Előfizetés

Botka: visszaadjuk a 13. havi nyugdíjat

A 13. havi nyugdíj visszaadását, az egészségügyi és a gyógyszerellátás rendszerének teljes újragondolását, a nyugdíjminimum emelését, biztonságot nyújtó rokkantnyugdíjat ígért az MSZP miniszterelnök-jelöltje az országos nyugdíjas parlament szerdai rendezvényén.

Botka László arról beszélt, hogy 2010 után a kormányon lévők "nemhogy visszaadták a 13. havi nyugdíjat, hanem elvettek még egyet". "Mi vissza fogjuk adni a 13. havi nyugdíjat" - fogalmazott, a svájci indexáláshoz visszatérést, az öregségi nyugdíjminimum megduplázását, a 100 ezer forint alatti juttatások esetében "érdemi korrekciót", valamint a rugalmas nyugdíjba vonulás lehetőségének megteremtését ígérve.

A politikus szerint Magyarországon az elégedetlenség egyre nagyobb, az emberek mind kiszolgáltatottabbak a rendszernek. Sokan egyre kevésbé bíznak abban, hogy a mai politikusok megoldást adnak problémáikra, ám éppen az idősek azok, akik kisebb arányban mondanak le a változtatás igényéről - jegyezte meg.

Az idősek megéltek már néhány változást, tudják, minden lehetséges, tudják, hogy az öröknek gondolt rezsimek is véget érnek egyszer - mondta a szocialista politikus az Országház felsőházi termében tartott, a Táncsics Alapítvány által szervezett rendezvényen. Megemlítette, hogy aki ehhez a korosztályhoz tartozik, az "látott már radikális fiatal politikust milliárdos oligarchává válni, látta már a szabadság legnagyobb hirdetőjét zsarnokká fejlődni".

Botka László hozzátette: az a céljuk, hogy minél több "tapasztalt polgár" álljon társadalmi igazságosságot hirdető pártprogramjuk mellé. Országjárásán azt tapasztalta, hogy egyre nagyobb a reménytelenség és a kiábrándultság, az emberek pedig félnek a holnaptól - mondta. Milliók küzdenek mindennapi megélhetési problémákkal, százezer ember nyugdíja alig ötvenezer forint vagy ennél is kevesebb, az idősek felének juttatása pedig százezer forint alatt marad - sorolta, azt a következtetést vonva le, hogy Magyarországon ma egymilliónál több nyugdíjas szegénységben él.

Ez így nem mehet tovább. Elfogadhatatlan, hogy az állam nem nyújt segítséget azoknak, akik egy életen át kemény munkával keresték meg a kenyerüket - jelentette ki Botka László, elfogadhatatlannak nevezve, hogy a nyugdíjminimum kilenc éve 28 500 forint, miközben Szlovákiában harminc év munka után, átszámítva 80 ezer forint ez az összeg. A célunk, hogy felszámoljuk az igazságtalanságot, és végre a társadalom minden tagja megkapja az őt megillető elismerést - fogalmazott az MSZP miniszterelnök-jelöltje.

Soros György már drogkereskedelemben is utazik – Az Origo szerint

Ma délelőtti sorosozásában az Origo  odáig jutott, hogy az esetleges drogliberalizáció is Soros György érdeke lehet. „Most egy olyan összefüggést mutatunk be, amelyről eddig itthon szintén nem esett sok szó: ez pedig Soros és a drogok kapcsolata” - írják.

A Forbes magazin egy 2014. októberi cikkére hivatkoznak, melyben Sorost az Egyesült Államok legnagyobb „drogreformereként” emlegette. Tudniillik az USA legnépesebb államában, Kaliforniában szavazta fognak a fű kiskereskedelembe való bekerüléséről. 2016 novemberében: a szavazók 56-44 százalékban döntöttek a kannabisz szabad, rekreációs célú fogyasztása mellett.

„Annak kapcsán, hogy miért tolja Soros ezerrel a drogszekeret, elöljáróban azt érdemes tisztán látni, hogy a drogozás igenis nagy piac. A kannabisz forgalmazása például az USA egyik leggyorsabban fejlődő üzletága, a forgalma 2020-ra elérheti a 22 milliárd dollárt évente, legalábbis a szakértői becslések szerint. Mindehhez tegyük hozzá, hogy Soros György üzletember, mégpedig nem is a tehetségtelen fajtából, szóval nem csoda, ha meglátta a profitot abban, ha jogszerűvé lehetne tenni a termesztést és az előállítást.”

Csupán annyit felejtettek el a szerzők, hogy a feketepiacról beszélnek. A legalizáció viszont letöri az árakat és éppúgy az államkassza felé terelné a bűnözők, maffiák jelenlegi bevételét, ahogyan az amerikai alkoholtilalom súlyos tanulságaiból az levonható.

Már csak egy kémelhárító teheti rendbe a budapesti kukásokat

Publikálás dátuma
2017.05.17. 12:16
Népszava fotó/Vajda József
Június elsejétől Göbölös László dandártábornokot, az Alkotmányvédelmi Hivatal volt főigazgatóját nevezem ki a Fővárosi Közterület-fenntartó Zrt. (FKF) élére – erősítette meg a Magyar Nemzetnek Tarlós István (Fidesz–KDNP) főpolgármester a hvg.hu információját.

Tarlós István április végén sajtótájékoztatón jelentette be, hogy egy belső ellenőri jelentés nyomán az eddigi vezérigazgató, Csontos István benyújtotta, ő pedig elfogadta a lemondását. A revizorok többek között azt állapították meg, hogy a közszolgáltató cég 130 éves működésének egyik legnagyobb válságába jutott. Ennek okai között nem csupán az államosítást, a jelentős elvonásokat, a növekvő bürokráciát, a folyton változó jogi környezetet és a rezsicsökkentést említették. A vizsgálat szerint ugyanis a cég tervezését „erős és kiszámíthatatlan politikai hatások” érik, a közbeszerzéseknél pedig ugyancsak „erős külső ráhatások” tapasztalhatók. Kiemelt része a jelentésnek, hogy „a szervezeten belül 7-8 informális hálózat működik”.

Korábban a Magyar Nemzet egy a múlt év végén a vezérigazgató és a szakszervezeti vezetők belső megbeszéléséről készült hangfelvétel alapján megírta a felvetett problémák között, hogy a 2010 utáni uniós projektekkel is bajok vannak. Egyebek mellett elhangzott, hogy milliárdokért „használhatatlan célgépeket” szereztek be, s a házhoz menő hulladékszállítás is óriási veszteségeket okoz. Az FKF-nél egyébként a Budapesti Rendőr-főkapitányság korrupciós és gazdasági bűnözés elleni főosztálya büntetőeljárást is folytat.

Ha igaz, hogy informális hálózatok bénítják a céget, akkor azokat „el kell hárítani” mondta Tarlós.

Amint arról a Népszava korábban már beszámolt, Göbölös és az AH több korábbi vezetője a közelmúltig a Magyar Nemzeti Bank elnökének biztonságát szolgálta.

Érdemes megjegyezni, hogy Tarlós egyik régi bizalmasa, Pető György, a Fővárosi Rendészeti Igazgatóság vezetője is volt titkosszolga: a rendszerváltásig az állambiztonsági szolgálatoknál dolgozott.