Előfizetés

Kiderült, ki jelentett Nagy Feróékról

Publikálás dátuma
2017.05.09. 14:17
FORRÁS: Facebook
A múlt héten hozta nyilvánosságra az Állambiztonsági Szolgálatok Történeti Levéltára, hogy a nyolcvanas években egy Krisztina fedőnevű ügynök jelentett a Fekete Lyukat, az FMK-t, a Bercsényi Kollégiumot és hasonló alternatív klubokat látogató szubkultúra zenészeiről – írja az Index.

"Krisztina" az ETA, Sex-e-pil, Spenót, A. E. Bizottság, Vágtázó Halottkémek, Art Deco, Budapest Service, Csiga-Biga, Sikátor, CSÉB 80, Auróra, Hús, Beatrice, URH, Kontroll Csoport, Európa Kiadó, Balkán (Fu)Tourist, Sziámi, 2. Műsor, Csokonai Vitéz Műhely, Embersport, Hóvihar, Kézi-Chopin, Millenniumi Földalatti Vasútvonal és Block nevű együttesekről is jelentett, de a hazánkban fellépő külföldi együttesek koncertjeiről is küldött jelentéseket.

A kikerült dokumentumok alapján megindult a találgatás, ki lehetett "Krisztina", de a Blikk által megkérdezett zenészek nem tudták megmondani. Végül a VHK basszusgitárosa, Soós "Szónusz" Lajos kikérte a levéltárból a rá vonatkozó anyagokat, és ebből kiderült, hogy egy Pleva Eszter nevű nő jelentett a zenekarokról: ő nem volt zenész. A dokumentumok tanúsága szerint 1983-ban szervezték be, jelenleg vélhetően Olaszországban él.

Az Index néhány eredeti jelentés kópiáját is nyilvánosságra hozta.

Ötmilliárd forint uniós pénzt kapnak a szakrendelők

Danó Anna
Publikálás dátuma
2017.05.09. 14:07
Illusztráció. Fotó: Népszava
Ötmilliárd forintos uniós pénzt kapnak a szakrendelők, az összegből felújításokra, gépekre és műszerekre, betegkényelmi eszközökre költhetnek – jelentette be Ónodi-Szűcs Zoltán egészségügyért felelős államtitkár kedden újságíróknak. 

A politikus hozzátette: a cél az, hogy minél több embert lássanak el a járóbetegként, és csak azért, mert a rendelőben rosszak a diagnosztikai és egyéb körülmények, senkit ne küldjenek, vagy fektessenek be a kórházba.

A pénzre pályázni május végéig lehet, és egy-egy szakrendelő maximum 300 millió forint vissza nem térítendő támogatáshoz juthat, ezúttal nincs szükség önrészre sem - erről már Schanda Tamás európai uniós fejlesztéspolitikáért felelős államtitkár beszélt. 

Lapunknak Lehoczky Péter, a Medicina 2000 Poliklinikai Járóbeteg Szakellátási Szövetség elnöke azt mondta: örülnek a pénznek, a lehetőségnek, hiszen eddig a rendelők rendre kimaradtak a fejlesztésekből. A továbbküldések aránya azonban lényegesen csak akkor csökkenhet, ha kapnak többlet finanszírozást az ellátásokra és egyéb ösztönzőkkel enyhítik a szakorvoshiány is. Már itt is egyre hosszabbak az előjegyzési listák, például csak a kardiológiákon már átlagosan 41 napot kell várni. A sorok mérséklésére legutóbb egymilliárd forintot kértek a kormányzattól.

Európa-nap - Tajani: új fejezet kezdődött

Publikálás dátuma
2017.05.09. 13:55
Antonio Tajani FOTÓ: Gety Images, Sean Gallup
Európa nem pusztán a közös pénzt, a közös piacot, hanem elsősorban a közös értékeket jelenti - hangsúlyozta Antonio Tajani, az Európai Parlament elnöke az úgynevezett Európa-nap alkalmából közzétett videoüzenetében kedden.

Kiemelte, hogy Európa alapját a polgári és emberi jogok, a jogállamiság, a szabadság, az egyenlőség és a demokrácia jelentik.
"Ezek az alapelvek irányítják az Európai Unió minden cselekvését a béke, a biztonság, az igazság megteremtése és megőrzése érdekében itt Európában és a világon mindenütt" - fogalmazott. Kijelentette: az európai projektet számos krízis állította és állítja kihívás elé, ezért itt az ideje a cselekvésnek, "itt az ideje, hogy az értékeket konkrét cselekedetekre váltsuk".

A Római Szerződések márciusi évfordulóját követően új fejezet kezdődött Európa számára - mondta. A polgárok jobban számítanak az unióra, és arra, hogy ígéretét betartva értük, a környezetért, a következő generációkért cselekedjen. Az unió és polgárai közösen egy jobb és erősebb Európát képesek építeni - húzta alá az uniós parlament elnöke.

Az Európa-napon az Európai Unió tagországaiban arra a napra emlékeznek, amelyen 1950-ben Robert Schuman francia külügyminiszter első ízben ismertette a Saar-vidék közös francia-német igazgatás alá helyezéséről szóló elképzelést, vagyis a majdani integrált Európa magvát.

Kapcsolódó
Ma van Európa ünnepnapja