Orosz ínyencségek

Publikálás dátuma
2017.05.06. 09:02

Sokan sajnálták, hogy megváltoztatták a Moszkva tér elnevezését, de tavaly januárban a Belvárosi Piacon megnyílt a Moszkva tér nevű étterem. A névadás egyik fő oka, hogy a tértől elorozták megszokott, bevált nevét. A másik, hogy az éttermi toplistákba szinte menetrendszerűen bekerülő Arany Kaviár néhány száz méternyire üzemel az egykori Moszkva tértől. Ennek tulajdonosai, Molnár Attila és Nyíri Sándor - ő a séf is, akit szinte mindenki csak Szásának szólít, ugyanis édesanyja orosz - vágtak bele a gasztropiaci működésbe. Az orosz a világ egyik legjobbja, ötvöződnek benne a népi fogások a cári konyha gazdag kifinomultságával, ami viszont sok francia beütést mutat, mert az uralkodóknál gyakori volt a francia szakács. Nehezen érthető, hogy az orosz konyha miért nem terjed el olyan mértékben a világban, mint az olasz, a kínai vagy a görög. Nálunk is mindössze pár vendéglátóhely épít rá. Köztük nyilván a legeminensebb éppen az Arany Kaviár, ez azonban fine dining, így egyáltalán nem olcsó. Emiatt is jó, hogy az orosz népi ételekből néhány rendszeresen, mindig megbízható minőségben, jutányos áron kapható.

Ott van például az egyik kedvencem, a szoljanka leves, amiről még mindig nem mindenki tudja, hogy mi is az. A gulyáshoz hasonló, és ugyanolyan elterjedt, sűrű nedű. Pikáns, savanyú, csípős, húsos leves, káposztával, kapribogyóval, de akár kolbásszal, virslivel, netán belsőségekkel. Valószínűtlenül sűrű, tényleg olyan, amiben csaknem megáll a kanál, tejföl dukál hozzá. A nagy teleken akár a hideg ellen is védelmet nyújt, bár itt egyáltalán nem csinálják zsírosan. Szása szereti megőrizni a hagyományos ízeket, de némiképp meg is újítja az ételeket. Amikor éppen nincs jelen, akkor az ifjú Skamla Pál vezeti a konyhát, aki lelkes tehetséggel beletanult a fortélyokba. Beszélünk vele például arról, hogy ide főleg ebédidőben a környékbeli irodákból, bankokból jönnek az emberek, szombaton pedig érkeznek családok is, önálló programnak tekintve az ittlétet. De rendszeresen érkeznek az Arany Kaviár törzsvendégei is.

A másik klasszikus leves, amire szintén bizton számíthatunk, a borscs, ez ugyancsak felfogható egytálételként is. Cékla az alapja, de tartalmaz más zöldségeket, húst, édes káposztát, és ebbe szintén ajánlatos tejfölt tenni. Csaknem minden orosz családban készítik a pelmenyit. Ez a derelyéhez hasonló, de sokkal vékonyabb töltött tészta. Sertéshússal vagy garnéla rákkal töltve kapható, utóbbi tetejére lazackaviár is kerül. És hát ugye az elmaradhatatlan tejföl. Persze elmaradhatatlan a kijevi csirkemell is, ami tán nálunk a legismertebb orosz étel. Ez rántott csirke fűszervajjal töltve. Szása mindig figyelmeztet, úgy kell enni, hogy először villával megszurkáljuk, ettől kibuggyan a forró töltelék, ráömlik a húsra, és ez adja a sajátos, finom ízt. A blini élesztővel készülő, a palacsintatésztánál könnyedebb állagú, vörös lazackaviárral töltik. Szombaton reggelire még grátisz száraz pezsgőt is adnak hozzá.

Az előbb leírtak alkotják az alapválasztékot, ehhez időnként más is járul, például a szintén népszerű scsí leves, vagy éppen az orosz töltött káposzta. Érdemes ismerkedni ezekkel a remek ízekkel. Aki pedig már ismeri őket, az úgyis újra és újra megkívánja.

* Sorozatunkban az ország legjobb éttermeit mutatjuk be a séf kalauzolásával.

Szerző

Nullához közelít a társadalmi szolidaritás

Publikálás dátuma
2017.05.06. 07:18
Illusztráció FOTÓ: THINKSTOCK
Már rég nem működhetne olyan több száz fős intézmény, mint a gödi Topház Speciális Otthon, amelyről a napokban jelent meg egy lesújtó jelentés.

A gödi Topház Speciális Otthon mintaintézmény volt. Harminc éve - mondta lapunknak Herczog Mária szociológus a 220 fős intézményben uralkodó botrányos állapotokat feltáró jelentés kapcsán. A Gyerek, Család, Ifjúság Egyesület elnöke szerint a gödihez hasonló, több száz fős intézetek már rég nem működhetnének a hazai törvények, de az uniós szabályok szerint sem, akkor sem, ha virtuálisan kisebb egységekre osztják. - A gödi esetről nem lehet azt mondani, hogy egyedi, de talán most újból felhívja a figyelmet a szociális helyzet tarthatatlanságára, legalább öt percre. Az ombudsman már számtalanszor beszámolt elfogadhatatlan állapotokról különféle intézmények és ellátások esetén, legyen szó gyerekekről, idősekről, fogyatékkal élőkről vagy mentális problémákkal küzdőkről. Falra hányt borsó. A döntéshozók továbbra sem álltak elő átfogó stratégiával, a társadalmi szolidaritás pedig a nullához közelít - fogalmazott Herczog.

Egy nemzetközi szervezet, a Mental Disability Advocacy Center (MDAC) napokban közzétett jelentése borzalmas körülményekről számolt be. Amikor munkatársaik áprilisban a Szociális és Gyermekvédelmi Főigazgatóság fenntartásában működő gödi fogyatékkal élők otthonában jártak, a jelentés szerint a gondozottakat érő embertelen bánásmóddal szembesültek: a bent lakókat alultápláltság jellemzi, a gondozók nyílt sebeket hagytak kezeletlenül, a halmozottan fogyatékos ápoltakat rácsos ágyakba zárták, egy fiatal fiúra házi készítésű kényszerzubbonyt adtak. Minden teremben körülbelül negyven gondozott tartózkodott, akiket jobb esetben két dolgozó felügyelt, annak ellenére is, hogy az otthon több lakója folyamatos segítségre szorulna. Az intézményben felnőtteket és gyerekeket is gondoznak.

Az MDAC nemzetközi vizsgálatot végzett, Magyarország mellett Csehországban, Bulgáriában és az Egyesült Királyságban található intézményekben is jártak. Magyarországon ütköztek a legnagyobb ellenállásba, egyetlen állami intézménybe sem akarták beengedni őket - ez lett igazán gyanús. A gödi otthonba azzal jutottak be, hogy egy uniós konferenciára keresnek olyan fogyatékos fiatalt, aki mesélne Brüsszelben arról, milyen az élet az intézményben.

Az ombudsman is vizsgálódik
Az alapvető jogok biztosa is vizsgálatot indított a gödi otthon ügyében, egy decemberi bejelentés nyomán. Az Index talált rá Cser Ágnes, a Szociális és Egészségügyi Ágazatban Dolgozók Demokratikus Szakszervezete elnökének Székely László ombudsmanhoz intézett levelére, amelyből kiderült, a Topház dolgozói már tavaly jelezték a problémákat a szakszervezetnek, s az MDAC jelentésében leírtakhoz hasonló állapotokról számoltak be. Az ombudsman 2017 elején járt az intézményben, de a jelentése még nincs kész.

A szervezet május 10-én mutatja be a jelentést az Európai Parlamentnek. Azt is szeretnék, hogy az Európai Csalás Elleni Hivatal (OLAF) nézzen utána, hogyan használták fel az uniós pénzeket a Topházban, valamint más magyar intézményekben.

Az ügyben az Emberi Erőforrások Minisztériuma is vizsgálatot indított. "Megdöbbentő és elfogadhatatlan, ami a gödi Topház Speciális Otthonban történt" - olvasható a közleményben. Az intézmény igazgatóját felfüggesztették állásából, az otthont pedig a közeljövőben megszüntetik. "A kormány célja, hogy megszüntesse a nagy intézményeket, az ott lakó, fogyatékos és pszichiátriai beteg embereket pedig családiasabb környezetben helyezze el. A kiváltási program első körében mintegy 2500 fogyatékos ember költözhet ki a jövő év végéig a nagy létszámú szociális ellátó intézményekből, a célra a kormány 21,8 milliárd forintot fordít" - írták.

Herczog Mária szerint a tömegintézmények felszámolása önmagában nem megoldás, az egész ellátórendszerben súlyos hiányosságok vannak. - A gondozók botrányos feltételek mellett dolgoznak, nincs szupervízió, a fizetések is rendkívül alacsonyak. A felkészültségük is szerény, rengeteg képzett szakember hiányzik. Betegjogi képviselőből az egész országban mindössze 12 van - sorolta a problémákat a szakértő. Arról nem is beszélve, hogy jelenleg mintegy 25 ezer értelmi fogyatékos, mentálisan sérült és autista ember él intézetben. De a családiasabbnak szánt lakásotthonok sem válthatják be a hozzájuk fűzött reményeket, ha nem változtatnak a helyi ellátások elérhetőségén, színvonalán, a családok támogatásán, hogy otthon gondozhassák családtagjaikat, a szakemberképzésen, a dolgozók kizsigerelésén, és nem teszik átláthatóvá, monitorozhatóvá az intézmények működését.

Fogalmak
Autizmus:
Egy idegi-fejlődési rendellenesség, ami csökkent mértékű társadalmi kapcsolatokban, kommunikációs képességekben, abnormális viselkedési és érdeklődési mintázatokban nyilvánul meg. Hátterében döntően genetikai tényezők állnak.
Értelmi fogyatékosság:
Olyan állapotokat jelent, melyekben egy ember értelmi képességei jóval az átlagos szint alatt maradnak. Az orvosi szemlélet szerint intelligenciacsökkenésről van szó.
Mentális sérült:
Olyan gyermekek, akiknél nem számottevő, sokszor inkább a kedvezőtlen szociokulturális hatásokra létrejövő, többnyire csak átmeneti és helyrehozható elmaradás állapítható meg az értelmi fejlődésben.

A szervezet:

A Mental Disability Advocacy Centre-t (MDAC) - Mentális Fogyatékosügyi Tanácsadó Központ - a Soros-féle Open Society Foundations (Nyílt Társadalom Alapítványok) hozta létra 2002-ben és azóta is a szervezet egyik támogatója. Az értelmi fogyatékkal és különböző pszichés betegségekkel élő gyerekek és felnőttek jogait képviselő MDAC nemcsak Európában, hanem Afrikában is jelen van.

Szerző

Ebadó - félnek kivetni

Publikálás dátuma
2017.05.06. 07:17

Meghátrál a kormány az állatvédelem kérdésében, és visszavonja a parlament előtt lévő törvénymódosítást.

Médiahack áldozata lett a fél magyar sajtó az „új” ebadó bevezetéséről felröppent hírek kapcsán. Bár az állatvédelmi törvény módosító javaslatában valóban szerepelt, ott azonban nincsen semmi keresnivalója. Ez önkormányzati ügy és már hat éve szedhetnék a települések, ha mernék.

Az önkormányzatok számára 2011 óta lehetőség, hogy ebadót szedjenek, évi 6-20 ezer forint közötti összegben. Ez azonban a helyi vezetőket negatív fényben tüntetné fel, így a legtöbb helyen elkerülik. A mintegy 3200 magyarországi település közül mindössze 17-ben szednek ebadót.

Zsigó Róbert, a Földművelésügyi Minisztérium államtitkára a szerdai parlamenti vitában egy európai uniós irányelv átvételével indokolta a törvény módosítását. A javaslat elsősorban az állatkísérletekkel kapcsolatos szabályozást egységesítené az Unióban. A vitában minden ellenzéki felszólaló kritizálta az előterjesztést, főként az állatok elaltatásának megengedőbb szabályozása miatt. Többen is a javaslat visszavonására szólítottak fel. Ezt a minisztérium végül csütörtökön meg is tette.

Seres Zoltán, az Orpheus Állatvédő Egyesület vezetője a Népszava kérdésére rámutatott: az állatvédelmi törvénymódosítás nem is erről szól. Azt reméli, hogy a javaslatot alaposan átgondolják és egyeztetnek azokkal a szervezetekkel, melyekkel eddig ezt elmulasztották. Az állattartás minőségi javulását egyébként is csak a felelősségteljes gazdák hozhatják el - véli. Sajnos nagyon sok az állatkínzás, a gazdasági és hobbiállatok kapcsán fennálló probléma. Szükséges lenne a törvény aktualizálására, illetve az egyesület által régóta szorgalmazott állatrendőrség vagy az állatvédelmet segítő iskolai oktatási és lakossági szemléletformáló programok működtetésére is. Emellett szeretnék, ha végre bekerülne a Btk.-ba, hogy az állattal létesített szexuális kapcsolat kínzás, és bűncselekménynek minősül.

Szombat, a Felelős Állattartás Napja
A Felelős Állattartás napját ünnepli az idén 25 éves Rex Kutyaotthon Alapítvány, amely az országos szintű, első alkalommal megrendezendő összefogás alkalmából egész napos rendezvénnyel várja a közönséget Újpesten.Szerző
Témák
ebadó