Macron példátlan sikert érhet el a parlamentben

Publikálás dátuma
2017.05.22. 11:13

Három héttel a francia parlamenti választás előtt egyre valószínűbbnek tűnik a csoda, vagyis az, hogy a májusban elnökké választott szociálliberális politikus, Emmanuel Macron a törvényhozásban is többségre tud szert tenni. 

Ez azért elképesztő teljesítmény a részéről, mert az En Marche! pártot (nemrégiben La République En Marche!-ra kereszteéték át), 2016. április 6-án alapították meg. A nyugati demokráciákban azonban példátlan, hogy egy korábban sosem létezett tömörülés egyetlen év alatt ennyire népszerűvé váljon. Az En Marche! sikerében kulcsszerepet játszik több döntő tényező is. Egyrészt az, hogy Franciaországban is érvényesül a győzteshez húzás jelensége. Egy vasárnap közölt felmérés szerint a megkérdezettek 62 százaléka elégedett Macron eddigi ténykedésével. Másrészt az új francia elnök igyekszik elkerülni elődje, Hollande nagy hibáját: határozott vezetőként lép fel, ezért már múlt héten kinevezte miniszterelnöknek a jobboldali Edouard Philippe-t. Fontos szempont a kormány összeállítása is. A kabinetbe jobb-, baloldali és centrista politikusokat is bevett, ezzel a pártok fölé helyezte magát. Ráadásul a kabinetben fele-fele arányban kapnak helyet nők és férfiak, ez pedig a női nem számára is fontos üzenet. Ez utóbbi azért fontos, mert felmérések szerint a nők a férfiaknál nagyobb arányban voksoltak az elnökválasztáson a szélsőjobboldali Marine Le Penre.

Ami a felméréseket illeti, az elnökválasztáson igen pontos jóslatokkal előrukkoló Harris iroda szerint Macron pártja a június 11-én és 18-án esedékes voksoláson 32 százalékos eredményre tehet szert. A konzervatív Republikánusok csak 18 százalékra lehetnek jók, a szélsőjobboldali Nemzeti Front pedig 19-re. meglepetésre a Munkáserő nevű baloldali radikális tömörülés 16 százalékot kaphat. A szocialisták viszont valóságos Waterloo-t élhetnek át: mindössze 6 százalékon állnak.

Mivel kétfordulós választásról van szó, s az 577 mandátum sorsa egyéni körzetekben dől el, ezért nagyon nehéz megjósolni a képviselői helyek számát. Az OpinionWay mégis vállalkozott erre. Az iroda szerint a REM 280-300 képviselőt juttathat a törvényhozásba, vagyis akár képes lehet egyedül kormányozni. Az egyfős többséghez 289 fős többségre kell szert tennie. Egyelőre nehéz megjósolni, hogy akár a konzervatívok, akár a szocialisták hajlandóak lennének koalícióra lépni Macron pártjával. Egy ilyen együttműködés nagyon veszélyes lehet mindkét tömörülés számára, hiszen ha az elnök jól végzi munkáját, teljesen felőrölheti akár a szocialistákat, akár a Republikánusokat.

Szerző

Evakuálták a harcosokat a szíriai Homszból

Az utolsó lázadók is elhagyták a szíriai Homsz városát, amely több mint négy év után került ismét a damaszkuszi kormányerők kezére. 

Az AFP tudósítója beszámolt arról, amint Vaer nevű városrészből mintegy félszáz busz indult útnak, s szállította el a lázadókat és családtagjaikat. A konvojhoz mintegy harminc gépkocsi is csatlakozott, amelyek csomagjaikat szállították. „Nem maradt sem fegyver, sem pedig fegyveres Vaerban” – mondta el Homsz tartományi kormányzója, Talal Barazi a francia hírügynökségnek. „Homszot biztonságos városnak kiálthatjuk ki” – tette hozzá. A kormányzó hétvégi közlése szerint körülbelül 3000-en hagyták el a várost, köztük 700 fegyveres.

A harcosok evakuálását Oroszország felügyelte. A művelet már két hónapja kezdődött meg, s mostanra zárult le. A lázadók egyik fellegvárának tartott Vaerban több száz orosz katonának kell a rendről gondoskodnia. 

Szerző

Megizzadt a kormánypárt

Publikálás dátuma
2017.05.22. 11:05
Andrej Plenkovic miniszterelnök, a HDZ elnöke FOTÓ: REUTERS/Antonio Bronic/File PictureRTSRLBI/File Photo
Miközben a horvát közvélemény-kutatások azt hozták ki, hogy a kormányzó jobboldali HDZ mintegy nyolc százalékkal vezet a szociáldemokraták előtt, a vasárnapi helyhatósági választás eredménye alapján nyilvánvaló, hogy a párt támogatása nagyon egyenlőtlen. 

Miközben ugyanis vidéken valóban igen jól szerepelt, több városban is érzékeny veszteségeket kellett elszenvednie. Különösen a zágrábi eredmény tragikus Andrej Plenkovic miniszterelnök pártja számára, hiszen a HDZ jelöltje az első kettőbe sem került be, így nem jutott a június 4-én esedékes második fordulóba. Ez a várost 12 év óta irányító Milan Bandicnak és a szociáldemokraták és a néppártiak által támogatott Anka Mrak-Taritasnak sikerült. Bandic 31m Mrak-Taritas pedig 24,4 százalékot kapott. Elemzők kemény, durva kampányra számítanak a következő két hét folyamán. A HDZ számára az is súlyos vereséggel ér fel, hogy jelöltje, Drago Prgomet még a szélsőjobboldali Bruna Esih mögött is lemaradt, így csak negyedik lett.

A zágrábi eredmény a HDZ sorsát is befolyásolhatja. A párt szélsőségesen jobbszárnyához sorolható volt kultuszminiszter, Zlatko Hasanbegovic szerint az eredmény azt mutatja, hogy Plenkovic megbukott, mivel ő ragaszkodott Prgomet indításához. Hasanbegovic előzőleg a HDZ tagja volt, ám a vasárnapi választáson már Bruna Esih listáján bukkant fel.

A zágrábi kudarc a lehető legrosszabbkor jött az új parlamenti többséget összekovácsolni próbáló miniszterelnök számára, hiszen így jóval nehezebb dolga lesz kormányzó többséget összeállítani. Plenkovic nem akar előrehozott választást azt követően sem, hogy – négy minisztere menesztése után – a centrista Híd kilépett a koalícióból és a HDZ ellen fordult. A kormányzó párt nehézségeit gyarapíthatja, hogy a szélsőséges honatyák is elhagyhatják a politikai erőt.

Súlyos vereség a HDZ számára a knini eredmény is, amely eddig a párt egyik fellegvárának számított. Itt a független jelölt, Marko Jelic áll az élen, jelentősen megelőzve az egykori HDZ-s polgármestert, Josipa Riacot. Közben az SPD megőrizheti többségét Rijekában. Vojko Obersnel polgármester 40 százalékot szerzett az első fordulóban. Ellenfele a független Hrvoje Buric lesz. Eszéken a független polgármester, az egyebek mellett az SDP által is támogatott Ivica Vrkic vezet, méghozzá nagy előnnyel. Vrkic ugyanis 20 százalékkal előzi meg a HDZ jelöltjét, Ivana Stojatot.

Izgalmas csatára van kilátás a második fordulóan Horvátország második legnagyobb városában, Splitben a második fordulóban. A regionális pártok által támogatott egykori, 2013-ig szolgáló polgármester, Zeljko Kerum 30,4 százalékos eredményt ért el az első fordulóban, jobboldali kihívója, Andro Krstulovic Opara négy százalékkal szerzett kevesebbet.

A dalmáciai Metkovicban – innen indult a Híd – a centrista párt által indított Katarina Ujdur végzett az élen, mivel azonban 40,56 százalékot szerzett, ezért itt is második fordulót rendeznek. Ellenfele a HDZ és a parasztpárt által indított Dalibor Milan lesz, aki csak két százalékkal szerzett kevesebbet nála. A városok közül a HDZ-nek Dubrovnikban sikerült az élen végeznie. A hagyományosan a HDZ-hez húzó Zadarban (Zára) a kormánypárt jelöltje, Branko Dukic már az első fordulóban polgármester lett, 51,2 százalékot kapva. Szintén első fordulós győzelmet aratott Vukovarban a HDZ-s Ivan Penava.

A konzervatívok 12 nagyváros közgyűlésében szerzett többséget, az SDP ötben.

Szerző