Előfizetés

Pukli István már nevet is talált pártjának

Még márciusban a HírTV információi alapján a népszava is megírta, hogy új polgári pártot alapít Pukli István, a Teleki Blanka gimnázium igazgatója az elmúlt évi pedagógus demonstráció egyik főszereplője, most pedig már az is kiderült, mi lesz a neve a politikai formációnak: Polgári Világ. 

Pukli István a Magyar Nemzetnek adott interjújában egyebek mellett bocsánatot kér az emberektől azért a kommunikációs zűrzavarért, amibe időnként belekeveredett. Azt pedig már korábban megígérte, hogy áttöri a fejével a  falat az oktatásban, erre pedig a pártalapítás az egyetlenegy hatékony eszköz. Civilként nem lehet elérni semmit, csak választás útján váltható le a kormány.

A Tanítanék Mozgalom korábbi vezéralakja beszél arról is, hogy kora fiatalsága óta fűti a tenni akarás. Nagyon szereti a hazáját, nem szeretne külföldre menni, ezért inkább itthon változtatna a viszonyokon. Ha mi, fiatalok nem állunk ki magunkért és nem cselekszünk, akkor ki fog? Mint a legtöbb friss pártot, a mienket is a kétségbeesés hívta életre - mondja Pukli István az interjúban, ami teljes terjedelmében itt olvasható.  

Hoppál államtitkár szerint rasszista az "Eurovision"?

Kiakadt Hoppál Péter kultúráért felelős államtitkár az Eurovizió versenyen, ennek pedig hangot is adott a Facebookon – vette észre a Pécsi Stop.

Az államtitkárnak leginkább az nem tetszett, hogy Budapest helyett Bukarestet kapcsolták.

A bejegyzés:

„Nos, kedves Eurovision! Ha már elkövettük azt a hibát, hogy megnéztük az eurovíziós dalfesztivál (direkt kis betűvel!) döntőjét, illene bocsánatot kérniük, hogy a zsűri pontszámait Budapesttől kérve Romániát(!) kapcsolták. Azt pedig, hogy az EUvision zsűri Pápai Jocit a 20. helyre száműzte, de 42 ország sms-ező szavazói felhozták a rangos 8. helyre, döntse el mindenki, hogy dilettantizmus, vagy rasszizmus! Szép volt, Joci. Gyalázat volt, EUvision.”

A Magyarországot képviselő Pápai Joci a 8. helyet szerezte meg az egyébként mindenhol másutt poénra vett, itthon valamiért véresen komolynak tartott versenyen - jegyzi meg a portál.

Az egyházé lehet az egri pincerendszer

Az Egri főegyházmegye tulajdonába kerülhet az egri pincerendszer, egy áprilisi törvénymódosítási javaslat alapján – írja a heol.hu.

A török megszállás után Egerbe visszatérő Fenessy György püspöknek köszönhető az egykori érseki pincerendszer létrejötte. Az egyházi méltóság a polgári városban vásárolt építési telket palotájához, az építkezéshez szükséges tufát pedig a telek alatti domboldalból termelték ki, így mire végeztek a munkálatokkal, egy pincerendszer is kialakult. Ez sokáig az egyházmegye központi bortároló helyisége volt, több millió liter tárolására volt alkalmas, saját fúrt kúttal rendelkezett, és akár szekérrel is be lehetett hajtani.

A pincerendszert 1947-ben államosították, nem használták tovább, az elhanyagoltság miatt állapota romlásnak indult, ezért nagy részét az 1980-as években vasbeton szerkezettel megerősítették. Ezt követően néhány évig ismét használaton kívül volt, majd 2005 nyarán kezdték turisztikai célra használni, amely napjainkig is tart.

A pincerendszert 2007-ben beválogatták a legismertebb hét magyar építészeti csoda közé, komoly turisztikai attrakciónak számít, jövője azonban kérdéses, hiszen mindeddig nem született döntés jövőbeli tulajdonosáról, ezáltal hasznosításáról sem.