Előfizetés

Mentők napja - Pénzt ígért a miniszter

Publikálás dátuma
2017.05.10. 14:17
MTI Fotó: Koszticsák Szilárd
A kormány jövőre 10, négy év alatt (2016 és 2019 között) összesen 67 százalékos béremelést hajt végre a mentőknél - jelentette be az emberi erőforrások minisztere szerdán.

Balog Zoltán hozzátette: ezt a tízszázalékos emelést az egészségügyi szakdolgozók tervezett béremelésén felül kapják az Országos Mentőszolgálat (OMSZ) munkatársai 2018 januárjában, amelynek többletforrása 4 milliárd forint. A mentő napja alkalmából rendezett eseményen elmondta azt is, hogy a jövő évi költségvetés tervezetében mentésre 39,7 milliárd forint áll rendelkezésre, szemben a 2010-es 22,5 milliárddal.

A miniszter emlékeztetett, hogy 2016. szeptember 1-jétől átlagos 26,5 százalékos egészségügyi béremelés történt, idén novembertől 12 százalékos lesz az emelés mértéke, majd 2018 és 2019 őszén további 8-8 százalékos emelésben részesülnek az egészségügyi dolgozók.

Hozzátette: a béremelésre fordított többlet ebben az évben 6,4 milliárd, jövőre pedig 7,5 milliárd forint lesz. Példaként elmondta, hogy az emeléssel egy mentőorvos bére az átlag 390 500 forinthoz képest jövőre 645 ezer forint lesz, egy mentőtiszt bére pedig 242 300 forintról 460 112 forint emelkedik.

Balog Zoltán beszélt arról is, hogy az elmúlt években a mentőszolgálatnál komoly fejlesztések valósultak meg, ezek között említette az új mentőautók beszerzését, mentőállomások építését, valamint a meglévők felújítását.

A miniszter ismertetése szerint az elmúlt időszakban 496 új mentőautót vásároltak, és 193 gépkocsi beszerzése folyamatban van, amelyek már a 21. századi technikát képviselik. Elmondható, hogy az országban az összes eset- és rohamkocsit újakra cserélték - tette hozzá.

A 2010-től tartó infrastrukturális fejlesztésekről szólva Balog Zoltán kiemelte azt is, hogy harminc új mentőállomás épült az országban, 97-et pedig felújítottak. Beszélt arról is, hogy a következő lépés a megfelelő munkaruházat biztosítása lesz.
A miniszter elmondta, hogy a jövő évi költségvetés tervezetében mentésre 39,7 milliárd forint áll rendelkezésre, szemben a 2010-es 22,5 milliárddal.

Csató Gábor, az Országos Mentőszolgálat főigazgatója arról beszélt, hogy 7500-an dolgoznak a mentőszolgálatnál, és az elmúlt évben egymillió embernek nyújtottak segítséget.

A mentőszolgálatnál dolgozókra joggal lehet büszke az ország, és az OMSZ vezetősége arra törekszik, hogy a betegellátást végző munkatársak szakmai tudását fejlesszék, javítsák a munkafeltételeket, növeljék anyagi és erkölcsi megbecsülésüket. "Ha ezekben sikeresek vagyunk, akkor a mentőszolgálat eredményesebb lesz, még több életet menthet meg; ez a legmagasabb rendű cél" - fogalmazott a főigazgató.

Ónodi-Szűcs Zoltán egészségügyért felelős államtitkár rövid köszöntőjében azt mondta, az OMSZ mindig számíthat a kormányra, egyben gratulált a 69 éves fennállását ünneplő szervezetnek.

Bulihelyszín lehet a Szabadság híd - Döntés elhalasztva

Publikálás dátuma
2017.05.10. 13:05
FOTÓ: Molnár Ádám
A fővárosi városvezetés támogatja, hogy nyáron néhány hétvégére lezárják a gépjármű- és villamosforgalom elől a Szabadság hidat és azt a gyalogosok, kerékpárosok vehessék birtokba; a döntést erről várhatóan a következő ülésén hozza majd meg a Fővárosi Közgyűlés.

A testület napirendjére került az a szocialista előterjesztés, amely azt célozta, hogy a Szabadág hidat nyissák meg a gyalogosok és a kerékpárosok számára a nyári iskolaszünteti hétvégeken, azonban a döntést a konkrétumok tisztázása érdekében elhalasztották.

Szalay-Bobrovniczky Alexandra főpolgármester-helyettes a napirend vitájában elmondta: a szervezőkkel hónapok óta folytatnak egyeztetést az ügyben, a hidat szombati és vasárnapi napokon zárnák le a nyári iskolai szünetben. Augusztus 20-án és azt követően nem zárnák le a hidat - közölte.

Tarlós István főpolgármester azt mondta, hogy vizes világbajnokság idejére nem alkalmazható a kezdeményezés és, ha egyszer valaki felmászik a híd tetejére turulhoz, akkor "az egész le van fújva". A szervezőknek ezt tudomásul kell venniük, nem történhet ilyen - tette hozzá.

Az akciót ilyen kikötésekkel támogatja városvezetés - mondta a főpolgármester.

LMP: kupleráj van a fővárosi cégeknél

Az LMP szerint kupleráj van a főváros cégek gazdálkodásában, ami az olyan korrupciógyanús ügyek melegágyát jelenti, mint a Klotild palota és az Andrássy út 52. eladása.  

Csárdi Antal, az ellenzéki párt budapesti képviselője szerdán, a Fővárosi Közgyűlés ülése előtt tartott sajtótájékoztatón elfogadhatatlannak minősítette, hogy a fővárosi cégeknél folytatott éves ellenőrzések "törvénytelenségek sokaságát" tárták fel, ugyanakkor feljelentések, büntetőeljárások és elbocsátások mégsem történtek.

Az LMP politikusa emellett kitért arra is, fontos lenne, ha nem csak az erős szakszervezettel rendelkező BKV munkavállalói, hanem az összes fővárosi önkormányzati dolgozó és köztisztviselő is fizetésemelést kaphatna.