Mégsem nyúlja le az állam a karádi szőlőket

Publikálás dátuma
2017.05.08. 07:15

Jogtalanul tette volna rá az állam a kezét huszonhét karádi gazda szőlőjére. Ezt az illetékes hatóságok is elismerték azután, hogy – amint azt a Népszava megírta – a Somogy megyei község képviselő-testülete az érintett szőlészek kérésére határozatot fogadott el, felszólítva az illetékeseket a jogsértő folyamat visszafordítására.

A térség országgyűlési képviselője, Witzmann Mihály nemrégiben személyesen jelentette be Karádon a gazdák előtt: az illetékes hatóságok elismerték tévedésüket, az állam tulajdonbejegyzése napokon belül lekerül a földhivatali nyilvántartásról.

A karádi gazdák csaknem 30 éve ültették a szőlőtőkéket egy hajdani állami gazdasági osztatlan közös tulajdonon, melyen tulajdonrésze maradt az államnak is. A földtulajdonosok közvetlenül húsvét előtt szembesültek azzal: valakik az állam mögé bújva kimérették az állam tulajdonrészét, s ez a 3,6 hektár éppen a huszonhét gazda szőlőterülete lett, noha szántó és agyaggödör művelési ágú terület is akad a birtokon. A szőlősgazdák már egy áprilisi képviselő-testületi ülésen állították: törvénytelen volt maga a részarány-kijelölés is, hiszen mivel anno egykori állami gazdasági dolgozókként kárpótlásul kapták a földet, a jogszabály nem is tenné lehetővé a kimérést.

Egykori állami gazdasági területként ez az eljárás valóban nem lett volna alkalmazható - mondta a Népszavának Witzmann Mihály. A karádiak a kormánypárti képviselőt is megkeresték, aki elmondása szerint ezt követően felvette a kapcsolatot a Somogy Megyei Kormányhivatallal, a földhivatallal és a nemzeti földalapkezelővel is. A jogi helyzet feltárásában a kormányhivatal volt a segítségére, mely egyértelműen azt az álláspontot alakította ki: a kérdéses földrészletet nem lehet megosztani. Így a tulajdonviszonyok változatlanok maradnak, a gazdák folytathatják a szőlőművelést. "A földrészlet-megosztási kérelmet el kellett volna utasítani, az elutasítási ok azonban csak az eljárás megindítását követően jutott a földhivatal tudomására" – válaszolta Witzmann a felelősöket firtató kérdésünkre.

Az azonban továbbra is kérdés – hiszen ezekre nem kaptunk feleletet –, hogy ki és milyen szándékkal kérte a tulajdonrész-kijelölést az állam nevében a karádi osztatlan közösből. Azt sem tudni, történik-e felelősségre vonás az állami szervek által elkövetett hibáért, továbbá hogy miként lehet megakadályozni, hogy az országban másutt is hasonló „meglepetések” érjék a gazdákat…

Ifjabb Mondok nem érti
A Somogy megyei Karád a közelmúltban az izsáki fideszes polgármester, Mondok József vadászházairól is elhíresült, hiszen nem csak a Bács-Kiskun megyei városban, hanem a somogyi faluban is épült vadászháza uniós támogatásból. Az izsáki polgármester fia, ifjabb Mondok József immár állandó jelleggel Karádon él, ő vezeti a helyi mezőgazdasági zrt-t. Ifjabb Mondok is megszólalt a szőlőbirtok-lenyúlási ügyben, lapunk korábbi cikkére reagált egy karádi közösségi Facebook-oldalon, s többek között azt írta: nem érti, a karádi képviselő-testületnek, mi köze van a karádi gazdák ügyéhez.Ismét előztek a szocialisták

A kormányközeli Századvég Alapítvány friss közvélemény-kutatásának eredményei szerint a kormánypártok előnye stabil, a Jobbik támogatottsága tovább csökkent, ezzel mind a teljes népesség, mind a biztos szavazó pártválasztók körében az MSZP megelőzte a szélsőjobboldali pártot. 

A kormánypártok támogatottsága szerintük jelenleg 32 százalék a teljes népességen belül, a Jobbik hónapok óta tartó gyengülése folytatódott, áprilisban már csak a teljes népesség 9 százaléka szavazott volna a pártra; az MSZP támogatottsága a teljes népesség körében jelenleg 12 százalék, a DK és az LMP 4-4 százalékon áll, az Együttre továbbra is 1 százalék voksolna. A közlemény szerint a többi pártra összesen a megkérdezettek 5 százaléka szavazna, a bizonytalanok aránya 33 százalékra emelkedett az elmúlt egy hónapban.

Szerző

Orosz hackerek gyakorlatozhattak nálunk

Publikálás dátuma
2017.05.08. 07:07
Illusztráció/Thinkstock
Ugyanaz az orosz titkosszolgálati hátterű hackercsapat törhette fel Emmanuel Macron pártjának elektronikus levelezését, amely 2014-ben megkísérelte "lehalászni" a magyar Honvédelmi Minisztérium (HM) email-jelszavait is - derül ki az adatokból. 

A szociálliberális, uniópárti Macron mozgalma, az En Marche! (Előre!)  közölte: péntek este „jelentős és összehangolt számítógépes támadás" révén több gigabájtnyi belső levelet, képet és más belső dokumentumot tettek elérhetővé a magukat „Emleaksnek" nevező hackerek a Pastebin nevű portálon. (A háttérhatalmi összeesküvés bizonyítékait Szent Grálként kutató oroszpárti jobbosoknak valószínűleg csalódniuk kellett, hisz az anyagból mindeddig nem jelentek meg különösebben szaftos részletek. Mindazonáltal az En Marche! előre levédte magát, mondván, a levelekbe idegen bejegyzések is keveredtek, így azok hiteltelenek.) A Trend Micro nevű biztonsági cég szerint a támadást a Power Storm nevű, Oroszországhoz köthető kémcsoport hajtotta végre. A New York Times ennek kapcsán arra emlékeztet, hogy ugyanez a csapat törhette fel az amerikai elnökválasztás előtt a Demokrata Párt levelezését is.

A Trend Micro legfrissebb elemzése mindemellett a Power Storm (más néven Fancy Bear, APT28, Sofacy vagy Strontium) "áldásos" tevékenységei közé sorolja a magyar honvédelmi tárca ellen elkövetett 2014-es támadást is. A hazai eset azért kitüntetett, mert ez az orosz kormányhackerek szinte legelső észlelt kísérlete. Mondhatni rajtunk gyakorlatoztak (pedig akkor Orbán már megkötötte a hűségeskünek ható atomerőmű-megállapodást Putyinnal). Lapunk korábbi kutatásai szerint először a bolgár-francia lakcímű Nyikoláj Mladenov egy francia domaincégen keresztül távbejegyzéssel levédette a qov.hu nevű magyar címet. Majd létrehozta a HM nyilvános, mail.hm.gov.hu alatti levelezés-belépőjére kísértetiesen hasonlító mail.hm.qov.hu-t. Ezután HM-es dolgozók népszerű haditechnikai oldalakra mutató trükkös linkeket kaptak. Ezekre kattintva a háttérben felpattant a qov.hu végű ál-levelezőoldal. Egy óvatlan „belépés" után a név és a jelszó máris Moszkvába került. Az álnevet a Trend Micro még ugyanazon évben összefüggésbe hozta az orosz hackermozgalmakkal, a „qov-trükköt" azóta több más kormány ellen bevetették és "Mladenov" tavalyig utalta a qov.hu előfizetési díját is - tehát könnyen lenyomozhatták volna -, kutatásaink szerint az illetékes magyar szervek a fülük botját se mozdították az orosz kémgyanú kapcsán. Az ügyészség egy, a 444.hu ez év márciusi tudósítására hivatkozó feljelentést azzal utasított el, hogy a cikk bizonyítékok helyett csak véleményt közölt.

A franciák elleni támadást részletező motherboard.vice.com a nálunk kikísérletezett módszerre megtévesztésig hasonlító eljárásról számol be: egy bizonyos Johny Pinch négy, az En Marche! mail-belépőjére emlékeztető weboldalt jegyezett be. A botrány kitörése óta ezeket lekapcsolták, de az újabb álnév felkerült a gyaníthatóan Putyinék által „harcba küldött" online bűnözők tevékenységét követő listákra.

Mivel a módszer – amolyan orosz-módra – egyszerű, de működik, hasonló támadásokkal bizonyára a jövőben is számolhatunk.

Szerző