Csányitól vesz repülőgépet a kormány

Publikálás dátuma
2017.05.11. 10:41
Az üzletben is van barátság FOTÓ: Tóth Gergő
Kormánygéppel kezdenék a honvédség légi szállító képességének a modernizációját: az OTP-vezér üzleti gépét veszik meg az állami vezetők szállítására - írja a Magyar Nemzet.

Miközben a tavaly év végi nagyszabású kormányzati kommunikáció ellenére semmi hír nincs a honvédség légi szállító képességének igencsak időszerű modernizációjáról és problematikus a magyar katonai missziók légi úton történő váltásának biztosítása is, a lap információi szerint az eddig Csányi Sándor OTP-vezér által használt üzleti repülőgépet veszi meg kormánygépnek az Orbán-kabinet.

A három hajtóműves, 12 éves Dassault Falcon 900EX típusú, interkontinentális hatótávolságú gépet, mely az OTP csoporthoz tartozó Air Invest Kft. tulajdonában szolgálta a milliárdost és cégét, korábban már többször bérelte nemcsak a mostani, hanem a korábbi szocialista–szabaddemokrata kormány is.

Az ügylet értékéről nem tudtak információt szerezni, de a használtgép-piaci viszonyok alapján forintban számolva mindenképpen milliárdos nagyságrendű beszerzésről van szó. A lap úgy tudja: a gép honvédségi színekben repül majd, de karbantartását – mint az ilyen típusok és az egy-két gépes flották esetében lenni szokott – magáncég végzi.

Szerző

Érettségi - Az angol vizsgák jönnek

Az angol írásbelikkel megkezdődnek ma az idegen nyelvi érettségik a középiskolákban. 

Az eddigi tárgyakhoz hasonlóan idegen nyelvből is vannak változások az idén: a vizsga korábbi kilenc témaköre kiegészül egy tizedikkel, a gazdasággal.

A Nemzeti alaptantervhez igazítva az élő idegen nyelvi érettségi vizsga középszintje a Közös Európai Referenciakeret (KER) értelmében a B1 szintnek, az emelt szint továbbra is a B2 szintnek felel meg. Ennek alapján mind a követelményekből, mind a vizsga leírásából kikerültek az A2-re vonatkozó magyarázatok, az A2 szintnek megfelelő feladatok - tette közzé honlapján az Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet.

Középszinten az írásbeli vizsga időtartama 180 perc, amelyből az első rész, az "Olvasott szöveg értése" 60 perces, a második rész, a "Nyelvhelyesség" feladatsorának megoldására 30 perc áll rendelkezésre. Az ezt követő szünet után a 30 perces "Hallott szöveg értése" vizsgaösszetevő következik, majd végül az "Íráskészség" 60 perc időtartamú feladatsora.

Az emelt szintű írásbeli vizsga teljes időtartama 240 perc. A vizsgán az előzőekben is felsorolt összetevők szerepelnek ugyanabban a sorrendben, azonban a feladatok megoldására fordítható időtartam sorrendben 70, 50, 30, 90 perc.
Az íráskészség vizsgarész esetében a feladatok megoldásához mindkét szinten használható nyomtatott szótár - a többi vizsgarésznél semmilyen segédeszköz nem használható.

Az egyes vizsgaösszetevők értékelése emelt és középszinten is független egymástól, és a javítás központilag kidolgozott útmutató alapján történik.

Szerző

Szijjártóék az '56-os emlékév nyertesei

Publikálás dátuma
2017.05.11. 07:06
SCHMIDT MÁRIA
Az 1956-os emlékév honlapján közzétették azt az összesített listát, amely felsorolja, hogy egy adott programra mely szervezet mennyi támogatást kapott. Az Átlátszó kigyűjtötte a legjelentősebb tételeket. Első helyen a külügyminisztérium végzett több mint egymilliárd forinttal, a második a Müpa lett mintegy 850 millióval, a harmadik pedig a New Land Media Kft. Utóbbi kis híján 600 millió forintot kapott média- és kommunikációs szolgáltatásokra. A fesztiválokat szervező Sziget Kft. 300 milliós támogatása csupán a hetedik helyre volt elég (bruttó összegekről van szó).
SCHMIDT MÁRIA

SCHMIDT MÁRIA

A portál, amely pert indított az adatokért, megjegyzi: az emlékév megrendezésére 14,5 milliárd forintot biztosított a kormány. Schmidt Mária, a Terror Háza Múzeum főigazgatója, az emlékév kormánybiztosa korábban azt mondta, hogy a közérdekű adatok nyilvánosságra kerülése „indokolatlanul zavarná az emlékév méltó lebonyolítását”, ezért csak nyárra ígérte a lista közzétételét.

A Népszabadság tavaly augusztusban írt arról, hogy külügy az ötvenhatos évfordulón 106 külképviseleten szervez programokat az elnyert egymilliárd forintból. Szijjártó Péter minisztériuma csak a lap közérdekű adatigénylése után árult el részleteket.

A tárca bruttó 210 millió forintot különített el tiszteletdíjakra, továbbá 140 milliós reprezentációs és 107 milliós terembérleti költséggel kalkulált. Emlékhelyek, emléktáblák, szobrok készítésére és felállítására 100 milliót, utazási költségre 80 milliót, kiállításokra 51 milliót szánt a külügyminisztérium, és szállásköltségre is majdnem ennyit (50 millió forintot). Reklámra 34 millió forint ment el, könyvkiadásra 30 millió jutott. 

Szerző