Előfizetés

Orosz fókák bevetésen

Publikálás dátuma
2017.05.10. 07:41

Medencében úszkáló, felfegyverzett fókákat bemutató orosz videó került fel az internetre - szúrta ki a The Sun. A brit bulvárlap szerint az állatokat a Győzelem Napja alkalmából képezték ki arra, hogy képesek legyenek fegyvereket megtartani és Oroszország zászlaját magasba emelni.

Nyitna Pjenjan felé az új elnök

Publikálás dátuma
2017.05.10. 07:33
FOTÓ: GETTY IMAGES NEWS/CHUNG SUNG-JUN

„Érzem, hogy az emberek új kormányt akarnak” – mondta kedden Mun Dzse In a balközép Demokrata Párt elnökjelöltje, miután leadta szavazatát. Órákkal később szavai beigazolódtak: az exit poll eredmények szerint az 50 milliós ázsiai országban valóban a változásra, s az egykori emberjogi ügyvédre, Munra voksolt a lakosság 41,4 százaléka.

Dél-Koreában hónapokkal az eredetileg kitűzött decemberi dátum előtt járultak az urnák elé a választók, ugyanis decemberben egy felelősségre vonási eljárást (impeachment) követően távozni kényszerült a korábbi konzervatív államfő, a korrupciós botrányba keveredett Pak Gun Hje.

A választók körében így a keddi elnökválasztás egyik központi témája volt az országot irányító elit vagyonosodása, a társadalmi egyenlőtlenség, s a mind nagyobb fenyegetést jelentő észak-koreai rezsimmel szembeni politika. A 64 éves Mun – emlékeztet az AFP hírügynökség – főképp a gazdaság felpörgetését helyezte fókuszba, ám azt előrebocsátotta, hogy szívesen ellátogatna Phenjanba.

Lendületben Macron francia köztársasága

Gál Mária
Publikálás dátuma
2017.05.10. 07:32
Manuel Valls (jobbra) már a kampány idején közölte, hogy Emmanuel Macront támogatja FOTÓ: REUTERS/PHILIPPE WOJAZER
Emmanuel Macron elnökválasztási győzelme jelezte a hagyományos francia pártok válságát. Mozgalmának látványos felemelkedése a Szocialista Párt végét is jelentheti.

Manuel Valls volt szocialista miniszterelnök Emmanuel Macron pártjának színeiben indul a júniusi parlamenti választásokon. Valls keddi bejelentése annak ellenére meglepetésnek számított, hogy a baloldal előválasztásán Benoit Hamonnal szemben alulmaradó szocialista politikus már az elnökválasztás első fordulójában jelezte, nem saját pártja jelöltjét, hanem Macront támogatja. Az elnökválasztási kampányban racionális érvvel indokolta döntését, mondván, Hamonnak esélye sincs második fordulóba kerülni, nem tud a Franciaország számára valós veszélyt jelentő szélsőjobboldali radikális Le Pen ellenfele lenni.

Az En Marche! mozgalomból La République en Marche párttá alakult Macron-formációba való átigazolás Valls által adott magyarázata azonban azt jelzi, hogy a hagyományos demokratikus centrumpártok, a fennálló politikai berendezkedés válsága sokkal mélyebb, mint amilyennek első látásra tűnt. Olyannyira mély, hogy már saját vezető képviselői sem hisznek abban, hogy megreformálhatók ezek a pártok, hogy képesek lesznek hosszú távon eleget tenni a választói elvárásoknak. Valls úgy fogalmazott, azért indul Macron pártjának színeiben, mert meglátása szerint a Szocialista Pártnak nincsen jövője. Hozzátette azonban, hogy csupán a Szocialista Párt halott, nem pedig annak értékei. Ezzel egyértelművé tette azt is, hogy a magát centristának nevező En Marche!-t baloldali alakulatnak tekinti.

Ahhoz azonban, hogy a La République en Marche képviselője lehessen, egyetlen nap alatt kell beadnia jelentkezési kérelmét. A megválasztott államfő egyelőre nem kommentálta volt miniszterelnöke bejelentését (Macron 2014 augusztusa és 2016 augusztusa között a második Valls kormány gazdasági minisztere volt), pártja szóvivője csak annyit jelzett, hogy Valls egyelőre nem nyújtotta be jelentkezését, márpedig senkivel sem tesznek kivételt.

Az elnökválasztási győzelem után Macron lemondott az En Marche! elnökségéről, amelyet ügyvivőként Catherine Barbaroux vezet. A június 11-18-i parlamenti választásokon már nem mozgalomként, hanem pártként szerepel immár az új néven, La Republique en Marche amely magyarul Lendületben a köztársaságként fordítható. A párt szóvivője kedden közölte, minden választási körzetben indítanak jelöltet, az 577 nevet csütörtökön ismertetik.

A tavaly áprilisban alapított En Marche valóban lendületben van. Macron győzelme az év eleji előválasztások idején is még irreálisnak tűnt, annak ellenére, hogy a történelmi pártok válsága akkor is kétségtelen volt. Most már az sem elképzelhetetlen, hogy az igencsak stabil francia politikai berendezkedés is radikális változáson megy át, és egy gyökértelen formáció megnyeri a parlamenti választást is. Macron néhány hete még alig ismert pártja ugyanis minden közvélemény-kutató iroda szerint vezeti a népszerűségi toplistát, a választás pedig eléggé közel van ahhoz, hogy a fiatal elnök és párt lendülete még kitartson. A két forduló között a francia elemzők is azt emelték ki, hogy Macron elnökségének sikere attól függ, hogy maga mögé tudja-e állítani a centrumpártokat. Most viszont úgy tűnik, a centrumpártok – de leginkább a Szocialista Párt - jövője attól függ, hogy hányan követik Manuel Valls példáját. Francois Bayrou, igaz nem túl jelentős, Demokratikus Mozgalma (MoDem) már az elnökválasztási kampányban beolvadt az En Marche-ba.