A Néppárt újra elhatárolódna Orbán törvényétől

Publikálás dátuma
2017.05.04. 14:12
Markus Pieper kérte a halasztást Forrás: Facebook
Elhalasztaná a civil szervezetek finanszírozásáról szóló európai parlamenti jelentés tárgyalását a javaslatot jegyző német képviselő, hogy azt ne lehessen "összemosni" az NGO-szabályozás tervezett magyarországi szigorításával - jelentette a Politico brüsszeli hírportál. A halasztást Markus Pieper kérelmezte, aki történetesen néppárti politikus.

Markus Pieper azt kérte a képviselőtársaitól, hogy három hónappal halasszák el a szavazást az átláthatósági szabályokról, mert el akarja határolni javaslatát a magyar kormány megközelítésétől. "A jelenlegi magyarországi események miatt szeretném megragadni az alkalmat arra, hogy rámutassak a civil szervezetek finanszírozására vonatkozó magyar és uniós megközelítés közötti világos különbségekre" - írta Pieper még azelőtt, hogy Orbán Viktor miniszterelnök részt vett az uniós parlament előző heti ülésén.

A képviselő javaslata értelmében csak azok az NGO-k részesülhetnének az unió támogatásában, amelyek "nem terjesztenek valótlanságokat" és nem kampányolnak az EU "alapvető kereskedelmi és biztonságpolitikai célkitűzései ellen". A tervezetnek számos ellenzője van, sokak szerint elfojtaná a vitát olyan érzékeny kérdésekben, mint például a szabadkereskedelmi megállapodások ügye, ráadásul az indítványt az Európai Bizottság sem támogatja, mondván, hogy már most is kellően szigorúak az érintett civil szervezetekre vonatkozó szabályok.

A Politico emlékeztetett arra, hogy Orbán Viktort olyan vádak érik Európában, amelyek szerint "korlátozni próbálja a politikai szabadságot azáltal, hogy fellép a kormányát bíráló szervezetek, például bizonyos NGO-k és a Közép-európai Egyetem ellen". Mint írták, Orbán Viktor az Európai Parlamentben utalt is Pieper munkájára, amikor felszólalásában arról beszélt, hogy az uniós parlamentben is foglalkoznak azzal a bonyolult kérdéssel, hogy miként lehetne "a demokratikus döntéshozatalt befolyásolni akaró, tőkeerős külföldi lobbik működését mindenki számára átláthatóvá tenni". Pieper leszögezte, az ő kezdeményezése azokról a civil szervezetekről szól, amelyek "az európai adófizetők pénzéből részesülnek", és nincs köze "a részben külföldi finanszírozásban részesülő NGO-k regisztrációját előíró" magyarországi tervekhez.

A halasztási kérelem azért érdekes, mert Markus Pieper az Európai Néppárthoz, a Fidesz európai pártcsaládjához tartozik, és nem ez az első eset, hogy a néppárt nem ért egyet Orbán Viktor egyik törvényével. Korábban a lex CEU törvény kapcsán hívták fel Orbán Viktor figyelmét az akadémiai és az oktatási szabadság fontosságára, és arra kérték, hogy az Európai Bizottság által megszabott egy hónapos határidőn belül, a testület jogi kifogásainak megfelelően módosítsák a lex CEU-t.

Szerző

Kitiltanák a lex CEU és a civil törvény beterjesztőit az USA-ból

Publikálás dátuma
2017.05.04. 13:47
Az áprilisi Hősök Vétója tüntetés a lex CEU és a civil törvény ellen Fotó: Tóth Gergő
A Washington Post egy publicisztikában öt pontra bontotta le, hogy tehetné Trump helyre a nyugati értékektől egyre inkább eltávolodó Orbánt - írja az Index. A pontok között szerepel például, hogy az amerikai elnöknek ki kéne tiltania az Egyesült Államokból a lex CEU és a civil törvény megfogalmazóit és beterjesztőit.

A véleménycikkben azt írják: Orbán túlságosan felbátorodott Trump megválasztásától, de az USA nem hunyhat szemet az olyan intézkedései fölött, mint a civil-törvény vagy a lex CEU, amivel ellehetetlenítené a CEU magyarországi működését.

A publicisztikában a következő javaslatok szerepeltek:

  1. Tapasztalt diplomatát kell kinevezni magyarországi amerikai nagykövetnek, aki képes kezelni az orosz befolyás hazai megerősödését, és érdemben reagálni az olyan ügyekre, mint például Ghaith Pharaon magyarországi aktivitása. Colleen Bellről, aki egyébként korábban gyártásvezetőként működött, köztudott, hogy csak az Obama-kampányban nyújtott támogatásáért cserébe jutott a pozícióba.

  2. Trumpnak egyértelművé kell tennie, hogy nem látja szívesen Orbánt a Fehér Ház falai között. Orbán korábban azt állította, az amerikai elnök nagyra tartja országunkat, és őt személyesen meghívta Washingtonba. A cikk írója szerint ez azonban csak Orbán képzeletében történt meg, amit az is mutat, hogy az odalátogató Szijjártó is csak a magyar származású (és azóta távozott) Gorka Sebestyénnel találkozott. A Post szerint az ilyen hazugságokat a Trump-adminisztrációnak cáfolnia kellene.

  3. Átmenetileg vissza kell fogni a kétoldali katonai együttműködést. A Post szerint az USA moratóriumot kellene hirdessen a közös gyakorlatokra.

  4. Ha marad a lex CEU, és a civil-törvény, akkor Washingtonnak meg kell vonnia a vízumot a törvényben közreműködő kormánytagoktól és tisztviselőktől. A cikk Vida Ildikó NAV-elnök precedensét idézi, akit André Goodfriend amerikai ügyvivő információja alapján tiltottak ki az Államokból.

  5. Elfogadhatatlan, hogy Brüsszel és Berlin csendben nézi, amit Orbán tesz: az Egyesült Államokat nem érdekelheti jobban Orbán, mint az Európai Uniót, de sürgetheti, hogy kezdjenek valamit a helyzettel. A Post szerint indokolt volna, hogy az Európai Bizottság elzárja a pénzcsapot, az pedig, hogy az Európai Néppártban Merkellel együtt a Fidesz is szerepeljen, a cikk szerzője szerint nem megengedhető.

A két szerző azzal zárt, hogy az Egyesült Államok hírnevén nem eshet csorba azzal, hogy egy közép-európai állam elüldözi egy egyetemét, miközben épp a demokrácia eszközeit szedi darabjaira - írja az Index.

Szerző

A KDNP meghamisította a Momentum-elnök interjúját

Publikálás dátuma
2017.05.04. 13:09
Fekete-Győr az aláírások leadásakor FOTÓ: Tóth Gergő
A KDNP és az Ifjúsági Kereszténydemokrata Szövetség (IKSZ) Fekete-Győr Andrást próbálta lejáratni egy svájci lapnak adott interjúja alapján. A Momentum Mozgalom elnökéről szerintük bebizonyosodott, hogy „meleglobbiember”, akinek az azonos neműek házassága az egyetlen politikai programja, és ezt fontosabbnak tartja, mint a határok védelmét és a magyar emberek biztonságát. Csakhogy Fekete-Győr nem ezt mondta az interjúban.

A Momentum elnöke pontosan úgy fogalmazott: az azonos neműek házasságát éppolyan magától értetődőnek tartja, mint azt, hogy Magyarország megvédi határait. Utóbbi miatt Fekete-Győr a menekültválság során épített kerítést is elfogadhatónak véli, elvégre az ország déli határa egyben schengeni határ is, ennek védelmével pedig többletfeladatok járnak. A Momentum elnöke hozzátette, az európai menekültkvóta szerinte rossz kiindulópont, de uniós tagként nekünk is vannak kötelezettségeink. 

Az ellenzéki politikus úgy látja, egy nemzet ereje abban is megmutatkozhat, hogy képes néhány száz menekült befogadására és a róluk való gondoskodásra. „Ha ettől féltenünk kell a kultúránkat, ahogy Orbán mondja, akkor gyenge a kultúránk. Ez a nézőpont hazafiatlan” – jegyezte meg.

A politikailag passzívnak nevezett pártelnök emellett arról is beszélt a svájci lapnak, hogy pártja sem jobb-, sem baloldali erőt nem képviselt – a Momentum ugyanis Európa-párti, és mint ilyen elveti az Orbán-féle orosz kötődést. Fekete-Győr emellett eltörölné az egykulcsos adórendszert, és ehelyett egy szociálisabb, progresszívabb adófajtát vezetne be.

Az interjú tartalmát kivonatosan és félrevezetően tartalmazó közleményt az Ifjúsági Kereszténydemokrata Szövetség jegyzi, de hivatalosan a KDNP adta ki. A közlemény szerzője a politikai korrektséget is a balliberális pártkatonák eszméjének tartja, az emlegetett meleglobbit pedig összeköti Soros Györggyel, álcivilekkel és „úgynevezett” jogvédőkkel.

A Magyar Nemzet felidézi, hogy korábban Vona Gábort és Gulyás Mártont is pont azzal próbálták lejáratni, hogy homoszexuálisnak állították be őket, így a Fekete-Győr ellen intézett támadás teljes mértékben beilleszkedik a kormányzati kommunikációs panelekbe.

A Momentum így reagált a pártközleményre: „Újra megindult a lejáratás a tízezres Európa-párti tüntetésünk után. A Momentummal üdvözöljük a KDNP-t és a propagandagépezetet 2017-ben, ahol jogegyenlőség és határvédelem nem zárja ki egymást.”

Szerző