Előfizetés

Elítélt veszprémi nőgyógyász - Jogerős etikai döntés születhet

Publikálás dátuma
2017.05.22. 20:45
Fotó: Thinkstock
Valószínűleg még a nyári szünet előtt lehet jogerős orvos etikai döntés a pénz követelése miatt elítélt veszprémi nőgyógyász ügyében – tudtuk meg Harsányi László professzortól, a Magyar Orvosi Kamara (MOK) Országos Etikai Bizottságának elnökétől. A hétvégén a hvg.hu számolt be arról, hogy információk szerint, hiába van jogerős bírósági ítélet, tovább praktizálhat az a veszprémi orvos, aki pénzt kért a betegektől közfinanszírozott műtétekért.

Az orvosi kamara területi szervezete elsőfokú eljárása megrovásban részesítette, de nem zárta ki az amúgy tavaly decemberben már öt év felfüggesztett börtönre ítélt férfit. A bíróság – a bíró indoklása szerint - azért nem szabott ki letöltendőt, mert szükség van a munkájára és tudására. Az onkológus nőgyógyász az operációkért 150 ezer, a vizsgálatokért pedig tizenötezer forintot kért el a páciensektől, akik közül többen gyógyíthatatlan betegségben szenvedtek. (Az orvos ma is gyógyít, betegeket fogad a Veszprém megyei kórházban.)

Harsányi László szavaiból kiderült: a "veszprémi ügy" nem zárult le, született egy elsőfokú döntés, amit most sokan - tévesen - máris úgy kommentálnak, elemeznek, mintha jogerős lenne, s ami ellen feltehetően lesz fellebbezés. Egy ilyen eljárási lépést követően a MOK Országos Etikai Bizottsága (OEB) hozza meg majd a végleges, jogerős döntést. A professzor jelezte azt is, hogy megértve és elfogadva a jelentős "közérdeklődést", annyit előre lehet bocsátani, a hivatalos ügyintézési határidőket figyelembe véve lehetséges, hogy a másodfokú eljárásra még a nyári szünet előtti utolsó, június végére ütemezett OEB ülésen sor kerülhet.

Bár a veszprémi orvos viselkedését korábban a Magyar Időknek nyilatkozva Éger István, a MOK elnöke közbotránynak, nevezte. Most lapunknak arra a kérdésére, hogy a köztestület elnöksége hivatalból megfellebbezi-e az elsőfokú eljárásban született döntést, csak annyit mondott: még nem kapta meg a testület határozatát. S amíg ezt nem ismeri, nyilatkozni sem tud.

Közben egy magánszemély, Szőllősi Melinda petíció aláírására biztat. Nyílt levelében, melyhez várja aláírókat, azt kérdezi a MOK OEB-től, hogy a bizottság tagjai orvosi munkájuk során elfogadnak-e hálapénzt. Mint írja: „kérdezzük ezt azért, mert tudni szeretnénk, hogy azok, akik orvosetikai kérdésekben döntenek, maguk betartják-e a kamara saját etikai normáit". A kérdés feltevését azzal indokolta, hogy miközben a szóban forgó onkológus működéséről az OEB májusban elítélőleg nyilatkozott, a kamara tagjainak sorából érthetetlen és elfogadhatatlan módon mégsem zárták ki.

Mennie kellett a DVSC vezetőedzőjének

A DVSC a labdarúgó OTP Bank Liga szezonbeli utolsó fordulója előtt felbontotta a portugál Leonel Pontes vezetőedző szerződését.

A debreceni klub honlapjának hétfői beszámolója szerint közös megegyezéssel bontották fel a tréner megállapodását, és vele együtt távozott a két portugál pályaedző, José Pratas és Pedro Illharco is.

Pontes augusztusban érkezett a klubhoz, irányítása alatt a csapat 28 bajnoki mérkőzésen nyolc alkalommal győzött, és hét döntetlen mellett 13-szor vereséget szenvedett. A Magyar Kupában csupán egy mérkőzést játszott a DVSC, mivel a harmadosztályú ETO FC Győr otthonában 1-0-ra kikapott és kiesett.

A csapat irányítását hétfőn a korábbi sikeredző, Herczeg András vette át, és ő irányít majd a DVTK elleni bajnokin is.

Az utolsó (33.) forduló előtt a Debrecen a tabella kilencedik helyén áll, és bár matematikailag még nem biztosította a bennmaradást, csak akkor esik ki az NB II-be, ha szombaton kikap a Diósgyőr vendégeként, az MTK pedig győz Pakson.

Elhalasztották a parlamenti választást

Bár Albániában eredetileg június 18-ra tervezték a parlamenti választást, az ország két nagy tömörülése, a kormányzó szocialisták és az ellenzéki Demokrata Párt megállapodtak annak egy héttel való elhalasztásában.

Így Bujar Nisani elnök vasárnap hivatalosan is bejelentette, hogy a balkáni ország választói június 25-én járulhatnak az urnákhoz.

Az albán ellenzék február óta bojkottálja a parlament munkáját azzal vádolva a kabinetet, hogy manipulálni kívánja a voksolást. A parlamentet feloszlatták ugyan, ám ma Tiranában rendkívüli ülést tart a törvényhozás, mivel hét új minisztert neveznek ki Edi Rama kormányába.