Előfizetés

Rg Eb - A magyaroknak nyolc

Publikálás dátuma
2017.05.22. 07:56
FOTÓ: MTI/KOVÁCS TAMÁS
A nyolcadik helyen végeztek a magyarok a kombinált csapatversenyben - összeadják a felnőttek egyéni eredményeit és a junior kéziszercsapat pontszámait - a budapesti ritmikus gimnasztika Európa-bajnokságon. Kis Alexandra, Pigniczky Fanni és Váray Mira, illetve az Ákoshegyi Eszter, Borda Korinna, Földi Cintia, Juhász Anna, Várkonyi Dea összeállítású junior együttes érték el a kifejezetten jónak mondható eredményt.

"Elképesztő érzés volt a szőnyegre lépni, nagyon boldog és felszabadult voltam" - jegyezte meg Kis, aki buzogánygyakorlata közben nagyon jól érezte magát, s a gyakorlat olyan volt, amilyet tervezett, de ilyen magas pontszámra nem gondolt előzetesen. A szalaggal többet hibázott, de ez volt élete első felnőtt Eb-je, az összetett eredménybe pedig a leggyengébb pontszám nem számít bele. A magyarok közül egyedül Kis indult mind a négy számban, a felnőtt mezőnyben ő érte el a magyarok közül a legjobb eredményt, 67 induló közül 14. lett, ami elismerésre méltó teljesítmény.

Deutsch-Lazsányi Erika, a magyar szövetség (MRGSZ) technikai bizottságának vezetője úgy fogalmazott, már pénteken is aláírta volna a nyolcadik helyet a kombinált csapatversenyben, ezért nagyon boldog, hogy végül összejött ez az előkelő pozíció.

"A szalaggyakorlatra kicsit még ráfekszünk, illetve a technikai pontszámokon kell javítanunk, de látom, hogy min kell dolgoznunk. A lányoknak ez a szereplés olyan löket lesz, hogy biztosan partnerek lesznek. Csak pozitív visszajelzések jönnek, ebben a sportágban ritkán érezni ilyet, de eddig csak elismerő szavakat kaptunk" - mondta.

Kapcsolódó
RG - Az oroszok nyertek

Az igazság pillanata: véget érhet a Wenger-éra az Arsenálnál

R. Hahn Veronika írása a Népszavának
Publikálás dátuma
2017.05.22. 07:53
John Terry aranyéremmel köszönt el
Az első két helyezés és a három kieső már korábban eldőlt, ennek ellenére is maradt izgalom az angol labdarúgó-bajnokság utolsó fordulójára.

Miután a Chelsea már tíz napja visszafordíthatatlanná tette három szezon alatt szerzett második bajnoki címét, a Tottenham Hotspur pedig behozhatatlanná vált az üldözők számára, az élen a nagy kérdés az volt, a 75 ponttal a harmadik helyen álló, Watfordba látogató Manchester City, a 73 pontos, a már kiesett Middlesborough-t fogadó Liverpool, vagy az otthonában az Everton ellen kiálló 72 pontos Arsenal kvalifikálja magát a Bajnokok Ligájába. José Mourinho Manchester Unitedje a kevéssé fényes hatodik helyről már semmilyen irányba nem mozdulhatott el, így a mindent az Ajax elleni szerda esti stockholmi Európa-liga-döntőre feltevő “vörös ördögök” Premier League- rekorddal felérő, 21 év átlag életkorú kezdőcsapattal, majd 2-0-ás győzelemmel lepték meg a Crystal Palace-t. Találgatások szerint a mindössze 31 éves Wayne Rooney-nak, aki 253 góljával klubja, 53 találattal pedig az angol válogatott gólrekordere, ez lehetett a végső fellépése az Old Traffordon.

Ünnepélyes, egyben nosztalgikus hangulat uralkodott Stamford Bridge-en. Csapatkapitányként utoljára vezette ki a pályára az “arisztokratikus kékeket” John Terry, a “legenda és vezér”, akinek szolgálataira Roman Abramovics nem tart többé igényt. A 14 éves kora óta a Fulham Road-on futballozó középhátvéd a 26. percben adta át a karszalagot, egyben a stafétabotot Gary Cahill-nek. A közönség felállva, vastapssal búcsúztatta a társai sorfala között levonuló talizmánt. Bár az utolsó helyen végzett Sunderland a 3. percben góllal döbbentette meg a bajnoki trófea átvételére készülő Chelsea-t, Willian, majd az idén főnixmadárként feltámadó Eden Hazard góljával helyreállt a rend. A gólpasszt adó, majd nyomban lecserélt Diego Costa arckifejezése is azt sejttette, hogy utoljára láthattuk Stamford Bridge-en. Pedrónak, majd Michy Batshuayi duplázásának köszönhetően 5-1-gyel fejezte be az idényt a Chelsea. A harmincadik három pont a PL történetének legtöbb győzelmét jelenti egy szezonban.

A negyedik BL-helyért folyó öldöklő küzdelemben mindhárom érdekelt megtette a magáét. A meccs nagy részében tíz emberrel játszó Arsenal 3-1 verte az Evertont, ám a győzelem kevésnek bizonyult a Man City 5-0-ás, és a Liverpool 3-0-ás hengerlésének fényében. Arsène Wenger húszéves észak-londoni pályafutása során először nem szerepelhet Európa elitjében. Ha a jövő szombati Angol Kupa döntőn vigasztalódhatnak is a Chelsea ellenében, sokan érezték úgy, - még több szurkoló követelte, - hogy legyen vége a francia “professzor” regnálásának. Az észak-londoni rivális, Spurs 7-1-re semmisítette meg a Hullt. A bajnokság gólkirálya, Harry Kane mesterhármast produkált, négy napon belül hétszer, az idényben huszonkilencszer volt eredményes.

Sörös jelentés keletről

Hegyi Iván írása a Népszavának
Publikálás dátuma
2017.05.22. 07:52
A kispestiek könnyed sikerükkel versenyben vannak az aranyért, a debreceniek a bennmaradásért küzdenek
Úgy elverte a Honvéd a Debrecent, mint szódás a lovát. Vagy ahogyan futballügyileg összehasonlíthatatlanul szebb korokban tette; mondjuk, 1964-ben (5-0) vagy 1985-ben (7-0). 

A jelen hivatásos áradozói pedig hovatovább akképpen aposztrofálják Kispest jelenlegi képviselőit, akár a múlt kitűnőségeit, többek között Puskás Ferencet, Bozsik Józsefet, a két Kocsist, Tichyt, Détárit... (Jelzem, akadt Puskás, aki kellemetlenséget okozott a tizenkilencedik kerületben, amikor három gólt szerzett a meglepő 3-4-gyel zárult Honvéd–Debrecen találkozón. Ám azt a hajdú-bihari – később angyalföldi – Puskást, aki alig tizenhét esztendős volt akkor, Lajosnak hívták...)

A vendégek 5-2-es sikere ismét rávilágított arra, hogy nagy erdőbe téved az, aki egyre-másra hangoztatja: ha lesz stadion, lesz futball is. Debrecenben nem kevesebb mint 12 és fél állami milliárdért építették fel a 2014-ben avatott luxus arénát, ám a 20 340 szurkolót befogadni képes létesítmény kihasználtsága a múlt évben alig 13,68 százalékos volt. A táborát – egyéb vonzerő híján – a szurkolói sörfogyasztás költségeinek a fedezésével kicsalogató csapat (?) pedig jelenleg a kilencedik helyen áll, még ki is eshet a hajdani magyar világ és a nemzetközi mezőny mostani nívójához képest is erősen fékezett habzású NB I-ből. Az idegölő helyzet immár olyannyira megviseli a debreceni társaság némely tagját, hogy Danilovics, a sörhöz hasonlóan habzó szerb kapus a szünetben rátámadt a DVSC-kompánia másik tagjára, Ferenczire. Nem csak úgy, szóban, hanem tettlegesen... Edzője le is cserélte, és jól teszi, ha többé nem teszi be.

Akadnak viszont debreceniek, akik kiegyensúlyozottabbak Danilovicsnál. Szerencsére – fűzhetjük hozzá, ám a nyugodt fiúkról az is lerí, hogy egyáltalán nem sanyargatja őket a rémes szereplés. Néhányan most is csak sétálgattak-ténferegtek a pályán, Koszta Márk és Eppel Márton azt csinált velük, amit akart. Leginkább bohócot formált belőlük, miként Kósa Lajos szokott pojácát gyúrni magából, már ha arra egyáltalán szükség van, vagyis az isaurás, álló Brüsszel-es helyi notabilitás nem eleve az. (Hogy korántsem paprikajancsis, sőt kifejezetten dermesztő Völkischer Beobachter-es megnyilvánulását már ne is emlegessük.) A mesterhármast elérő Koszta például hármat is tolhatott a labdán a debreceni tizenhatoson belül, mielőtt – a védőknek nevezett nagyerdeiek hiper diszkrét érdeklődésétől kísérve – belőtte a Honvéd ötödik gólját; Eppel pedig lazán átlépte, majd visszakapta a zsugát, hogy a kapuig gyalogoljon vele. Utóbb fejelt is egy szépet, miután a Gróf – Baráth, Kamber, Bobál – Ikenne-King (Lovric, 64.), Gazdag (Vasziljevics, 62.), Nagy, Holender – Lanzafame (Hidi, 60.), Eppel, Koszta összetételben fellépő fővárosiak, akik a 3-0-ás vezetés után a maguk részéről befejezettnek tekintették a találkozót, 3-2-es állásnál már kénytelenek voltak visszatérni a pályára. Így is pihentek – a szünet negyedórájával együtt – vagy harmincöt percet... De amint újra mozdultak, meg sem álltak ötig, és csak azért kellett beérniük ennyivel – értsd: a meghosszabbított pauzán túl –, mert Eppel az első félidőben előbb a labda mellé rúgott az ötös közelében, majd másodszorra négy méterről kozmikus röppályára küldte a gömböt.

Még ez is bőven belefért... Ellenfél nem mutatkozott.

Viszont az e heti záró fordulóban az azonos pontszámmal álló Honvéd és Videoton szó szerint döntő mérkőzést vív az első helyért. A kispestieknek – mivel 19 győzelmet számlálnak, míg a fehérváriak csak 18-at – a döntetlen is aranyos eredmény volna, azaz a Bozsik stadion környékén nem győzik emlegetni a hajdani kölcsönzőreklámot: „Segít az X.”

Ezúttal a diadal se jobban...

NB I, 32. forduló:

Mezőkövesd-Paks 3-2

MTK-Diósgyőr 0-0

Debrecen-Honvéd 2-5

Újpest-Haladás 2-1

Gyirmót-Vasas 1-2

Videoton-FTC 4-1

Az állás:

1. Honvéd 32 19 5 8 54-30 62 pont

2. Videoton 32 18 8 6 65-27 62

3. Vasas 32 15 6 11 49-39 51

4. FTC 32 13 10 9 52-44 49

5. Paks 32 11 11 10 40-36 44

6. Haladás 32 12 7 13 41-44 43

7. Újpest 32 10 12 10 47-49 42

8. Mezőkövesd 32 10 9 13 38-53 39

9. Debrecen 32 10 8 14 39-45 38

10. Diósgyőr 32 10 7 15 38-55 37

11. MTK 32 8 12 12 25-35 36

12. Gyirmót 32 4 9 19 19-50 21