Előfizetés

Csomag az időseknek

Gulyás Erika
Publikálás dátuma
2017.05.22. 07:01
A nyugdíjasok jelentős része kényszerül munkára. FOTÓ: Thinkstock
Idén januárban több mint 1 millió nyugdíj nem érte el a 79 757 forintos létminimumot, de a generációnak más problémái is akadnak, amelyre a politikától várnak választ. Az MSZP sokat ígér, de állítja: van fedezet.

A nyugdíj nem adomány, hanem munkával és járulékfizetéssel szerzett jog. Ez az alapja az MSZP nyugdíjas csomagjának, amelyet az év első felében minden megyében és a fővárosban is megtartott nyugdíjas parlamenteken elhangzott érvek alapján a párt választmányának nyugdíjas kabinetje formált programmá. Az idősek társadalmának elvárásaira a szocialisták miniszterelnök jelöltje, Botka László a múlt héten az Országos Nyugdíjas Parlament ülésén más javaslatok mellett a 13. havi nyugdíj visszaállításának tervével is reagált, de a 414 küldött semmit nem akart a véletlenre bízni: a köztársasági elnöknek címzett levelükben 18 jogszabály módosításához vagy megteremtéséhez kértek segítségét.

A kérések közt szerepel, hogy az éves nyugdíj-emeléseknél az infláció mellett a béremelkedés mértékét is vegyék figyelembe, a nyugdíjminimum a mostani 28 500 forintról legalább 50 ezerre emelkedjen, rugalmasan, tehát a korhatár előtt és után is nyugdíjba lehessen menni kisebb vagy nagyobb nyugdíj összeggel. Kérik továbbá, hogy az egészségre ártalmas munkakörökből korábban lehessen elmenni pihenni, töröljék el a korábbi szolgálati nyugdíjakat sújtó adót, a közszférában is dolgozhasson tovább, akinek a munkájára szükség lenne, aki pedig más területen szeretne a korhatár betöltése után is dolgozni, az adó -és járulékmentesen tehesse ezt. A nyugdíjas társadalom azt várja, hogy 65 év felett a krónikus betegségek gyógyszereit ingyen kaphassa, hogy fejlesszék az idősotthoni hálózatot, ingyenes távfelügyeleti rendszert működtessen az állam, az országos szervezeteik részvételével indítsák újra az Idősügyi Tanácsot. Külföldön élő gyerekeik és unokáik meglátogatásakor használható nemzetközi nyugdíjas igazolványra lenne szükségük, és folyamatosan ellenőrizni szeretnék a Nyugdíjbiztosítási Alap működését is.

Az MSZP választmányának nyugdíjas kabinetje mindezt meg is ígérné a generációnak, de ezeken túl visszaállítaná a nyugdíjplafont is, mert igazságtalannak tartja az utóbbi években kifizetett milliós havi nyugdíjakat, visszavezetné az úgynevezett töredék idők elszámolását, vagyis a korábban szerzett korkedvezményeket beszámítaná a kezdő nyugdíjba. Szigorúbban büntetnék az idősek ellen elkövetett bűncselekményeket és visszaállítanák a rokkantsági- és baleseti nyugdíjak védelmét. A követelésekről az MSZP parlamenti vitanapot kezdeményezett még a tavaszi ülésszak lezárása előtt, döntés még nincs, hogy megtartják-e. Az ellenzéki párt frakciója közben egy jövő évi költségvetéshez beadott módosító indítványban tüntette fel, honnan lenne fedezet a Botka László által bejelentett 13. havi nyugdíj 272,5 milliárd forintjára.

Korózs Lajos emlékeztetett rá, hogy a NAV 637 milliárd forint behajthatatlannak ítélt adót engedett el a héten, ami megmagyarázhatatlanul magas összeg, háromszor annyi, mint 3 évvel ezelőtt. Az adóhatóság tehát önmaga képes lenne összeszedni az egyhavi nyugdíj fedezetét. De az Országgyűlés népjóléti bizottságának MSZP-s alelnöke megemlítette a Rogán Antal minisztériumára fordított 20 milliárd forintot, kifejtette, hogy túlzónak tartja a 170 milliárdos sporttámogatásokat, a kisvasútépítésre költött tízmilliárdokat, a 197 lőtér fejlesztésére betervezett 27 milliárdot. Ennél is pazarlóbb az MSZP szerint Orbán Viktor és néhány minisztérium Várba költöztetése 220 milliárdért, felesleges az olimpiai központra költött 200 milliárd, az pedig teljesen érthetetlen, hogy miért kell Schmitt Pál bukott köztársasági elnöknek két irodát is fenntartani – sorolta azokat a tételeket Korózs, amelyek sokszorosan fedeznék a 13. havi nyugdíjak kifizetését. A több pénz azért kellene - hangzik a szocialisták indoklása -, mert ma csaknem százezer ember nyugdíja nem éri el az 50 ezer forintot, az idősek több mint fele pedig kevesebb mint 100 ezer forintot kap havonta, így több mint egymillió nyugdíjas szegénységben él.

Zápor, zivatar jön északias széllel

Publikálás dátuma
2017.05.21. 23:58
FOTÓ: Thinkstock
Hétfőn a hosszabb-rövidebb napos időszakok mellett délutántól az ország középső harmadában előfordulhat egy-egy zápor, zivatar. Néhol megélénkül, északkeleten és északnyugaton megerősödik az északias szél. Délután 24-29 fok között alakulhat a hőmérséklet. 

Kedden is számíthatunk elszórtan záporok, zivatarok kialakulására a napos időszakok mellett. A légmozgás mérsékelt marad, de zivatarok környezetében lehetnek erős lökések. A legmagasabb hőmérséklet 22 és 28 fok között alakul.

Szerdán sok felhő lesz felettünk, elszórtan záporok alakulhatnak, keleten zivatarokra is van esély. Napközben északon megélénkül, északkeleten megerősödik az északias szél. A maximumok 22-26 fok között alakulnak.

Csütörtökön többfelé várhatóak záporok az ország területén, zivatar legfeljebb már csak északkeleten alakulhat ki. Az északnyugati szél megerősödik, északnyugaton viharossá is fokozódhat. 18-22 fokos maximumokat várunk.

Pénteken is záporos idő várható, erős, viharos széllel, 18-21 fokos csúcshőmérséklettel.

Időközi választás - A Fidesz jelöltje nyert Gyulán

Kiss Szabolcs, a Fidesz-KDNP jelöltje nyerte Gyulán a vasárnapi időközi képviselő-választást, amelyet a korábbi fideszes képviselő, Balogh Lajos váratlan halála miatt kellett kiírni.

Becsyné Szabó Márta jegyző elmondta: a 2662 választásra jogosult állampolgárból 978-an vettek részt a szavazáson, ketten adtak le érvénytelen voksot. A részvételi arány 36,7 százalékos volt.

Kiss Szabolcsra 549-en, Bagi Csillára, a Gyulai Városbarátok Köre jelöltjére 387-en, Kiss Ibolya Brigitta, a Haza nem eladó mozgalom párt jelöltjére 31-en, a Magyar Munkáspárt színeiben induló Dandé András Endrére 9-en szavaztak.

Máthé Zoltán, a DK jelöltje és a függetlenként induló Megyeri György Roland pénteken visszalépett az indulástól - mondta a jegyző.