudósokat és kutatókat. Ennek a szellemi pezsgésnek az 1854-ben alapított Magyar Tudományos Akadémia a szimbóluma.
A CEU az utóbbi negyedszázad során tevékeny részt vállalt abban, hogy Magyarország büszke hagyománya, a nemzetközi tudományos életben betöltött vezető szerepe újraéledjen. A CEU-t 1991-ben azzal a céllal hozták létre, hogy hozzájáruljon a kutatás szabadságának, és a humán- és társadalomtudományok fasizmus és a kommunizmus által megtépázott színvonalának helyreállításához. Az egyetem azóta a világ élvonalába került, a nemzetközi tanulmányok mellett olyan jövőbe mutató területeken is, mint a kognitív tudományok és a hálózatkutatás. A CEU-t számos tudományágban a világ 100 legjobbja között tartja számon az egyetemek teljesítményét értékelő QS rangsor. Oktatói jelentős kutatási támogatásokat nyertek el az EU-tól, az Egyesült Államoktól, valamint magánadományozóktól.

A CEU azonban több mint kiváló tudományos központ. Idén több mint 200 magyar diák tanulhat a CEU-n teljesen tandíjmentesen - övék a legnagyobb ilyen csoport az itt tanuló több mint 100 ország diákjai közül. A CEU oktatóinak 40 százaléka magyar. Közöttük vannak olyan kiemelkedő kutatók, akik más kitűnő európai és észak-amerikai egyetemeken betöltött pozícióikat adták fel azért, hogy hazatérhessenek, és a CEU-n taníthassanak. Az egyetem kitárta kapuit Budapest közössége előtt is: falai között nyilvános konferenciákat, képzéseket és kulturális eseményeket szerveznek, könyvtára nyitva áll a kutatók előtt. Az egyetem több mint 600 magyar munkavállaló számára biztosít munkahelyet, évente több mint 5 milliárd forint adót fizet, és kampusz-felújítási programjának 34 millió eurós beruházásával hosszútávú elkötelezettségét is bizonyította. A legfontosabb mégis az, hogy a CEU számos tudományos projektekben szorosan együttműködik más magyar egyetemek oktatóival és diákjaival.

Ezt a kapcsolatot kockáztatja a múlt hónapban a magyar parlament által elfogadott törvény, amely egyúttal veszélybe sodorja a CEU eddigi hozzájárulását Magyarország hagyományosan kiemelkedő nemzetközi tudományos szerepének visszanyeréséhez. A jogszabály lehetetlenné teszi, hogy a CEU, mint nemzetközi egyetem Magyarország területén működjön. A törvénymódosítás két legfontosabb rendelkezése megkövetel egy nemzetállami – az Egyesült Államok esetében szövetségi – szintű, kétoldalú egyezményt az egyetem működéséről, és előírja, hogy az egyetem Budapest mellett az Egyesült Államokban is működtessen kampuszt. Az Egyesült Államokban azonban az oktatásügy tagállami hatáskörbe tartozik. A CEU működési modellje korántsem egyedülálló, több tucat olyan egyetem működik világszerte, amely az Egyesült Államokban akkreditált diplomát ad ki, de nem folytat képzést az Egyesült Államok területén. A CEU több mint húsz éve így működik Magyarországon.

Annak idején, 2009 és 2016 között a CEU elnök-rektoraként örömmel töltött el, hogy hozzájárulhattam az együttműködés elmélyítéséhez Magyarországgal, és hogy gyümölcsöző munkakapcsolatban állhattam a magyar kormánnyal. Utódom, Michael Ignatieff azon dolgozik, hogy érvényesítse az egyetem elkötelezettségét magyarországi működése mellett, ezért felszólította a kormányt, módosítsa vagy értelmezze eltérően a törvényt. Mindent megtesz azért, hogy a jogszabály ne sértse a CEU-t autonómiáját, ami magyar és nemzetközi egyetemként a magyar és New York állam törvényeinek megfelelően működik Magyarországon.

Tisztelettel kérem a magyar kormányt, hogy kössön olyan megállapodást az egyetemmel, ami megerősíti a CEU – Magyarország nemzetközi tudományos értékének - tanszabadságát. A CEU felé megnyilvánuló elsöprő magyar és nemzetközi támogatás mértéke azt jelzi, hogy egy ilyen megállapodás hozzájárulna Magyarország hagyományosan erős tudományos és kulturális eredményeihez.

Lex CEU - Kemény amerikai üzenet Orbánéknak

J.D.
Publikálás dátuma
2017.05.23. 19:29
FOTÓ: Molnár Ádám

Közvetlenül az érintettekkel, vagyis a Közép-európai Egyetem (CEU) vezetőivel kell tárgyalnia a magyar kormánynak a lex CEU ügyében - hívta fel kedden ismét a kabinet figyelmét az Egyesült Államok külügyminisztériuma. Újból leszögezték: az amerikai szövetségi kormánynak nincs jogköre - és szándéka sem - felsőoktatási ügyekben eljárni. Ugyanakkor továbbra is azon az állásponton vannak, hogy a magyar kormánynak fel kellene függesztenie a módosított felsőoktatási törvény alkalmazását, amely nemcsak hogy diszkriminatív és lehetetlen feltételeket szab a Magyarországon működő amerikai intézményeknek, de az akadémiai függetlenséget és szabadságot is veszélyezteti.

Az amerikai külügy minden bizonnyal arra reagált, hogy az elmúlt napokban több kormánytag - Szijjártó Péter külügyminisztertől kezdve Balog Zoltán emberi erőforrás miniszterig - azt kommunikálta, az Egyesült Államoktól várják, hogy kijelölje a tárgyalót, így hiába szeretnének egyeztetni, ha a szövetségi kormány ezt még nem tette meg. Annak ellenére vélekednek így, hogy az elmúlt hetekben az amerikai külügy, a nagykövetség, valamint a CEU képviselői is tudtukra adták: az amerikai Alkotmány értelmében a felsőoktatás tagállami hatáskör, így CEU-ügyben New York állam (az egyetem itt van bejegyezve) képviselőivel kellene felvenni a kapcsolatot. De a legjobb az lenne, ha a CEU vezetőivel is érdemi tárgyalásokba bocsátkoznának (mint láttuk, erre nem került sor, múlt héten a kormány inkompetens hivatalnokokat küldött egyeztetni az egyetemre).

Ehelyett az akadékoskodás folytatódik: Kovács Zoltán kormányszóvivő szerint nem is igaz, hogy az amerikai szövetségi kormánynak nincs beleszólása felsőoktatási ügyekbe, hiszen három nemzetközi megállapodása is érvényben van Magyarországgal. Csakhogy mint később kiderült, egyik sem felsőoktatással kapcsolatos (kulturális-oktatási megállapodásokról, diákcsere-programról szólnak), s kiváltképp nem egy amerikai magánegyetem működéséről értekeznek, így a CEU-ügy szempontjából abszolút érdektelenek.

Az intézmény vezetői szerint a kormány időhúzásra játszik, pedig a lex CEU-val kapcsolatban már ezen a héten válaszokat kell adnia az Európai Bizottság kifogásaira.

Reagált KKM
A magyar kormány a megállapodásban érdekelt a Közép-európai Egyetem (CEU) ügyében, sajnálatos, hogy ehhez az amerikai szövetségi kormányzattól nem érkezik támogatás - reagált a Külgazdasági és Külügyminisztérium (KKM) sajtófőnöke kedden az amerikai külügyi tárca közleményére. 
A washingtoni külügyminisztérium azt hangoztatta, hogy az amerikai kormánynak "nincs hatásköre vagy szándéka" tárgyalni Magyarországgal a CEU vagy más magyarországi egyetemek ügyéről.
A Heather Nauert minisztériumi szóvivő által ismertetett közleményben az Egyesült Államok "ismételten sürgeti" Magyarországot, hogy függessze fel a módosított felsőoktatási törvény végrehajtását, amely "diszkriminatív, súlyos követelményeket" támaszt az egyesült államokbeli akkreditációjú magyarországi intézményekkel szemben, valamint "fenyegeti" az akadémiai szabadságot és függetlenséget.  A KKM sajtófőnöke, Menczer Tamás jelezte: Altusz Kristóf miniszterelnöki megbízott, kijelölt főtárgyaló az amerikai félnek felvázolt tárgyalási menetrendre hivatalos választ vár már több mint három hete. "Egy sajtóközlemény messze van a hivatalos diplomáciai választól" - írta. 
A magyar kormány a megállapodásban érdekelt, sajnálatos, hogy ehhez az amerikai szövetségi kormányzattól nem érkezik támogatás - hangsúlyozta. Különösen sajnálatos ez annak tudatában, hogy a magyar és az amerikai kormány az elmúlt évtizedekben háromszor kötött oktatási témájú együttműködési megállapodást - jelezte.  A sajtófőnök szerint azt is fontos hangsúlyozni, hogy Magyarországon a tanszabadságot és az egyetemek függetlenségét senki sem veszélyezteti. A magyar felsőoktatási törvény nem diszkriminatív, az érintett felsőoktatási intézmények közül a törvényt nem kifogásolta sem a kínai, sem a malajziai, sem a thaiföldi egyetem, sem az érintett országok nagykövetei. A három amerikai egyetem közül kettő szintén együttműködőnek mutatkozik, és keresi a megoldást - tette hozzá. 

Nyílt levél a magyar kormánynak

John Shattuck, a CEU volt rektora

Magyarország hagyományosan kiemelkedő tudományos teljesítményéből Európa és az egész világ profitál. A magyar matematikusok, a természet- és társadalomtudományok kutatói, közgazdászok, filozófusok, zeneszerzők, művészek, írók és költők munkásságukkal az ország határainál jóval messzebbre repítették a magyar kultúra hírét. A két világháború pusztítása és a totalitarianizmus szorítása előtt Budapest a világpolgári kreativitás központja volt, amely egész Európából vonzott tudósokat és kutatókat. Ennek a szellemi pezsgésnek az 1854-ben alapított Magyar Tudományos Akadémia a szimbóluma.
A CEU az utóbbi negyedszázad során tevékeny részt vállalt abban, hogy Magyarország büszke hagyománya, a nemzetközi tudományos életben betöltött vezető szerepe újraéledjen. A CEU-t 1991-ben azzal a céllal hozták létre, hogy hozzájáruljon a kutatás szabadságának, és a humán- és társadalomtudományok fasizmus és a kommunizmus által megtépázott színvonalának helyreállításához. Az egyetem azóta a világ élvonalába került, a nemzetközi tanulmányok mellett olyan jövőbe mutató területeken is, mint a kognitív tudományok és a hálózatkutatás. A CEU-t számos tudományágban a világ 100 legjobbja között tartja számon az egyetemek teljesítményét értékelő QS rangsor. Oktatói jelentős kutatási támogatásokat nyertek el az EU-tól, az Egyesült Államoktól, valamint magánadományozóktól.

A CEU azonban több mint kiváló tudományos központ. Idén több mint 200 magyar diák tanulhat a CEU-n teljesen tandíjmentesen - övék a legnagyobb ilyen csoport az itt tanuló több mint 100 ország diákjai közül. A CEU oktatóinak 40 százaléka magyar. Közöttük vannak olyan kiemelkedő kutatók, akik más kitűnő európai és észak-amerikai egyetemeken betöltött pozícióikat adták fel azért, hogy hazatérhessenek, és a CEU-n taníthassanak. Az egyetem kitárta kapuit Budapest közössége előtt is: falai között nyilvános konferenciákat, képzéseket és kulturális eseményeket szerveznek, könyvtára nyitva áll a kutatók előtt. Az egyetem több mint 600 magyar munkavállaló számára biztosít munkahelyet, évente több mint 5 milliárd forint adót fizet, és kampusz-felújítási programjának 34 millió eurós beruházásával hosszútávú elkötelezettségét is bizonyította. A legfontosabb mégis az, hogy a CEU számos tudományos projektekben szorosan együttműködik más magyar egyetemek oktatóival és diákjaival.

Ezt a kapcsolatot kockáztatja a múlt hónapban a magyar parlament által elfogadott törvény, amely egyúttal veszélybe sodorja a CEU eddigi hozzájárulását Magyarország hagyományosan kiemelkedő nemzetközi tudományos szerepének visszanyeréséhez. A jogszabály lehetetlenné teszi, hogy a CEU, mint nemzetközi egyetem Magyarország területén működjön. A törvénymódosítás két legfontosabb rendelkezése megkövetel egy nemzetállami – az Egyesült Államok esetében szövetségi – szintű, kétoldalú egyezményt az egyetem működéséről, és előírja, hogy az egyetem Budapest mellett az Egyesült Államokban is működtessen kampuszt. Az Egyesült Államokban azonban az oktatásügy tagállami hatáskörbe tartozik. A CEU működési modellje korántsem egyedülálló, több tucat olyan egyetem működik világszerte, amely az Egyesült Államokban akkreditált diplomát ad ki, de nem folytat képzést az Egyesült Államok területén. A CEU több mint húsz éve így működik Magyarországon.

Annak idején, 2009 és 2016 között a CEU elnök-rektoraként örömmel töltött el, hogy hozzájárulhattam az együttműködés elmélyítéséhez Magyarországgal, és hogy gyümölcsöző munkakapcsolatban állhattam a magyar kormánnyal. Utódom, Michael Ignatieff azon dolgozik, hogy érvényesítse az egyetem elkötelezettségét magyarországi működése mellett, ezért felszólította a kormányt, módosítsa vagy értelmezze eltérően a törvényt. Mindent megtesz azért, hogy a jogszabály ne sértse a CEU-t autonómiáját, ami magyar és nemzetközi egyetemként a magyar és New York állam törvényeinek megfelelően működik Magyarországon.

Tisztelettel kérem a magyar kormányt, hogy kössön olyan megállapodást az egyetemmel, ami megerősíti a CEU – Magyarország nemzetközi tudományos értékének - tanszabadságát. A CEU felé megnyilvánuló elsöprő magyar és nemzetközi támogatás mértéke azt jelzi, hogy egy ilyen megállapodás hozzájárulna Magyarország hagyományosan erős tudományos és kulturális eredményeihez.