Előfizetés

Hátrányt okoz a diploma

Bernau Péter
Publikálás dátuma
2017.05.11. 07:52
Gyulai Éva legfeljebb néző lesz az Eb-n FOTÓ: SZALMÁS PÉTER
Nem segíthet csapatkísérőként a több nyelven beszélő versenybíró a budapesti ritmikus gimnasztika Európa-bajnokságon. Az elutasítás oka: túl okos.

Saját Facebook-oldalán számolt be Gyulai Éva Viktória arról, hogy nem lehet ott kísérőként a csapatok mellett a május 19-21. között megrendezésre kerülő budapesti ritmikus gimnasztika Európa-bajnokságon. A korábbi válogatott rg-s – aki részvételi jogot szerzett az 1992-es barcelonai nyári olimpiára, de végül más utazott helyette – három diplomával rendelkezik, és öt nyelven beszél, jelenleg versenybíróként működik közre a sportágban. Ez azt is jelenti, hogy kiválóan ismeri a hazai és nemzetközi mezőnyt. Amikor önkéntesnek jelentkezett, behívták egy személyes meghallgatásra, ami után jelentkezését elutasították. A közösségi oldalon megtalálható a levél, amit kapott:

„Kedves Éva! Sajnálattal értesítelek, hogy nem tudunk alkalmazni a Ritmikus Gimnasztika Eb-n túlképzettség miatt. Egyrészt úgy érezzük, hogy Téged sem töltene el olyan lelkesedés ebből kifolyólag, ami mindkét fél számára előnyös, másrészt olyan embereknek szeretnénk megadni a lehetőséget, akik még nem tudtak ennyire közel kerülni a sportághoz. Megértésed köszönjük! Üdvözlettel: Bíró Dávid, Elnök, projekt menedzser, Sport-Önként Egyesület.”

Lapunk megkereste Bíró Dávidot, aki annyit mondott, hogy az önkénteseket a szervezőbizottsággal közösen választják ki, ennél többet azonban nem kíván nyilatkozni. Gyulai Éva Viktória írásos megkeresésünkre annyit válaszolt, hogy nem kíván semmit sem hozzátenni ahhoz, ami az oldalán olvasható. Posztja óriási felháborodást és megdöbbenést váltott ki, közismert személyek is hozzászóltak a bejegyzéséhez, korábbi válogatott sportolók, szakírók fejezték ki értetlenségüket. A döbbenet különösen annak fényében érthető, ha tényleg igaz, hogy a kontinensverseny versenyigazgatójának, Kovács Andreának csak érettségije van. Lehet, Gyulai Éva Viktóriának is több esélye lett volna az önkéntes munka elnyerésére, ha kevesebbet tanul…

Nem válaszolnak praktikus kérdésekre a szervezők

A Népszava úgy tudja, hogy a pénteki első versenynapra alig fogynak a jegyek, ezért a szervezők megkérték a klubokat, próbáljanak nézőket toborozni. Minden egyesület annyi ingyen belépőt igényelhet, amennyit garantáltan oda tud adni valakinek, aki kimegy a versenyre. Az alábbi kérdéseket küldtük el a szervezőbizottságnak: Miért baj az, ha valaki több nyelvet beszél, és így jelentkezik önkéntesnek a hazai rendezésű Eb-re, ráadásul a sportágat és a résztvevőket is jól ismeri? Ki döntötte el a személyes interjú után, hogy Gyulai Éva Viktóriára nincs szükség? A hozzászólások között az olvasható, hogy Kovács Andrea versenyigazgatónak csupán egy érettségije van, igaz ez? Kötöttek-e szerződést a turizmussal kapcsolatos feladatok ellátására a Magyar Turisztikai Ügynökség Zrt-vel, amit előírt a 1485/2016. számú kormányhatározat? Ha igen, akkor mit tartalmaz? (Azt feltételezzük, hogy nincs szerződés, ellenkező esetben a Magyar Turisztikai Ügynökség Zrt. válaszolt volna erre vonatkozó kérdésünkre.) Igaz-e, hogy a pénteki versenynapra nem fogynak a jegyek, ezért a klubokat kérték meg, toborozzanak nézőket, akiket ingyen beengednek a Sportarénába?

A szervezőktől ezt a választ kaptuk: „Az Európa-bajnokságon dolgozó önkéntesek kiválasztási folyamatát, illetve a versenyigazgató személyének kiválasztását az Eb eredményes és sikeres megszervezése igazolja. Az Eb-rendezvénnyel kapcsolatos összes jogi kötelezettségünknek megfeleltünk. Mivel a kontinensviadal napokon belül kezdetét veszi, a továbbiakban az esemény lebonyolítására koncentrálunk, és a szervezés praktikus oldalára vonatkozó további újságírói kérdésekre nem kívánunk válaszolni.”

Megizzadt, de BL-döntős a Real

Publikálás dátuma
2017.05.11. 00:46
Korai volt az Atlético öröme, a Real jutott a döntőbe FOTÓ: Reuters/ Sergio Perez Livepic
A két gyors Atlético gól után Isco hűtötte le a kedélyeket, így a címvédő jutott a fináléba, ahol a Juventusszal mérheti össze erejét.

Diego Simeone, az Atlético Madrid mestere fogadkozott a múlt heti, 3-0-s fiaskó után, de sokan csak kötelező optimizmusnak tudták be mindezt. Az argentin tréner viszont komolyan gondolta, s tűzbe is hozta játékosait, akik félelmet nem ismerve rögtön saját kapujuk elé szegezték a Real játékosait. A 12. percben Saúl fejes gólja reménykedésre adhatott okot a hazaiaknak, majd alig három perc leforgása után már 2-0 állt az eredményjelzőn. Varane szabálytalankodott Torresszel szemben a tizenhatoson belül, Griezmann pedig higgadtan értékesítette a büntetőt. A folytatásban aztán összekapta magát a királyi gárda, s noha Benzema zseniális cselsorozata után Kroos lövését még védte Oblak, Isco ismétlésekor már tehetetlennek bizonyult. A folytatásban a vendéglátó hiába ostromolta Navas kapuját, maradt a 2-1. 

A Real a június 3-ai, cardiffi fináléban azzal a Juventussal találkozik majd, amely legutóbbi, 1996-os sikere óta négy BL-döntőt veszített el. 

Elődöntő, visszavágó
Atlético Madrid–Real Madrid 2-1 (2-1)
Gólszerzők: Saúl (12.), Griezmann (büntetőből, 16.), illetve Isco (42.)
Továbbjutott: a Real Madrid, 4-2-es összesítéssel.

Európai csapatok a Copa Americán

A portugál és a spanyol labdarúgó-válogatott is részt vesz a 2019-es Copa Americán az egyik tekintélyes brazil sportlap értesülése szerint.

A dél-amerikai és a brazil szövetség vezetői kihasználták a bahreini Manamában ezen a héten zajló FIFA-kongresszust, és tárgyalásokat folytattak néhány csapat meghívásáról. Ennek eredményeképpen a két év múlva sorra kerülő tornán a tíz dél-amerikai válogatott mellett Portugália, Spanyolország, Kína, Japán, Mexikó és az Egyesült Államok csapata is szerepelhet. Szintén jelezte indulási szándékát Ausztrália és Dél-Korea - írja a GloboEsporte.com.

A lap beszámolója szerint Ázsiából anyagi, Európából sportszakmai, Észak-Amerikából pedig politikai okok miatt hívnak csapatokat. A szervezők álma, hogy Cristiano Ronaldo, Neymar, Suárez, Messi, Iniesta és James Rodriguez is pályára lépjen a tornán, ennek a hat futballistának csak az Instagramon 315 millió követője van összesen.

A 2019-es Copa Americára hét brazil város nyolc stadionjában kerül sor. Ez lesz az utolsó torna, amit páratlan évben rendeznek, 2020-tól négyévente, mindig az Európa-bajnokság évében bonyolítják le.

A kontinentális szövetségnek (CONMEBOL) az április végén, Chilében rendezett közgyűlésén a vezetőség egyetértett abban, hogy a Copa America résztvevőinek ideális száma az eddigi 12 helyett 16 lenne a brazíliai tornán.