Egy lakatlan csendes-óceáni sziget a legszennyezettebb a világon

Publikálás dátuma
2017.05.16. 14:26
Illusztráció/Thinkstock
Majdnem 38 millió darab műanyagszemetet mosott partra a víz egy kis lakatlan, eldugott csendes-óceáni korallzátonyszigeten egy új kutatás adatai szerint - írja az MTI a The Guardian információi alapján.

A Csendes-óceán délkeleti részét emelkedő Henderson-szigeten a legnagyobb sűrűségű az embertől származó hulladék az egész világon tengerkutatók szerint. A szemét 99,8 százaléka műanyag.  Az egyébként érintetlen szigeten felgyűlt, majdnem 18 tonna szemétre úgy tekintenek, mint a tengeri műanyagszennyezés katasztrofális, "groteszk" méreteinek új bizonyítékára - olvasható a The Guardian brit napilap online kiadásában.

A Tasmaniai Egyetem és a brit Királyi Madárvédő Társaság becslése szerint majdnem 38 millió műanyagdarab halmozódott fel a szigeten, együttes súlyuk mintegy 17,6 tonna.

   A sok millió darab nagyobb része - nagyjából 68 százaléka - láthatatlan volt, négyzetméterenként akár 4500 darabot is rejtett a talaj. Naponta körülbelül 13 ezer új darabot mosnak partra a tenger hullámai. Jennifer Lavers, a Tasmaniai Egyetem tengeri és antarktiszi intézetének kutatója elmondta a The Guardiannek, hogy a hendersoni szemét mennyisége felülmúlta minden előzetes elképzelését.  "Jártam a világ néhány emberektől távoli szigetén és mindegy, melyik óceán melyik régiójában, melyik évben voltam ott, szinte mindig ugyanazt láttam, a strandok tele voltak az emberi jelenlét nyomaival, rengeteg hulladékkal. Mégis azt hittem, Hendersont talán megvédi valamennyire, hogy minden lakott területtől igen messze esik. Óriásit tévedtem. A döbbenetre nem voltak szavaim, ezért igyekeztem teljes részletességgel dokumentálni, amit itt találtam" - magyarázta.  Rákok százai éltek palackok és kozmetikai tégelyek kupakjaiban, egyikük egy játékbaba fejében lakott. "Törött, éles szegélyű, mérgező műanyagrengeteg borította a szigetet. Drámai volt látni ezeket a gyönyörű állatokat, amelyek a mi hulladékunkban élnek" - emlékezett vissza Lavers.

  A Henderson-sziget a Pitcairn-szigetcsoport négy tagja közül a legnagyobb. Szerepel az UNESCO világörökségi listáján, valamint egyike a kevés érintetlen atolloknak, vagyis korallzátonyszigeteknek.  A sziget mindössze 37 négyzetkilométerén tíz őshonos növényfaj és négy szárazföldi madárfaj él, az elszigeteltség megóvta őket az emberi tevékenység káros hatásaitól.  Lavers és kollégai kutatása bebizonyította, hogy "a Föld egyetlen zuga sem lehet biztonságban a műanyagszeméttől". A kutatócsoportnak az amerikai tudományos akadémia lapjában (PNAS) frissen megjelent tanulmánya úgy számolt, hogy a Hendersonon talált hulladéktömeg a világon 1,98 másodperc alatt előállított műanyag mennyiségének felel meg.

Szerző

Orbán török jóbarátja nem áll le - Újabb elfogatóparancsok

Publikálás dátuma
2017.05.16. 13:55
A kép baloldalán Recep Tayyip Erdogan török államfő - Fotó: Orbán Viktor/Facebook
Az energiaügyi és az oktatásügyi minisztérium 85 alkalmazottja ellen adtak ki elfogatóparancsot kedden Törökországban annak gyanújával, hogy kapcsolatban állnak a tavaly július 15-ei puccskísérlet összeesküvőivel - írja az MTI a CNN Türk török hírtelevízióra hivatkozva.

A beszámoló szerint az energiaügyi tárcától 60, az oktatásügyitől 25 ember ellen rendelték el a kényszerintézkedést.   Ankara az Egyesült Államokban élő Fethullah Gülen muzulmán hitszónok nemzetközi hálózatát teszi felelőssé a hatalomátvételi incidensért.  Az igazságügyi minisztérium május eleji adatai alapján az elmúlt 10 hónapban 48 636 embert helyeztek előzetes letartóztatásba. Összesen 149 833 ember esetében indult eljárás Törökországban, köztük katonák, rendőrök, bírák, ügyészek, egyetemi tanárok, üzletemberek, újságírók és minisztériumi alkalmazottak ellen. Mindemellett több mint 100 ezer embert elbocsátottak vagy felfüggesztettek állásából.

Donald Trump amerikai elnök kedden a Fehér Házban fogadja Recep Tayyip Erdogan török államfőt. A két vezető találkozójának legfőbb témája az előzetes értesülések alapján a szíriai helyzet lesz, de várhatóan szóba kerül Gülen sorsa is, akinek letartóztatását, illetve kiadatását Ankara már többször kérelmezte.

lásd még: Orbán Viktor barátokra talált a diktátori selyemúton

Szerző

Kézigránátokat dobtak egy lakóház udvarára Munkácson

Két kézigránátot dobtak ismeretlen tettesek keddre virradóra egy lakóház udvarára Munkácson, a támadásban, amely egy héten belül a második ilyen eset volt a kárpátaljai városban, senki sem esett baja.

A munkácsi rendőrségre éjjel érkezett a bejelentés arról, hogy az Ivan Franko utca egyik lakóházának udvarán két robbanás történt. A helyszínre kivonuló rendőrök szerint az épület előtt RGD-5 típusú kézigránátok robbanhattak - adták hírül kárpátaljai hírportálok. A jelentések szerint a detonációknak nincs személyi sérültje. A robbanások a ház homlokzatában, ablakain és az udvar burkolatában okoztak károkat. A rendőrség vagyon elleni szándékos bűncselekmény címén indított nyomozást az ügyben.

A mostanihoz hasonló kézigránátos támadás napra pontosan egy héttel ezelőtt történt Munkácson. Akkor ugyancsak az Ivan Franko utcában egy vállalkozó házának udvarára dobtak szintén éjszaka két RGD-5-ös kézigránátot. A robbanások az épület homlokzatát és az udvaron parkoló autót, valamint egy robogót rongáltak meg.

Szerző