Phenjan tovább provokál

Publikálás dátuma
2017.05.15. 07:35
FOTÓ: REUTERS/Denis Balibouse
Az Egyesült Államok fokozni akarja az Észak-Koreára helyezett nyomást azt követően, hogy Phenjan ismét rakétakísérletet hajtott végre.

Washington provokációval vádolta meg a sztálinista államot, s a büntetőintézkedések szigorítását helyezte kilátásba. A Fehér Ház közleménye szerint Washington kiáll két térségbeli szövetségese, Japán és Dél-Korea mellett. A dokumentum kifejti: Donald Trump amerikai elnök nem tartja elképzelhetőnek, hogy Oroszország is örömét fejezte ki az újabb rakétakísérlet után, mivel a lövedék orosz területet is megközelített.

Az Egyesült Államok aggodalmát fejezte ki annak kapcsán, hogy Észak-Korea a vártnál nagyobb léptékben fejleszti nukleáris programját, s az ország hamarosan amerikai területet is elérhetnek rakétáival. Dél-Korea és Japán egyöntetűen elítélték az újabb, immár hetedik 2017-ben végrehajtott rakétakísérletet, amely az ENSZ-határozatainak nyilvánvaló megsértése. Kína mértéktartásra szólított fel. A pekingi külügyminisztérium közlése szerint el kell kerülni, a feszültség elmérgesedését a térségben.

Szerző

Ferenc pápa szentté avatta a pásztorgyerekeket

Publikálás dátuma
2017.05.15. 07:34
FOTÓ: REUTERS/PEDRO NUNES
Ferenc pápa szombaton, a portugáliai Fatimában szentté avatta a száz évvel ezelőtti Mária-jelenések gyermek látnokait. 

Az egyházfő a szentmisén elhangzott beszédében közölte, Szűz Mária azért jelent meg, hogy figyelmeztessen a veszélyre, „s hogy emlékeztessen minket Isten világosságára”. Hozzátette, „szemünk előtt van Szent Francisco Marto és Szent Jacinta Marto példája, akiket Szűz Mária bevezetett Isten világosságának végtelen tengerébe, hogy imádják őt.”

A pápa Portugáliából hazatérvén azt mondta, előítéletek nélkül fogadja majd Donald Trump amerikai elnököt. Végighallgatja őt, majd elmondja, amit gondol.

Szerző

Palesztin helyhatósági választás bojkottal

Publikálás dátuma
2017.05.15. 07:33
FOTÓ: REUTERS/Yuri Kochetkov/Pool
Helyhatósági választásokat rendeztek szombaton Ciszjordániában, amely azonban semmit sem árul el a palesztin belső erőviszonyokról. 

Gyakorlatilag egyetlen jelentős párt, a Fatah képviselői indultak, a Gázát irányító Hamász, valamint az Iszlám Dzsihád, illetve a baloldali Népi Front Palesztina Felszabadításáért (PFLP) csoportok bojkottálták a választást. Így a voksolás nem volt tényleges megmérettetés, Mahmúd Abbász elnök és a Ciszjordániát kormányzó Palesztin Hatóság továbbra sem tudta felmérni milyen esélyei lennének egy parlamenti választáson, amelyet több mint egy évtizede törvénytelenül halogat. Utoljára 2006-ban tartottak törvényhozási választásokat a palesztin területeken, akkor a Hamász győzött, s minden felmérés azt mutatja, hogy ezúttal sem lenne másképpen, a Gázét irányító terrorcsoport szabad választás útján átvehetné Ciszjordánia vezetését is.

A Hamász szóvivője útján reagált. Favzi Barum szavai szerint a ciszjordániai választások a biztonsági erők „és ellenségünk, Izrael közreműködésével zajlanak. A választások célja, hogy megerősítsék a Fatah pártot. Az eredmény csak erősíti a megosztottságot Gáza és Ciszjordánia között”.

A belső palesztin megosztottság és rivalizáció, a Hamász népszerűsége nem csak a demokratikus működést lehetetleníti el, hanem az egységes palesztin állam létrehozásának is egyik komoly akadálya, hiszen a nemzetközi közösség nem támogatna egy, a gázai terrorcsoport által irányított államot.

Az Al-Jazeera pánarab televízió honlapja emlékeztet, hogy szerdán diákválaszt rendeztek a ciszjordániai Birzeit Egyetemen. Az itt kialakult erőviszony pedig a teljes Palesztin Autonómiára mérvadó. A diákvoskolást a Hamász szövetségese nyerte meg.

Szerző