Jó hír a kávéivóknak, olvasson!

Publikálás dátuma
2017.05.06. 17:10
Illusztráció/Thinkstock
Még mielőtt nagyon fellelkesülünk mi, az addiktív kávéivók azon, hogy újabb bizonyítékát mutatták be annak: a fekete nedű nem csak finom, nem csak élénkító és nem csak a társasági lét egyik alapitala, de még egészséges is, nem árt leszögezni, hogy mint minden, ez is csak mértékkel fogyasztva fejti ki áldásos hatását.  A szélsőségesek között rendre Balzacot szokták emlegetni, és nem véletlenül, a francia írófejedelem napi 50-70 csésze kávét ivott meg. ( 70 évet élt.)  

A harvardi egyetem kutatói 28 éven keresztül 200 ezer tesztalany életét vizsgálták, és arra jutottak, hogy azoknál, akik napi 3-5 csésze kávét ittak, 15 százalékkal csökkent az olyan betegségek kialakulásának veszélye, ami a kávét nem fogyasztók körében gyakoribb volt. A kávézók esetében 19 százalékkal a szívbetegség kialakulásának, 24 százalékkal pedig a cukorbetegség kialakulásának esélye csökkent. Ez pedig azért lehet, mert a kávéban megtalálható antioxidáns, a klorogénsav gyulladáscsökkentő hatású. Miután ráadásul a koffein antidepresszáns hatású és fokozza a dopamintermelést, a kávé bizonyos mértékű védelmet nyújt a Parkinson-kór és egyéb idegrendszeri betegségek ellen. (forrás:player.hu/health.com)

2012-ben már megjelent a témában egy publikáció, ami szintén azzal a konklúzióval zárult, hogy a kávéivás hozzájárulhat az egészség megőrzéséhez.  402 ezer ember adatainak elemzéséből állt össze a tanulmány, amelyet 1995-ben kezdtek el a kutatók  50 és 71 év közötti amerikaiak bevonásával. A 402 ezer résztvevő közül 42 ezren nem ittak kávét, mintegy 15 ezren pedig nagyon sokat, naponta legalább hat csészével ittak. A legtöbben 2-3 csésze kávét fogyasztottak el naponta. Az adatok elemzéséből az derült ki, hogy az átlagos 2-3 csésze kávét fogyasztó férfiak 10 százalékkal kisebb valószínűséggel haltak meg, mint a kávét nem ivók, míg a nőknél 13 százalék volt a különbség.

Szerző
Témák
Egészség kávé
Frissítve: 2017.05.06. 18:01

Meghalt egy Macronért kampányoló képviselő

Corinne Ehrel 2007-ben csatlakozott a francia szocialistákhoz, épp Emmanuel Macron kampányán mondott beszédet, mikor hirtelen rosszul lett - írja a Híradó.hu.

Az ötven éves képviselőnő volt az utolsó felszólaló a Macronért szervezett pénteki kampánygyűlésen, de beszéde közben összeesett. Azonnal kórházba szállították, de a következő napon életét vesztette. A leköszönő francia elnök Francois Hollande így nyilatkozott róla: “Elkötelezett volt a képviselői munkája iránt, de közben nem távolodott el az emberektől sem”.

Szerző

Tömeges emberhalál Venezuelában

Publikálás dátuma
2017.05.06. 16:25

Folytatódnak a halálos zavargások Venezuelában. Pénteken egy tehetséges zenészt, az előző nap elhunyt 18 éves hegedűst, a dél-amerikai ország ifjúsági szimfonikus zenekarának tagját, Armando Canizalest búcsúztatták a caracasi temetőben szerettei- tudósít az Euronews.

Zenésztársai a nemzeti himnuszt és Beethoven hetedik szimfóniáját játszották el a temetésen. Canizales a kormányellenes tiltakozások 37. halálos áldozata, a sebesültek száma meghaladja a 700-at.

A fiú barátja arról beszél, hogy kilenc éve ismerte. Nagyon szomorú, hiszen még nem is élvezhette az életet, hiszen alig egy hónapja töltötte be a 18. életévét. Az egész élete előtte állt még. Az újabb halálesetek után a hatóság bejelentette, az ügyben vizsgálatot indítanak.

Ellenzéki politikusok szerint az elhunytak sérüléseit a venezuelai nemzeti gárda túlkapása okozta. Egy felvétel brutális tanúsága szerint egy molotov-koktéllal megdobott páncélozott rendőrségi jármű sofőrje áthajtott a tüntetőkön a venezuelai fővárosban.

A Maduro elnök távozását követelő ellenzék szombatra ismét tüntetésekre mozgósította támogatóit.

Szerző