Kötelező lesz a borravaló

Publikálás dátuma
2017.05.17. 19:14
A kép illusztráció FOTÓ: Thinkstock
A Magyar Szállodák és Éttermek Szövetsége (MSZÉSZ) kezdeményezi a magyarországi vendéglátó üzletekben a kötelező szervízdíj bevezetését, mértékére 8-15 százalékot javasolnak - közölte az MSZÉSZ.

A tájékoztatás szerint ez egy átfogó javaslatcsomag része, amelynek végső célja az ágazatra jellemző alacsony keresetek növelése, és ezzel a munkaerő megtartása, az ágazat fehérítése. A szövetség szerint az intézkedés mellett szól az is, hogy az éttermek jelentős hányada - nagyobb részt Budapesten - jelenleg is alkalmazza a szervízdíjat.

A javaslat szerint a szervízdíj felosztását a tulajdonos, üzemeltető, az ott dolgozók bevonásával, közösen határozza meg. Az üzlet belső megállapodásától függően ebből a felszolgálók mellett a konyhai, a segédszemélyzet is részesülhet, mindenki, aki a munkájával hozzájárul ahhoz, hogy a vendég minőségi kiszolgálást kapjon.

Az MSZÉSZ szerint a szervízdíj nagyban hozzájárulhat a keresetek növeléséhez, adózási szempontból könnyen ellenőrizhető. Ezt a tulajdonos nem tudja más célra felhasználni, profitként kivenni, a javaslat ezért a munkavállalók érdekeit szolgálja - hangsúlyozták, hozzátéve ugyanakkor, hogy a vendéglátó egységek tulajdonosai, üzemeltetői maguk dönthetnének a szervízdíj mértékéről az értékesítésüket befolyásoló különböző szempontok, adottságok, maga a termék, az üzlet profilja, sajátosságai alapján.

A javaslat bevezetése esetén fontos, hogy a vendégek figyelmét felhívják a fizetendő szervízdíjra, annak mértékére az étlapon, a számlán, ahogy az jelenleg is a szabályozás kötelező eleme. A kötelező szervízdíj bevezetésének elsődleges célja a jövedelmek növelésével a minőségi személyzet megtartása, s ezzel a minőségi vendéglátás biztosítása a fogyasztók részére Magyarországon - húzta alá az MSZÉSZ.

Szerző

Döntőben a Ferencváros

Publikálás dátuma
2017.05.17. 19:03
MTI Fotó: Illyés Tibor
A Ferencváros kettős győzelemmel búcsúztatta a harmadosztályú Budafokot a labdarúgó Magyar Kupa elődöntőjében - írja az origo.hu.

Magyar Kupa, elődöntő, visszavágó:
Budafok (NB III)-Ferencváros 2-4
gól: Csizmadia (25.), Kovács D. (49.), ill. Kundrák (21., 33.), Hajnal (30., 11-esből), Amadou (72.)
Továbbjutott: a Ferencváros 12-2-vel

Thomas Doll együttese mér az első meccsen eldöntötte a továbbjutást, miután 8-0-ra nyert, így a visszavágó már csak formalitás volt.

Szerző
Frissítve: 2017.05.17. 19:44

Tömegkarambol Nyíregyházánál - Két autó totálkáros lett

Négy személyautó karambolozott Nyíregyháza és Nagykálló között szerdán, az érintett útszakaszt a helyszínelés idejére teljes szélességében lezárták - közölte a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság a honlapján.

A balesetben két ember sérült meg, őket a mentők kórházba vitték.  Az MTI információi szerint három jármű állt az úton, amikor a negyedik autó hátulról beléjük csapódott. A nagy erejű ütközés miatt két autó totálkárosra tört, de a másik kettőben is jelentős az anyagi kár. A rendőrség vizsgálja a baleset körülményeit.

Szerző