Kulcsár Krisztián: Maximálisan versenyzőpárti vagyok

Publikálás dátuma
2017.05.16. 07:52
FOTÓ: SZALMÁS PÉTER
Nem a sportoló van a szövetségekért, hanem fordítva – fogalmazta meg hitvallását Kulcsár Krisztián, a MOB május 2-án megválasztott vezetője, aki Lausanne és Pest között ingázva irányítja a testületet.

– A Nemzetközi Vívó Szövetség sportigazgatójaként Svájcban dolgozott eddig; hogyan fogadta a családja, a gyermekei a hazaköltözés hírét?

–A külföldi munka nem okozott akkora törést az életünkben, mint elsőre tűnik. Egyrészt a gyermekeim már nagyok, a legnagyobb éppen most érettségizik és felvételizik, másrészt ők itthon maradtak, miközben én ingáztam. Általában vasárnap este vagy hétfő reggel utaztam el Lausanne-ba, péntek este pedig hazajöttem.

– Merre lakik? Odaköltözik-e a MOB az otthonának a közelébe? Elődje, Borkai Zsolt azért is választotta a Csörsz utcai irodaházat székhelynek, mert jól elérhető Győrből, nem kell átutazni Budapesten.

– Én Budafokon lakom, ebből a szempontból tehát nincs gond a mostani székhelyünkkel, másrészt azonban idén lejár a bérleti szerződésünk, ezért már folynak az egyeztetések a jövőről.

– A MOB székhelye korábban a Magyar Sport Házában volt a Dózsa György úton, ahol az olimpiai sportágak többségének szövetségei működnek.

– Nem ideális, hogy távol vagyunk a Sportok Házától és ezáltal a sportági szakszövetségektől, de sajnos az MSH-ban nincs jelenleg elég szabad hely. Keressük a megoldást.

– Mikor gondolt először arra, hogy szívesen lenne a MOB elnöke? Török Ferenc, kétszeres olimpiai bajnok öttusázó, jogász már tavaly lobbizott önért. Orbán Viktor miniszterelnöknek is írt levelet, hogy ön vagy Vaskuti István, korábbi olimpiai bajnok kenus vegye át a MOB vezetését.

– Erről a levélről nem tudok, de az tény, hogy tavaly év vége óta egyre többet foglalkoztam a gondolattal, hogy elindulok a tisztújításon. Természetesen azt is tudom, hogy Feri a támogatóim közé tartozik, ami jól is esik és kifejezetten megtiszteltetésnek tartom.

– Megválasztása utáni első beszéde a rögtönzött sajtótájékoztatón hasonlított arra, ahogyan nevelőapja, Móna István (2010-ben elhunyt - a szerk.), öttusázó olimpiai bajnok, később Nagy Tímea kétszeres olimpiai bajnok vívónő edzője beszélt.

– Ezzel most meglep és meg is hat egy picit. Mire gondol?

– Ön is világosan beszélt, nem tért ki egyetlen kérdés elől sem, és köntörfalazás nélkül válaszolt.

– Örülök, ha ez volt a benyomása. István minden nap eszembe jut, nagyon hiányzik de aki ismerte őt az tudja: ő nem a szavaival, hanem a tetteivel vívta ki a környezete elismerését. A stílusa finoman szólva sem volt mondható diplomatikusnak. Mindenesetre örülök és büszke vagyok ha a szellemiségét tovább tudom vinni.

– Hogy halad a munkatársak kiválasztásával? Hányan próbálnak súgni önnek, hogyan dönti el, kire hallgat és kire nem?

– Még két hét sem telt el a megválasztásom óta, egyelőre még tájékozódom. Nem kapkodok, olyan olimpiai bizottságban szeretnék dolgozni, amely partnerének tekinti a sportági szövetségeket, az egyesületeket, a sportolókat és a sajtót is. Nálam alapvetés, hogy nem a sportoló van a szövetségekért, hanem fordítva. Maximálisan versenyzőpárti vagyok. Ha nincsenek sportolóink és edzőink, akkor nincsenek egyesületek sem, és nem működnének a szövetségek sem.

– Kinek a pártján áll a háromszoros olimpiai bajnok úszó Hosszú Katinka ügyében? Elfogadhatónak tartja a MOB elnökeként, hogy egy sportoló klubja szerződés nélkül kisajátítja magának az állami milliárdokért, tehát közpénzből felépített Duna Arénát?

– Nem a MOB dolga foglalkozni azzal a kérdéssel, hogy ki és milyen feltételekkel használhatja a vízfelületet. Katinka a világ legjobb úszónője, az Aréna a világ egyik legkorszerűbb létesítménye, ami nagyszerű otthont fog adni a FINA Világbajnokságnak. Az Arénát azonban nem a Magyar Olimpiai Bizottság üzemelteti, így ezt a konfliktust – ha fennáll – nem a MOB-nak kell megoldani.

– Mikor mond fel a FIE-nél a két pozíció összeférhetetlensége miatt?

– Még az sem biztos, hogy teljesen el kell szakadnom a nemzetközi szövetségtől. Az biztos, hogy nem tudok napi nyolc órában MOB elnök és ugyanennyi időben a FIE sportigazgatója lenni. Ugyanakkor a világszövetség elnöke szeretné, ha nem szakadna meg köztünk teljesen a munkakapcsolat, és ez nekem sincs ellenemre. Keressük az optimális megoldást.

Paolo Rossi újra Magyarországon

Publikálás dátuma
2017.05.16. 07:51
FOTÓ: MTI/KOVÁCS TAMÁS
Paolo Rossi 1990-ben járt először Magyarországon, akkor a Hungaroringen nézte meg a Forma-1-es Magyar Nagydíjat, többek között ez derült ki az olasz futball-legenda tegnapi budapesti sajtótájékoztatóján. Az 1982-ben világbajnokságot nyert olasz válogatott csatára, a vb gólkirálya az egyik magyar pénzintézet nyári focitáborának népszerűsítésére érkezett Budapestre.

Rossi elmondta: pályafutásának egyik legszebb emléke, hogy harmincöt évvel ezelőtt a spanyolországi vb-n három gólt lőtt a braziloknak, kettőt a lengyeleknek, és egyet a döntőben az NSZK együttesének, ezzel a teljesítményével év végén megkapta az Aranylabdát is. A magyar válogatott ellen csak egyszer játszott, 1978-ban az argentínai világbajnokságon. Azt mondta, 3-0-ra nyertek, majd a jelenlévők közül valaki kijavította, hogy 3-1 volt az eredmény. Paolo Rossi elnézést kért a botlásért, majd kérdezve folytatta: „Törőcsik nevére jól emlékszem?”

Tagja volt az 1985-ben BEK-győztes Juventus csapatának, és arra a kérdésre, hogy az a csapat a jobb vagy a mostani, amely a címvédő Real Madriddal találkozik a Bajnokok Ligája fináléjában, ennyit válaszolt: „nem lehet összehasonlítani a két korszakot, szerintem a mostani Juventus az elmúlt évek legerősebb alakulata, de az a gárda is remek volt, amelyikben én játszottam.”

Meglepve hallotta, hogy a magyar bajnokságban élen álló Honvéd csapatának is Rossi az edzője. „Sajnos nem ismerem, nem hallottam róla. De ha már Rossi a neve, akkor csakis jó edző lehet – folytatta nevetve –, ha a magyar bajnokság egyik esélyese az olasz tréner csapata, akkor ez azt is igazolja, hogy Olaszországban kifogástalan az edzőképzés.”

Az esemény zárásaként Paolo Rossi bemutatta, hogy még mindig jól céloz, rendre betalált a téren felállított kiskapuba.

Több ezer parkolóhely szűnhet meg Budapesten

Publikálás dátuma
2017.05.16. 00:54
Illusztráció: Népszava
Több ezer parkolóhely szűnhet meg a lakásépítések miatt Budapesten a Star Park Holding Zrt. vezérigazgatója szerint.

Dubitz András az M1 aktuális csatorna hétfői műsorában a megoldások között említette, hogy az újonnan építendő ingatlanokban nagyobb parkolókat építhetnének, hogy ne csak az ott lakók vehessék azokat majd igénybe. Közölte, a belvárosban 1,5 milliótól 6 millió forintig terjednek a föld alatti parkolóhelyek árai.

Szerző
Témák
parkolóhely