Kötelező fejtágítást szervez polgármestereinek a Fidesz

A Fidesz és a Polgári Magyarországért Alapítvány, amely 2005 óta szervezi képzéseit a résztvevők politikai-közéleti tudásának, kommunikációs készségének fejlesztése céljából 2017. május-december között újabb kurzusokat hirdet – a Pécsi STOP birtokába került levél tanúsága szerint.

„Önkormányzati Alapképzéseinken lehetőséget kívánunk biztosítani a polgármestereknek és egy munkatársuknak, hogy átfogó önkormányzati és gyakorlati ismereteket szerezve segíthessék a jövő évi választások sikerességét” – áll az elfogott levélben.
„A 2017. évi Önkormányzati Alapképzés elvégzése a FIDESZ elnökségének döntése értelmében minden polgármesternek és egy munkatársának kötelező, akik politikai közösségünk tagjaként kívánnak tevékenykedni!” – áll a levélben igen határozottan. A képzések helyszíne a Lakitelek Népfőiskola.

Szerző

Handó Tünde a civilségükről faggatná a bírákat

Publikálás dátuma
2017.05.12. 10:19
Handó Tünde (b) FOTÓ: Vajda József
Elérte a politika a bíróságokat is: annak a bírónak, aki még nem tudná, hogy mit gondoljon fontos közügyekről, az OBH is besegít.

Milyen korrupciós kockázata lehet annak, ha egy bíró részt vesz egy továbbképzésen, netán tagja egy olyan civil szervezetnek, amely fizetésemelést kér, vagy éppen a gyermekjogok megismertetéséért dolgozik? – egy jogállamban valószínűleg fel sem merül a kérdés, annyira abszurd már a felvetés is. Ehhez képest, éppen a jogvédő civil szervezetek elleni durva lejárató kampány kellős közepén érezte szükségét a Handó Tünde elnök vezette Országos Bírósági Hivatal (OBH), hogy a bírákat is kifaggassák civil kapcsolataikról.

„Tagja-e ön valamilyen civil szervezetnek?” – egyebek mellett ezt a kérdést tették fel egy önkéntesen kitölthető kérdőíven a múlt héten fővárosi bíráknak, értesült a HVG. Az aktuális közéleti vitáktól nehezen elvonatkoztatható módon kikérdezik őket arról is, hogy kockázatosnak gondolják-e, ha a bírósági szervezethez kapcsolódó civil szervezetnek van nem bíróságon dolgozó tagja is, továbbá firtatják azt is, hogy kockázatosnak gondolják-e, ha egy ilyen szervezet pályázaton támogatást nyer.

Ez utóbbi két kérdés amúgy tekinthető például a Magyar Bírói Egyesület elleni nyílt hadüzenetnek is, amely az ígértnél csekélyebb bírói fizetésemelések kapcsán különbözött össze Handóval. Az viszont nehezen érhető, hogy milyen kockázatot jelenthet egy bírói érdekképviseleti szervezet a bírói karra nézve. Az elvben anonim kérdőívet május 17-éig tölthetik ki a bírák, önkéntes alapon. A kérdésekre igennel, nemmel felelhetnek, vagy azzal, hogy „nem kívánok válaszolni”

Szerző

Nyomozás indult a volt fideszes képviselő ellen

Korrupció gyanújával indult nyomozás Józsefváros korábbi fideszes önkormányzati képviselője, Balogh István Szilveszter ellen.

A Hír TV információi szerint elrendelték a nyomozást a VIII. kerület korábbi kormánypárti képviselője ellen, üzletszerűen elkövetett hivatali vesztegetés elfogadásának bűntette miatt.

Az N1TV számolt be korábban arról, hogy Balogh István Szilveszter a Józsefvárosban a szociális bérlakásokban élőket sarcolta meg több tízezer forinttal. Arra hivatkozott, hogy neki köszönhetik a kiutalást.

Január végén mondott le képviselői mandátumáról, döntését azzal indokolta, hogy újságírói munkáját már nem tudja összeegyeztetni az önkormányzati feladatokkal. A józsefvárosi Magdolnanegyedben április végén ezért kellett választásokat kiírni.

Szerző