Előfizetés

Hoppál államtitkár szerint rasszista az "Eurovision"?

Kiakadt Hoppál Péter kultúráért felelős államtitkár az Eurovizió versenyen, ennek pedig hangot is adott a Facebookon – vette észre a Pécsi Stop.

Az államtitkárnak leginkább az nem tetszett, hogy Budapest helyett Bukarestet kapcsolták.

A bejegyzés:

„Nos, kedves Eurovision! Ha már elkövettük azt a hibát, hogy megnéztük az eurovíziós dalfesztivál (direkt kis betűvel!) döntőjét, illene bocsánatot kérniük, hogy a zsűri pontszámait Budapesttől kérve Romániát(!) kapcsolták. Azt pedig, hogy az EUvision zsűri Pápai Jocit a 20. helyre száműzte, de 42 ország sms-ező szavazói felhozták a rangos 8. helyre, döntse el mindenki, hogy dilettantizmus, vagy rasszizmus! Szép volt, Joci. Gyalázat volt, EUvision.”

A Magyarországot képviselő Pápai Joci a 8. helyet szerezte meg az egyébként mindenhol másutt poénra vett, itthon valamiért véresen komolynak tartott versenyen - jegyzi meg a portál.

Az egyházé lehet az egri pincerendszer

Az Egri főegyházmegye tulajdonába kerülhet az egri pincerendszer, egy áprilisi törvénymódosítási javaslat alapján – írja a heol.hu.

A török megszállás után Egerbe visszatérő Fenessy György püspöknek köszönhető az egykori érseki pincerendszer létrejötte. Az egyházi méltóság a polgári városban vásárolt építési telket palotájához, az építkezéshez szükséges tufát pedig a telek alatti domboldalból termelték ki, így mire végeztek a munkálatokkal, egy pincerendszer is kialakult. Ez sokáig az egyházmegye központi bortároló helyisége volt, több millió liter tárolására volt alkalmas, saját fúrt kúttal rendelkezett, és akár szekérrel is be lehetett hajtani.

A pincerendszert 1947-ben államosították, nem használták tovább, az elhanyagoltság miatt állapota romlásnak indult, ezért nagy részét az 1980-as években vasbeton szerkezettel megerősítették. Ezt követően néhány évig ismét használaton kívül volt, majd 2005 nyarán kezdték turisztikai célra használni, amely napjainkig is tart.

A pincerendszert 2007-ben beválogatták a legismertebb hét magyar építészeti csoda közé, komoly turisztikai attrakciónak számít, jövője azonban kérdéses, hiszen mindeddig nem született döntés jövőbeli tulajdonosáról, ezáltal hasznosításáról sem.

A „fideszes tanár úr” eltűnt a gyerekek pénzével

Gyanús körülmények között nyoma veszett az V. kerületi Szemere Bertalan Általános Iskola és Gimnázium diákjait támogató alapítvány pénzének, ami nagyrészt a szülők támogatásából jött össze – írja a hvg.hu.

A várható botrány miatt névtelenséget kérő, iskolához közeli forrásaik szerint a milliós összeg eltüntetéséért az intézmény egyik tanárának, K. Andrásnak van köze, akit az intézményben csak „fideszes” tanárként emlegettek, mivel a kormánypárt egyik V. kerületi embere. A napközis oktató hirtelen szabadságra ment, miután kiderült, hogy lába kélt a valószínűleg több milliós összegnek. Azonban a diákokat, illetve a szülőket nem tájékoztatták arról, hogy nincs meg a gyerekeikre szánt pénzt, sőt a tanárokkal még egy titoktartási nyilatkozatot is aláírattak, nehogy kipattanjon az ügy - ráadásul éppen az adó 1 százalékról való rendelkezés időszakában.

A befizetések kezelésére hivatott „tanár úr” áprilisban eltűnt a Szemeréből, a tanári kart pedig összehívták egy értekezletre. A lap úgy tudja, hogy az igazgató, Arapovics Miklós itt jelentette be, hogy „visszaélés” történt az alapítvány vagyonával, azonban az érintett tanár nevét nem mondta ki. Itt hangzott el az is, hogy a kolléga már nem is lesz a júniusi tanévzárásig, „megkérték, hogy vegye ki a szabadságát”.

Sokan ezt felháborítónak nevezték, hiszen ez azt jelenti, hogy a gyanúba keveredett tanár státusza továbbra is fennáll, miközben fizetett szabadságát tölti.

Arapovics Miklós igazgató időközben arról tájékoztatta a HVG-t, hogy a tanár „visszahozta a pénzt”. Részleteket ezen túlmenően nem mondott, K. András viszont nem válaszolt kérdéseikre.

A BRFK közölte, hogy nyomozás folyik az alapítvány feljelentése alapján ismeretlen tettes ellen.

 A teljes cikket itt olvashatja.