Előfizetés

Mától Eb az Arénában

B.P.
Publikálás dátuma
2017.05.19. 07:51
FOTÓ: KOVÁCS TAMÁS/MTI
Megválaszolatlan kérdésekkel, ellentmondásokkal, érthetetlen döntésekkel ma kezdődik a gazdasági szakemberek szerint jelentősen túlárazott budapesti ritmikus gimnasztika Európa-bajnokság.

Finoman fogalmazva is erősen megkérdőjelezhető körülmények között zajlottak a budapesti ritmikus gimnasztika Európa-bajnokság előkészületei.

Sem a Magyar Torna Szövetség - amelynek szakága az rg -, sem az Eb szervezőbizottsága, sem a Magyar Turisztikai Ügynökség Zrt. nem válaszolt arra a kérdésünkre, hogy milyen szerződést kötöttek a turisztikai célok megvalósításáról, amit előírt az a kormányhatározat, amely 640 millió forint állami forrást biztosított a kontinensverseny lebonyolítására. Gazdasági szakértők szerint az esemény 250-300 millió forintból megrendezhető.

Nem kaptunk választ arra a kérdésre sem, miért nem lehetett önkéntes Gyulai Éva Viktória, korábbi válogatott versenyző, nemzetközi versenybíró, aki három diplomával rendelkezik és öt nyelven beszél. Elutasítását túlképzettséggel indokolták. Az erről szóló posztot a Facebookon óriási felháborodás kísérte, ami azért érthető, mert a versenyigazgatónak, Kovács Andreának a hozzászólók szerint csupán érettségije van. Két nappal az elutasítás után megjelent a felhívás, hogy önkénteseket keresnek az Eb-re…

A mai versenynapra elővételben olyan kevés jegy kelt el, hogy a szervezők kör e-mailt küldtek a kluboknak, arra kérve őket, szerezzenek nézőket a Papp László Budapest Sportaréna lelátóira. A klubok által szerzett szurkolók ingyen mehetnek be a csarnokba. A jegymester.hu-n tegnap délután fellelhető információk szerint mára 1200, szombatra 850, vasárnapra 450 jegy kapható még. Pénteken és szombaton 2500-4500, vasárnap 4500-6500 forint közötti áron lehet belépőket venni, a háromnapos bérleteket 8-13 ezer forint közötti áron kínálják.

A szervezést külön cég intézi, de a szövetségben sincs minden rendben, az iroda két munkatársa, Li Laura és Kécza Daniella a felmondási idejüket töltik. Lapunk elérte Li Laurát, de ő nem akart nyilatkozni az okokról.

Bízunk benne, hogy a magyar csapat felkészülése kevésbé volt zaklatott, és Kis Alexandra (édesapjának, Kis Péternek a cége a szervezőbizottság kiemelt partnere), Pigniczki Fanni és Váray Mira hazai közönség előtt igazolják majd, hogy helyes sportszakmai döntés volt megrendezni az Eb-t.

Nemzet Sportolója - Hamarosan választanak

Május 30-án dől el, hogy a Nemzet Sportolói kit szeretnének társuknak.

A legkiválóbb magyar sportcsillagokat tömörítő társaság - Szabó Tünde sportért felelős államtitkár csütörtöki közleménye szerint - ezen a napon tartja ülését, amely a cím adományozásával összefüggő javaslat elbírálását szolgálja.

A titulus viselésére jogosult kiválóság kiválasztására azért van szükség, mert Földi Imrének, a magyar súlyemelés első olimpiai bajnokának április 23-i halálával 12-ről 11 főre csökkent a Nemzet Sportolóinak száma.

A sporttörvény alapján a Nemzet Sportolói tesznek javaslatot az új tag személyére, s a legtöbb szavazatot kapott nevét a sportpolitikáért felelős miniszter terjeszti a kormány elé. A Nemzet Sportolója az a személy lehet, aki a 60. életévét betöltötte, sportolóként kimagasló eredményt ért el, és aktív sportpályafutását követően is fontos szerepet töltött be a hazai sportéletben.

A Nemzet Sportolói jelenleg: Balczó András, Hammerl László, Bíróné Keleti Ágnes, Kárpáti György, Kulcsár Győző, Magyar Zoltán, Portisch Lajos, Sági Györgyné Rejtő Ildikó, Schmitt Pál, Székely Éva és Weltner Györgyné Ivánkay Mária.

Halálukig a cím birtokosai voltak: Puskás Ferenc, Zsivótzky Gyula, Polyák Imre, Albert Flórián, Gyarmati Dezső, Grosics Gyula, Buzánszky Jenő és Földi Imre.

A terrorizmusról is beszélt egymással Putyin és Macron

Vlagyimir Putyin orosz és Emmanuel Macron francia elnök első telefonos eszmecseréje során megbeszélte a jövőbeni személyes kapcsolatok lehetőségét - közölte a Kreml sajtószolgálata.

Putyin gratulált Macronnak a hivatalba lépéséhez és a kormányalakításhoz. A kommüniké rámutatott, hogy mindkét fél kifejezte készségét a hagyományosan baráti orosz-francia kapcsolatok fejlesztésére a politikai, a kereskedelmi és gazdasági, a kulturális és más szférákban.

Az orosz elnöki hivatal szerint a felek hangsúlyozták annak fontosságát, hogy a "normandiai formátum" keretében folytassák az együttműködést "az ukrajnai belső konfliktusnak a minszki megállapodások alapján történő" rendezése ügyében. Megállapodtak, hogy közösen lépnek fel aktuális nemzetközi és regionális kérdésekben, beleértve a terrorizmus elleni harcot.

Putyin május 8-án táviratban gratulált a frissen megválasztott Macronnak győzelméhez, és kifejezte készségét a konstruktív, mindkét ország érdekét szolgáló együttműködésre.