Büdös víz folyt a csapból

– Két napja furcsa vegyszeres íze van a víznek Tiszaszigeten – írta a Délmagyaroszág olvasója a lapnak. Egy másik arra panaszkodott, hogy minden előzetes értesítés nélkül egyszer csak vegyszerszagú lett a víz.

Diós Zsolt, az Alföldvíz Zrt. PR-irodavezetője azt a tájékoztatást adta, hogy a tiszaszigeti probléma az új víztisztító technológia üzemzavarára vezethető vissza. A múlt hétvégén a technológia utolsó elemeként beépített utófertőtlenítő szer adagolója meghibásodott, és leállt. A rendszer a leállás miatt automatikusan átállt egy teljesen más típusú utófertőtlenítő szer adagolására, ami viszont nem olyan korszerű, mint a másik.

Azonnal hozzákezdtek az üzemzavar elhárításához, de a folyamatos ivóvízellátás érdekében azt a vizet kellett a hálózatba engedniük, amiben az ideiglenes utófertőtlenítő szer volt. Közben folyamatosan ellenőrizték Tiszasziget vizének minőségét. A hibát még aznap elhárították, és visszaálltak az eredeti üzemre, valamint a teljes településen öblítették a hálózatot.

Szerző

Itt élünk - Kukoricán térdeltette, szíjjal verte a kisfiát

A Tatabányai Járási és Nyomozó Ügyészség kiskorú veszélyeztetésének bűntette miatt emelt vádat azzal a bokodi férfivel szemben, aki nevelési célzattal folyamatosan veréssel büntette 11 éves gyermekét –írja a kemma.hu.

A kisfiút az anya beleegyezésével a férfi nevelte 2013-tól kezdődően Bokodon, azonban az apa kapcsolata a gyerekével fokozatosan megromlott. Ha a fiú a tanórán beszélgetett, rosszabb jegyet vitt haza, nem segített a házimunkában, vagy nem megfelelően viselkedett, akkor a férfi nevelési célzattal, büntetésből a gyerek fenekére és talpára vágott lovaglópálcával vagy szíjjal, illetve a fiúnak többször kukoricán kellett órákon keresztül térdelnie.

A kormányhivatal a bántalmazások miatt a kisfiút az édesanyánál helyezte el. A férfi a látható sérüléssel nem járó, állandó testi fenyítésekkel a szülői kötelezettségét súlyos fokban megsértette. Büntetőjogi felelősségéről a Tatabányai Járásbíróság dönt, számolt be a lapnak dr. Reszl Ildikó főügyész.

Szerző
Témák
gyerek Veres apa Bokod

Farkas Bertalan magyar űrhajósnőben reménykedik

Farkas Bertalan, az első magyar űrhajós is látogatást tett Egerben, a Szakmák Éjszakáján, ahol a Kereskedelmi, Mezőgazdasági és Vendéglátóipari Szakgimnázium diákjainak tartott előadást élményeiről - írja a heol.hu. A lap rövid interjút is készített vele.

Egy esetleges második űrutazásáról azt mondta, John Glenn, az első amerikai űrhajós hetvenhét éves korában repült másodszor. Ha versenyezni szeretnék vele, nekem 77,5–78 évesen kellene mennem a világűrbe. Addig van még tíz évem, de nem vagyok abban biztos, hogy az elkövetkező tíz évben engem, vagy magyar űrhajóst fognak fölkészíteni. Nagyon drága mulatság, de remélem, egy hölgyet vagy fiatalembert a kiválasztása, felkészítése kapcsán tudok segíteni a munkájában, ez fantasztikus volna számomra. A hazai űrkutatásról azt mondta: sokat kellett azon dolgozni ismerősökkel, mérnökökkel, hogy a politikusokat meggyőzzük arról, hogy az űrkutatásból nem szabad kikerülnie Magyarországnak. Persze, ez sok pénzbe kerül. Óriási szerencse, hogy 2015-ben aláírtuk kapcsolódásunkat az Európai Űrkutatási Szövetséghez. Mindig ott voltunk valahol, de nem voltunk rendes tagok, csak megfigyelők. Olyan ez, mint egy gyorsvonatról lemaradni, amit utána bonyolult lenne utolérni. Ha egyszer már benne voltál, érdemeket szereztél, akkor ezt tovább kellene fejleszteni. Ez a mostani egyezmény, a kétoldali szerződések mellett lehetőséget ad arra, hogy az európai szövetségen belül különböző programokban, a pénzügyi keret függvényében, részt vegyünk. A programokban a magyar űripar és alapkutatások is részt vehetnek, ha nem is űrhajóssal, de mesterséges holdak fedélzetére különböző berendezéseket gyárthassunk. Erre a magyar szellemi potenciál kész.

Szerző
Témák
Farkas Bertalan